Connect with us

Hirdetés

technokrata

A SPAR a jövőben gondolkodik: folyamatosan képzik az utánpótlást, a jövő generációjában látják a megoldást

Digitális oktatás

A SPAR a jövőben gondolkodik: folyamatosan képzik az utánpótlást, a jövő generációjában látják a megoldást

A SPAR a jövőben gondolkodik: folyamatosan képzik az utánpótlást, a jövő generációjában látják a megoldást

A csaknem 13 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország piacra lépése óta kiemelten fontosnak tartja a szakmai utánpótlás nevelését, a jövő kereskedelmi szakembereinek képzését.

A hazai szakképzésben évtizedek óta jelen lévő vállalat ebben a tanévben közel 900 diáknak biztosítja a szakmai gyakorlat lehetőségét. Ennek keretében idén 452 tanuló már teljesítette szakmai vizsgáit.

a_jovo_generacioit_kepzi_a_spar_02

A SPAR Magyarország összesen 130 kereskedelmi iskola eladó, kereskedő, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, valamint húsipari termékgyártó diákjának biztosít gyakorlati képzőhelyet 140 SPAR szupermarketében, 33 INTERSPAR hipermarketben és a Regnum Húsüzemben. Az üzletláncnál a 2017/18-as tanévben közel 900 tanulószerződéses növendék tölti gyakorlatát. A SPAR a megállapodásokat a teljes képzési időre köti meg, így két évre nyújt gyakorlati helyet a tanulóknak, akik heti 2-3 napot töltenek az üzletekben. Az idei tanévben 452-en tettek szakmai vizsgát: 271 eladó, 121 kereskedő, 59 logisztikai és szállítmányozási ügyintéző és egy húsipari termékgyártó tanuló. A nyártól 400 új diák kezdi meg szakmai gyakorlatát, akik szeptembertől is folytatják üzleti jártasságuk elmélyítését. Ezen felül az ágazati képzésben részt vevő tanulók közül a vállalat a nyári szünet idejére – 105-160 óra közötti időtartamban – további 200 fő részére biztosít szakmai gyakorlatot.

„A minőségi gyakorlati képzés már a kezdetek óta stratégiai jelentőséggel bír a SPAR számára. A kereskedelmi szakma elismertségének növelésével, a leendő munkatársaink magas színvonalú felkészítésével a kereskedelmi szektorban érzékelhető szakemberhiányt is mérsékelni tudjuk. A vállalat sikeressége a munkatársakon múlik, ezért alapvető a szakmai felkészültségük minősége, amit a jövőben még szélesebb keretek között szeretnénk erősíteni”.

– mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

Az utánpótlás-nevelés vállalaton belüli fontosságát mutatja, hogy a SPAR franchise partnerei is csatlakoztak a szakképzési rendszerhez, szintén gyakorlati képzőhelyeket biztosítva a tanulóknak. A minőségi kereskedelem mellett elkötelezett SPAR a tanuló-szakképzés területén is támogatja a magyar kiskereskedőket: partnereinek segítséget nyújt a gyakorlatukat töltő fiatalok adminisztrációját, szakmai képzését illetően.

A SPAR Magyarország évente több mint 30 ezer tonna sertéshúst forgalmaz, annak köszönhetően, hogy – egyetlen hazai kiskereskedelmi vállalatként – saját húsüzemmel rendelkezik. A bicskei húsfeldolgozó üzem két éve már szakmai műhelyként is működik, ahol gyakorlati lehetőséget biztosítanak a húsipari termékgyártó tanulóknak a képzési idő teljes három évére. A diákok a 9. évfolyamtól a Regnum Húsüzem és Oktatóközpont erre a célra létesített gyakorlati oktatótermében teljesítik a gyakorlati képzésüket. Sikeres szintvizsgájuk után a fiatalok tevékenyen részt vesznek az üzem termelési folyamatában, illetve a választott szakmájukkal kapcsolatos áruházi teendők elsajátításában. Jelenleg a budapesti Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző tíz tanulója tölti a cégnél gyakorlatát.

A mindennapi gyakorlati képzés mellett a SPAR fontosnak tartja a tehetséggondozást is. Ezért tizedik éve fő szponzorként támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Sztár Verseny kereskedelmi ágazatában versenyző kereskedő, eladó, valamint logisztikai és szállítmányozási ügyintéző tanulók szakmai megmérettetését. Az áruházlánc ugyanis maximálisan egyetért a verseny célkitűzéseivel: a szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelésével, a jó szakember-pályamodell bemutatásával és népszerűsítésével.

A SPAR tehetséggondozás támogatásának része, hogy szerepet vállal az idén Magyarországon megrendezésre kerülő, a fiatal szakmai tehetségeket próbára tévő Euroskills nemzetközi versenyen a legjobb szakácsok kiválasztásában, illetve magához a szeptemberi döntőhöz szolgál minőségi alapanyagokkal a résztvevők számára.

A vállalat az elsők között csatlakozott a duális főiskolai/egyetemi képzéshez: jelenleg 14 duális hallgató tölti gyakorlatát a vállalatnál, ők a Szent István Egyetemen és a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanulnak. A gyakornokok létszáma szeptembertől várhatóan 6 fővel bővül a cégnél. A hallgatók aktívan részt vesznek a vállalat napi működésében, miközben elméleti tudásukat gyakorlati ismeretekkel bővíthetik.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés