Connect with us

Hirdetés

technokrata

A koronavírus-vészhelyzet alatt az interneten keresztül is le lehet tenni az ECDL-vizsgát

ecdl

Digitális oktatás

A koronavírus-vészhelyzet alatt az interneten keresztül is le lehet tenni az ECDL-vizsgát

A koronavírus-vészhelyzet alatt az interneten keresztül is le lehet tenni az ECDL-vizsgát

A személyes kontaktusok elkerülése érdekében koronavírus-vészhelyzet alatt webkamerával, mikrofonnal felszerelt saját számítógépükről is teljesíthetik az ECDL-vizsgát a képzés résztvevői – jelentette be a nemzetközi számítógép-használói jogosítvány képzési programjának hazai működését felügyelő Neumann Társaság.

Az elmúlt hétvégén a szokásosnál is nagyobb érdeklődés mellett lezajlott a Nemes Tihamér Online Programozási Verseny is, amelyre három régióbeli országból is bejelentkeztek versenyzők.

A március eleje óta tartó koronavírus-vészhelyzet ráirányította a figyelmet a digitális készségek fontosságára, hiszen azóta százezrek dolgoznak az irodáik helyett otthonaikból. Annak érdekében, hogy a számítógép haladó szintű kezelésének elsajátítására a járvány alatt is lehetőség legyen, a Neumann Társaság lehetővé teszi a hazai ECDL-képzésben részt vevők számára, hogy az interneten keresztül távvizsgázzanak anélkül, hogy személyesen kellene más diákokkal vagy az oktatóval találkozniuk. Az online vizsgázás bevezetésére azért volt szükség, mert a tavaszi hónapokra az ECDL vizsgaközpontok a különböző modulokból mintegy hatszáz vizsgát írtak ki, és a vizsgák elmaradása több ezer magyar vizsgázót érintett volna.

Az interneten keresztül történő ECDL-vizsgázásra akkor van lehetőség, ha a vizsgázó rendelkezik stabil internetkapcsolattal, számítógépe pedig alkalmas arra, hogy webkamerán és mikrofonon keresztül kommunikáljon a vizsgáztatóval. További feltétel, hogy a vizsgázó számítógépén telepítve kell legyenek a vizsgához használt szoftverek, és a vizsga időtartama alatt a lakás adott helyiségében más nem tartódkodjon. Az internetes vizsgákat a hagyományos, tantermi vizsgákhoz hasonlóan a kétszáz akkreditált ECDL-vizsgaközpont szervezi.

A Neumann Társaság szervezésében az elmúlt hétvégén sikeresen lezajlott a teljes egészében a neten zajló Nemes Tihamér Online Programozási Verseny is. Mivel a koronavírus miatt a hagyományos versengésre nincs lehetőség, az online megmérettetésen másfélszer annyi diák vett részt, mint tavaly ősszel, és a hazai általános és középiskolások mellett erdélyi, szlovákiai és németországi diákok is csatlakoztak, és huszonhat diák ért el maximális pontszámot. Az internetes programozási versenyen a három korcsoportban induló versenyzőknek négy programozási feladatot kellett megoldaniuk C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven. A verseny következő fordulója május 9-én, szombaton zajlik majd, részletek a honlapon olvashatók.

A Neumann Társaság a járvány első napjaiban csatlakozott a Digitális Jólét Program Digitális Összefogás akciójához, amelynek keretében egyéb módszerekkel is segíti a lakosságot a koronavírus-fertőzés alatt. A tanárok számára a társaság távoktatásban használható ötleteket tartalmazó digitális tananyagot kínál: ezt a járvány alatt másfélszer annyian töltötték le, mint a hétköznapokban. A társaság összes digitális segédanyaga ezen a linken, érhető el, ezek közül a jelen helyzetben az ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tananyagot érdemes átolvasnia egy tipikus felhasználónak, mivel a koronavírus-pánik nyomán az interneten is egyre gyakoribbak a csaló e-mailek és álhírek.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés