Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Ipar 4.0 már az iskolákban: Tudomány és robotika központokkal a jövő kapujában

Digitális oktatás

Az Ipar 4.0 már az iskolákban: Tudomány és robotika központokkal a jövő kapujában

Cross Company

Az Ipar 4.0 már az iskolákban: Tudomány és robotika központokkal a jövő kapujában

Az Ipar 4.0 már nem a jövő kérdése többé, minden társadalomnak haladnia kell a korral, és szembenéznie a kihívásaival.

Az ipari folyamatok megértetéséhez következetes és módszeres oktatásra és képzésre van szükség. Ezentúl nem csak azt kell megtanulnunk, hogy hogyan működnek a minket körülvevő berendezések, hanem azt is, hogy ezt az információt hogyan tudjuk továbbadni a következő generációknak. A robotika jelenleg olyan helyzetben van, hogy a fizikát és a műszaki tudományokat szórakoztató, tanulható, és szemléletes módon képes bemutatni.

 

Magyarországon a duális képzések indítása jelentős részét teszi ki a legtöbb egyetem által kitűzött fejlesztési lehetőségeknek. A hallgatókat érdeklik a munkaerőpiacon is használható, gyakorlatorientált képzések; minél specifikusabb a szakirány, annál nagyobb szakértelmet igénylő állások nyílhatnak meg a fiatalok előtt miután elhagyják az egyetemet.

A tanulók érdeklődésének felkeltése nem csak a felső-, hanem a középiskolai oktatásban is kulcsfontosságú. Számos tudományos központ és tudományos alapú, szórakoztató program fókuszál a játékalapú tanulásra: érdekes ötletekkel és interaktív játékokkal a gyerekek más megközelítésből kerülhetnek közelebbi kapcsolatba az addig unalmasnak, vagy nehezen érthetőnek ítélt területekkel. Egy jó példa erre a

Future Park, amely egy olyan interaktív kiállítás, ami tudományos játszótér is egyben: a kreatív készségek és a logika fejlesztése áll a központban, egy lenyűgözően látványos modern környezetben. Egy másik példa lehet a Csodák Palotája, Magyarország első interaktív tudományos kiállítása gyermekek számára, amely egész napos programokat kínál több mint 250 játékkal és különböző fizikai jelenségeket bemutató eszközökkel.

A CEE régió tanulói felfedezhetik mire képes a robotika az iQLANDIA-ban

A közép- és kelet-európai régió más országaiban is találunk jó példákat arra, ahogyan a technológia és a fiatal generáció találkozik. Az iQLANDIA tudományos központ már tíz éve sikeresen népszerűsíti a tudományokat gyerekek körében a csehországi Liberecben. A szakértők most a Universal Robots-hoz fordultak egy interaktív robot kiállításuk kapcsán. A kiállítás során a tanulók első kézből tapasztalhatják meg milyen egyszerű is egy UR robotot programozni, ami hozzájárul ahhoz, hogy ne úgy tekintsenek a robotokra, mint veszélyes és bonyolult gépekre.

Az iQLANDIA tudományos központ szakértői és előadói egy mai, kortárs robotot szerettek volna kiállítani, amivel megmutathatják a vendégeknek mekkora fejlődésen ment keresztül a robottechnológia az elmúlt évek során. A robot kiállítás így szemléltetni tudja, hogy mennyire felhasználóbarátokká, könnyen használhatóakká és biztonságosakká váltak az elmúlt években robotok. A tudományos központot Csehország minden részéről érkező általános és középiskolás tanulók látogatják rendszeresen.

Az iQLANDIA a Robot Run nevű interaktív játékot választotta a kiállítására. Az UR5 robot köré épített játék során a játékosoknak egy labirintus-szerű szerkezeten kell végigirányítaniuk a robotot. A játék kiemeli és dramatizálja a robotkar pontosságát, a könnyű programozhatóságát és a vele elvégeztethető feladatok széles körét.

Az alkalmazás egy UR5 Universal Robots robotkaron alapul. A robotkar biztonságos és rugalmas működést biztosít, melyhez nincs szükség biztonsági kerítéshez, és mivel 360 fokos fordulatra is képes, tökéletesen kielégíti a játék által felállított igényeket. A kiállítás rendkívül népszerűnek bizonyult, sikeresen nyűgözte le az évi 50 ezer fiatal látogatóval rendelkező központ vendégeit.

A magyarországi egyetemek is felismerték a robotika bevezetésének fontosságát a műszaki és mérnöki karokon, hiszen a piacnak szakképzett profikra van szüksége, amit a Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai is alátámasztanak: 2017-ben a szállított ipari robotok száma 244%-al emelkedett Magyarországon, ami így már 2470 telepített egységet számlál. A növekedés mozgatórugója az autóipar volt, amely 203-ról 1752 egységre növelte a robot alkalmazások számát 2016 és 2017 között, és az összes telepített egység 71%-ért felel. A robotok összesített eladási száma 2017 végére kb. 8500 egységet ért el. Jelenleg a becslések szerint 7700 robot dolgozik Magyarországon, ami 42%-al több, mint 2016-ban.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés