Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem sikerült a felvételi? Sebaj! Gyere programozni!

Digitális oktatás

Nem sikerült a felvételi? Sebaj! Gyere programozni!

Kép: medium.com

Nem sikerült a felvételi? Sebaj! Gyere programozni!

Óriási a kereslet a programozókra itthon és egész Európában

A junior szoftverfejlesztőket képző PROGmasters összegyűjtött 6 okot, amik miatt érdemes elvégezniük egy programozóiskolát azoknak, akiknek idén nem sikerült a felvételijük.

  1. Óriási a kereslet a programozókra itthon és egész Európában

A különböző iparági statisztikák szerint a folyamatos digitalizáció és a kutatás-fejlesztési központok térnyerése miatt továbbra is több tízezer informatikus hiányzik a magyarországi munkaerőpiacról, míg ez a szám európai szinten a milliós nagyságrendet is eléri. A hazai szoftverfejlesztő tanfolyamokon nagyjából 700-800 diák végez idén, a cégek részéről azonban jóval több programozóra lenne igény, becslések szerint az IT-szektor ennek a számnak mintegy tízszeresét alkalmazná junior szoftverfejlesztőként középtávon.

  1. Nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy valaki programozó legyen

Az általános tévhittel ellentétben manapság már nincs szükség magas szintű matematikai tudásra ahhoz, hogy valaki programozó legyen, ez legfeljebb a szakma egyes területein nélkülözhetetlen. Viszont a legalább középfokú angoltudás, a logikus gondolkodás és a kreatív problémamegoldás képessége elengedhetetlen. Csakúgy, mint az erős soft skillek: a cégek az önálló gondolkodásra és munkára képes, de a beilleszkedésre és a csapatmunkára is alkalmas, jó kommunikációs és kapcsolatteremtő készségekkel rendelkező programozókat részesítik előnyben.

  1. Pár tízezer forinttal el lehet végezni a képzést

A bootcampek tandíja nem kis összeg, átlagosan nettó 1 millió forint körül alakul. Viszont szinte minden iskola kínál egy 18-24 hónapos halasztott részletfizetési konstrukciót, aminek köszönhetően a képzési díjat csak a szoftverfejlesztői karrier megkezdése után kell visszafizetni. Így már pár tízezer forint befizetése mellett is elvégezhető egy tanfolyam.

  1. 5 hónap alatt annyi gyakorlati tudást kapunk, mint a 3,5 éves egyetemen

A legtöbb hazai programozóiskola nappali képzést indít, ami azt jelenti, hogy a hallgatók jellemzően 4-5 hónapon keresztül minden hétköznap 6-8 órát tanulnak az iskolában, majd esténként és hétvégén is gyakorolják a tanultakat. A PROGmasters mentorai – akik maguk is programozóként dolgoznak – 800 órát töltenek el egy-egy kis létszámú csoporttal az 5 hónapos tanfolyam alatt. Ennek köszönhetően a diákjaik nagyjából annyi időt töltenek az iskolában gyakorlati programozási feladatokkal, mint a 3,5 éves egyetemi képzést elvégző hallgatók.

  1. Állásgarancia és ugyanakkora fizetés jár, mint az egyetemet végzetteknek

Ennek köszönhetően pedig a tehetséges hallgatókat tárt karokkal várják a leendő munkaadók, nem véletlen, hogy a képzőhelyek egy része pénzügyi állásgaranciát is kínál diákjai részére. A leggyorsabb elhelyezést a PROGmasters vállalja, amely maximum 3 hónap alatt minimum bruttó 350 ezer forintot fizető szoftverfejlesztői állást talál végzőseinek – ha mégsem, akkor elengedi a tandíj felét.

„A legutóbbi, júniusban végzett 18 fős csoportunk összes tagját sikerült 1 hónapon belül elhelyeznünk a szoftverfejlesztői szakmában. A végzett junior szoftverfejlesztőink bruttó átlagfizetése 450 ezer forint, ami nagyjából megegyezik az egyetemet végzett munkavállalók bérével, ráadásul ez az összeg a tapasztalatok szerint 3-4 év után átlépheti az 1 millió forintot is”

– mondja Filep Szabolcs, a PROGmasters vezetője.

  1. Rengeteg új, nagyon különböző embert ismerhetünk meg

A hazai bootcampek hallgatói jellemzően a munkaerőpiac különböző területein már tapasztalatot szerzett, 21 és 45 év közötti korosztályból kerülnek ki, emiatt egy-egy csoportban nagyon sok különböző hátterű és érdeklődési körű hallgató tanul. A PROGmasters diákjai között például volt már olyan anyuka, aki a családi csoki-manufaktúrát hagyta ott a programozás miatt, de szociológus, testnevelőtanár, biológus, grafikus, építész, jogász, pszichológus és katona is végezte már el a képzésüket a sikeres karrierváltás érdekében.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés