Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kismamákból lehet a legújabb programozó generáció

Digitális oktatás

Kismamákból lehet a legújabb programozó generáció

Kismamákból lehet a legújabb programozó generáció

Egyre több kismama képzi át magát programozóvá

A kiemelkedő fizetések és a rugalmas munkaidő miatt egyre több fiatal anyuka és apuka tanulja ki a programozást – közölte a Progmatic. A programozóiskola arra is felhívja a figyelmet, hogy a cégek kifejezetten keresik a női dolgozókat, ami a kismamák munka világába történő visszatérését is elősegíti, melyre komoly szükség van Magyarországon.

progmatic1

Közhelynek számít, hogy a haza IT-szektor több tízezres munkaerőhiánnyal küzd, ahogyan azt az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása is alátámasztotta.

„Mi is azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a cégek munkaerőigénye”

– mondta el Muraközy Andrea, a Progmatic ügyvezetője.

A cégek kiemelten keresik a női programozókat

A szakemberhiány által generált kiemelkedő – akár 400 ezres kezdő – fizetések és a kiváló munkakörnyezet hatására egyre többen képzik át magukat programozóvá. A Progmatic számai pedig azt mutatják, hogy a hölgyek is egyre szívesebben tanulják ki ezt a férfiasnak mondott szakmát, de a képzéseken résztvevő nők aránya továbbra is 10 és 25 százalék körül mozog.

„A nagyvállalatok, melyekkel kapcsolatban állunk ugyanakkor egyértelműen afelé haladnának, hogy a programozói szakmában a nemek aránya kiegyensúlyozottabb legyen”

– mondta el Muraközy Andrea.

Egyre több kismama választja a programozást

A cégek a munkaerő megtartása érdekében olyan lépéseket is tesznek, melyeknek köszönhetően a programozás ideális a fiatal szülők számára is – derül ki a IVSZ tanulmányból. A rugalmas munkaidő és a home office hatalmas segítség a kisgyermek mellett, és segíthet azt a trendet is megváltoztatni, mely szerint a kismamák nehezebben tudnak visszatérni a munka világába. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a magyarok többsége rossznak ítéli meg, ha az anyuka túl korán megy vissza a munkahelyére, ugyanakkor az otthonról dolgozást elfogadja, mint alternatíva.

„A Progmatic tanfolyamának órabeosztása is a kisgyermekes szülők programozóvá válását támogatja, hiszen az oktatás egyedülálló módon 9 és 15 óra között zajlik, mely lehetővé teszi, hogy az ifjú apukák és anyukká vinni-hozni tudják a kicsiket a bölcsiből, óvodából, iskolából”

– emelte ki Muraközy Andrea. A Progmatic ügyvezetője rávilágított, hogy sokan azért váltottak a diákjaik közül, mert nem tudtak a szülés után visszatérni eredeti szakmájukhoz, de olyanra is volt példa, hogy a kismama belátta: nem a számára megfelelő pályán indult el karrierje kezdetén.

Mindegyikük kapott munkaajánlatot

„A programozóiskola képzését eddig mindegyik kisgyermekes szülő elvégezte, bármilyen pályáról jött is, sőt, rögtön állást is kaptak, ahogyan a többi diákunk is. Kétlépcsős ingyenes online felvételinkből hamar kiderül, hogy kinek van a programozáshoz affinitása, így gyakorlatilag nincsen lemorzsolódás a tanfolyam alatt, nem vesztegetik el idejüket és pénzüket diákjaink”

– emelte ki Muraközy Andrea, a Progmatic ügyvezetője.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés