Connect with us

technokrata

Sharp: linuxos PDA

Dotkom

Sharp: linuxos PDA

A Sharp végre elkészült SL-5000-es tenyérgépével, amelynek fő érdekessége, hogy a Linux operációs rendszer speciális változata fut rajta.

Az új termék várhatóan 2002 első negyedévében kerül majd kereskedelmi forgalomba, és a jelenlegi információk szerint típustól függően körülbelül 400-600 dolláros áron lesz megvásárolható. A fejlesztők számára már most elérhető a masina első változata. Az SL-5000D Developers Edition, illetve a később megjelenő 32 MB-os SL-5000-es modellek paraméterei gyakorlatilag megegyeznek. A drágábbik változat 64MB memóriával lesz ellátva.

A tenyérgép belsejében egy 206 MHz-es Intel StrongARM processzor, 16 MB Flash ROM, 32 MB SDRAM található, megjelenítője pedig 240*320 pixeles felbontás megjelenítésére képes színes TFT LCD kijelző. Ezenkívül a masina CompactFlash TypeII, illetve SD-kártya bővítőhellyel is rendelkezik Az eszköz hossza 138 mm, szélessége 74 mm, vastagsága 18 mm, tömege pedig 188 gramm, a mellékelt kijelző-védővel együtt pedig 206 gramm.

Az SL-5000-esen az Embedix Linux 2.4-es változata fut, ami a Jeode PersonalJavával, illetve Qt Palmtop Environmenttel egészül ki, ezáltal linuxos és Javában írt alkalmazások futtatása egyaránt lehetséges. A Sharp új tenyérgépe teljeskörű POP3/SMTP támogatást biztosít, jár hozzá az Opera 5.0 for Linux webböngésző, illetve képes MPEG1 videó és MP3 audio állományok lejátszására is, de természetesen a PDA-kon megszokott alkalmazások – határidőnapló, címlista, számológép, képnézegető stb. – is megtalálhatók rajta.

A Sharp linuxos palmtopjának érdekessége, hogy a szabványos kézírásfelismerésen alapuló “cerkás” bevitelen – amelyet e gép esetében a Graffiti-felület híján egy úgynevezett Pick Board technológiával fognak megvalósítani – kívül egy aprócska billentyűzettel is kezelhető, ami a PDA-aljából húzható elő. Természetesen használható a kijelzőn megjelenő virtuális billentyűzet is.

USB portra csatlakoztatható bölcsőjén keresztül a PC-hez illesztve az SL-5000-esen lévő adatok szinkronizálhatók a Microsoft Outlookkal is.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle