Connect with us

technokrata

Az első működő tábla PC!

Dotkom

Az első működő tábla PC!

A COMDEX megnyitóján Bill Gates számos tábla PC prototípusát mutatta be működés közben.

Ezekben a gépekben az a közös, hogy mindegyikük érintőképernyővel rendelkezik, és a Windows XP speciális változata fut rajtuk. Ezúttal többek között a Compaq, az NEC, a Toshiba, az Intel és más cégek mutatták be a gyakorlatban azt, hogyan is képzelnek egy tábla PC-t. A hírek szerint egyes gépek leginkább a kisgyerekek rajztábláihoz hasonlítanak, mások egy notebook számítógépre emlékeztetik a szemlélőt, megint más modellek pedig csak körülbelül akkorák, mint egy átlagos palmtop.

Az összes új gépen a Microsoft legújabb operációs rendszere, egy, a tábla PC-k igényeinek megfelelően átalakított Windows XP, hivatalos nevén a Windows XP Tablet Edition fut. Bill Gates a gépek bemutatásakor elmondta, reményei szerint ezek az újfajta számítógépek már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülnek.

A tábla PC ”cerkával” gyakorlatilag úgy használható, mint egy jegyzettömb, amely extra funkciókat is nyújt, például szövegszerkesztés terén. Egy átlagos gép 1,5-2 kilogramm súlyú, nagyfelbontású kijelzőjén pedig e-könyvek is könnyedén olvashatók.

Gates beszédétől és bemutatójától függetlenül a National Semiconductor is bemutatta saját tábla PC-jét, amely az Origami nevet viseli. A készülékben a gyártó Geode SC3200-as chipje ketyeg, 640*480-as felbontást megjeleníteni képes 4 inches TFT kijelzővel. Integrált mikrofonnal és hangszóróval, Bluetooth-támogatással, USB porttal, illetve egy Compact Flash bővítőhellyel rendelkezik, és nem a Windows XP Tablet Edition, hanem az XP Embedded fut rajta.

Az Origami egyében digitális kameraként, mobiltelefonként, PDA-ként, netező eszközként és videókonferencia-terminálként is funkcionál. Jövőbeni fejlesztésekkel az eszköz GPRS, illetve 3G mobil terminálként is használható lesz.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle