Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hazai Internet- és a kábeltelevízió-szolgáltatók helyzete

Dotkom

A hazai Internet- és a kábeltelevízió-szolgáltatók helyzete

A GKI Gazdaságkutató Rt. – a Webigen Rt. és a Sun Microsystems Magyarország együttműködésével – ma közzétett negyedéves felmérésében az Internet-szolgáltató és a kábeltelevízió-szolgáltató cégek helyzetét vizsgálja.

Az Internet-szolgáltatók a verseny kiélezettségét változatlanul az internet-szolgáltatás területén érzékelik leginkább, az általuk nyújtott szolgáltatások közül, sőt, a verseny intenzitásának további fokozódását várják. Szintén erős, de az előző negyedévhez képest enyhébb intenzitású versenyt várnak a tartalomszolgáltatás, a web-design és az online reklám piacokon. Az elektronikus kereskedelemben – B2B, B2C egyaránt – az Internet-szolgáltatók mérsékelt erősségű versenyt látnak jelenleg, ugyanakkor várakozásaik alapján a verseny erősödése várható mindkét részpiacon.

Az Internet-szolgáltatók árbevételének legjelentősebb részét az előfizetésekből származó bevételek teszik ki. Bár a bevételi kategória arányának dominanciája megmarad, a következő 12 hónapban a cégek forgalmában meghatározóbb részt képviselnek majd a forgalmi díjakból, valamint a honlapkészítésből és karbantartásból és egyéb szolgáltatásból származó bevételek.

A szolgáltatások fejlesztésére fordított összegek a következő 12 hónapban a kapott válaszok alapján tovább emelkednek. A vállalatok várhatóan kevésbé jelentősen fogják növelni kiadásaikat hálózatépítésre és hardverbeszerzésre. A kiadások legintezívebb növekedése a szoftverek terén várható.

A válaszoló szolgáltatók közül jelenleg 16% nyújt VoIP szolgáltatást (internet-protokoll alapú hangátvitel). Azok közül, akik még nem vették fel termékpalettájukra a szolgáltatást, 54% tervezi, hogy egy éven belül beszáll ebbe az üzletágba is.

A cégek közel felének számításai szerint az új Egységes Hírközlési Törvény hatására az internet-használat ára csökkenni fog, a szolgáltatók forgalma pedig növekszik majd. A válaszadók fele viszont úgy véli, hogy a törvény elfogadása rövidtávon egyelőre nem befolyásolja forgalmukat, vagy a hozzátartozó végrehajtási rendeletek ismerete nélkül annak piacra gyakorolt hatása nem előrelátható.

A válaszadó Internet-szolgáltatók a lakossági előfizetőik nagyobb, a vállalati előfizetőik kisebb mértékű növekedését prognosztizálták 2001-re.

A kérdőívünket kitöltő kábeltelevízió-szolgáltatók 20%-a nyújt internetszolgáltatást hálózatán, további 30% pedig a következő 12 hónapban tervezi ennek bevezetését. A kábelen keresztüli telefonos szolgáltatás nem jellemző a vizsgált cégekre, és a közeljövőben is csak a válaszadók 10%-a szándékozik ilyen irányban bővíteni szolgáltatás-portfólióját.

A kábeltelevízió-szolgáltató cégek ugyancsak optimistán nyilatkoztak az Egységes Hírközlési Törvény piacra gyakorolt hatásáról. A válaszadók elsősorban az IP-alapú szolgáltatások területén várnak gyorsabb növekedést, míg véleményük szerint a műsorszolgáltatás piacának forgalmát a törvény rendelkezései mérsékelten vagy egyáltalán nem befolyásolják.

A válaszadó cégek a kábeltelevízió-előfizetők számában átlagosan 5-6%-os növekedést várnak 2001-ben, míg internet-előfizetőik tekintetében ennél lényegesen gyorsabb bővülést, a 2000. év végi előfizetői létszám háromszorozódását valószínűsítik.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés