Connect with us

Hirdetés

technokrata

Konferencia az e-versenyképességről

Dotkom

Konferencia az e-versenyképességről

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága és Finnország magyarországi nagykövetsége közös szervezésében a legkiemelkedőbb finn és a magyar programokat mutatták be, az információs társadalom és kiemelten az e-Kormányzat területén, Budapesten a Hotel Inter-Continentalban.

A november 5-6-án megrendezett konferencia célja a párbeszéd megteremtése és a tapasztalatcsere Magyarország és Finnország között. Ezzel elősegítve a két ország együttműködését, a finn minta példaértékű elemeinek hazai megvalósításában. A tanácskozáson részt vesz Dr. Stumpf István kancellária miniszter, Sík Zoltán informatikai kormánybiztos, Olli-Pekka Heinonen miniszter és Hannu Halinen Finnország magyarországi nagykövete is.

Finnország a genfi Világgazdasági Fórum legfrissebb felmérése szerint a világ legversenyképesebb gazdasága. Köszönhető ez annak a ténynek, hogy a Finn Kormány kiemelt feladatként kezeli az Információs Társadalom, illetve az Elektronikus Kormányzat kiépítését és fejlesztését. Mára a finn kormányzati szektor, valamint a társadalom szinte minden rétegéhez eljutottak az internetes szolgáltatások.

A világ vezető országaiban és az Európai Unióban mindenhol, a kormányzati szerepvállalás célja, hogy az országok és a régiók növeljék versenyképességüket. Az információs társadalom kiépítése Magyarország számára elősegíti az Európai Unióhoz történő csatlakozást, a nemzetközi versenyben pedig kitörési lehetőséget jelenthet.

A magyar kormány felismerte az információs technológia szerepének soha nem látott mértékű növekedését, valamint azt a tényt, hogy hazánk hátrányban van a világ vezető informatikai országaihoz képest. Ezért úgy döntött, hogy aktívan részt vesz az információs társadalom kiépítésében.

A Széchenyi Terv Információs Társadalom és Gazdaságfejlesztési Programjában megfogalmazott elvek szerint, a MEH Informatikai Kormánybiztossága pályázatai révén a magyar kormány erőteljesen támogatja az elektronikus infrastruktúra megteremtését és fejlesztését, az emberi erőforrások és számítógépes írástudás megalapozását, továbbá mindezekhez a megfelelő tartalom biztosítását. Az Elektronikus Kormányzati Program megvalósításával az adófizetők folyamatosan hozzáférhetnek a gyorsabb és olcsóbb, tehát hatékonyabb közigazgatáshoz.

”A kormányzati szerepvállalás végső célja Magyarország nemzetközi versenyképességének növelése, ezáltal a polgárok életminőségének javítása. Az Információs Társadalom kiépítése hozzájárul a munkanélküliséggel küszködő térségek felemeléséhez, új munkahelyek megteremtéséhez, a kulturális értékek bővebb kiterjesztéséhez, valamint a kényelmesebb és egyszerűbb hivatali ügyintézéshez” – hangsúlyozta Dr. Stumpf István miniszter.

Az esemény két fő támogatója, a Nokia és az ICL, mely cégek meghatározó szerepet játszottak a finn modell gyakorlati megvalósításában.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés