Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vizesedő tűzfalak?

Dotkom

Vizesedő tűzfalak?

A legtöbben teljes biztonságban érezzük magunkat, miután egy személyes tűzfalat telepítettünk a gépünkre. Pedig nem kellene…

Adataink védemének egyik módja, hogy tűzfalat telepítünk gépünkre. E programok feladata az, hogy megakadályozzák, hogy idegenek kívülről bejussanak a gépünkbe. Ilyen programok például a valószínűleg sokak által ismert Zone Labs féle ZoneAlarm, a Symantec Norton Internet Security vagy a Sygate Personal Firewall. A kívülről érkező támadásokkal szemben ezek a megoldások jól védenek. Azonban trójai programok – ha már megfertőzték gépünket – könnyedén kikerülik a védelmi vonalat és számukra máris ott az Internet, nincs akadálya az adatforgalomnak, mondta Robin Keir a Foundstone vezető szoftvermérnöke.

Keir jelentése szerint a személyes tűzfalak hagyományosan nem blokkolják a rosszindulatú, saját gépen futó programok adatforgalmát. A jelentés rávilágít egy csokornyi biztonsági hiányosságra az Internet Explorer és a Netscape böngészőkben. Ezeket a réseket használják ki az alattomos programok működésük során.

A kártékony programok átverik a Windowst, melynek felépítéséből adódik, hogy megengedi az applikációknak, hogy egymást vezérljék, például kövessék az egér mozgását vagy rögzítsék a billentyűzeten történt eseményeket.

A Firehole, egy Keir által készített program, tulajdonképpen egy DLL (Dynamic Linked Library) file, ami átveri a böngészőt, így tud kommunikálni a külvilággal.

Bár a személyes tűzfalakat fejlesztő cégek nyugtázták a problémát, mégsem tesznek semmit, hiszen a biztonsági repedés nem az általuk készített termékek sajátja.

Gregor Freund, a Zone Labs elnöke szerint ez egy igazi Microsoft programhiba, és a biztonsági szakértők kérték a Microsoftot a hiba mielőbbi kijavítására. Amíg egy program képes egy másik program területére adatokat írni, addig ez a gond fennáll.

A Microsoft biztonsági kutatói már vizsgálják a problémát, mely Keir szerint minden Windows operációs rendszernek, így a Windows XP-nek is szerves része.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés