Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismét, több mint 100 hallgató végzett a Codecool programozóiskolában

Digitális oktatás

Ismét, több mint 100 hallgató végzett a Codecool programozóiskolában

Ismét, több mint 100 hallgató végzett a Codecool programozóiskolában

Újabb 120 hallgatójuk végzett a napokban, és kezdi meg állásinterjúit, hasonlóan a korábban már végző és azóta elhelyezkedett 60 tanulóhoz.

Miközben a legtöbb iskolában a tanévkezdés lázában égnek a diákok, a Codecool programozóiskola a képzési rendjéből adódóan ilyenkor bocsátja útjára végzőseit.

 

Tizenkét hónap elméleti és hat hónapos gyakorlati képzését negyedévente indítja útjára a Codecool, a magyar helyszínek mellett már Lengyelországban is. A 2015-ben indult programozóiskolából ezekben a napokban újabb hallgatók kerülnek ki, és kezdik meg állásinterjúikat. Budapesten 51, Miskolcon 23, Krakkóban pedig 46 tanuló fejezi be tanulmányait, miközben Budapesten a szeptember végén induló kurzusra lassan betelnek a helyek. Nem csoda a nagy népszerűség: éppen az állásgarancia, és a biztos állás megszerzése után utólag törleszthető tandíj a legnagyobb vonzerő a Codecoolnál.

„Ez a 120 ember a programozóiskolánk indulásakor még csak írásos garanciánkban bízhatott, hogy valóban birtokába kerül egy olyan képességnek, ami valódi karrierváltáshoz segítheti. A következő negyedévekben karrierváltásba kezdő újabb százak már valódi referenciáink birtokában választhatják nyugodtan a Codecoolt.”

– mondta el Boda József, alapító-cégvezető a nyár végi virtuális évzárón.

Az oktatási hivatal adatai szerint akkreditált oktatási intézményekben 2944 fő végzett idén számítástechnikai területre besorolható szakon. Közülük azonban csak mintegy 600 azok száma, akik a felmérések szerint leginkább keresett programozói szaktudás birtokában hagyják el az intézményük falait. Ebben az összehasonlításban a megközelítőleg évi 300 programozó kibocsátására képes magán oktatási szolgáltató már szignifikáns hatást gyakorolhat a kínálati oldalra. Igaz ez még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy sok tekintetben teljesen eltér az egyetemi képzésből kikerülőknek a felkészültsége elméletben, gyakorlatban, korszerűségben vagy más paraméterekben a karrierváltás céljával egy másfél éves intenzív képzésben résztvevőkétől. Ráadásul a tavasszal a PortfoLion alapjától kapott kétmillió euró révén tovább fokozhatja a tempót a Codecool.

A Codecool hallgatói körében végzett felmérések szerint a képzés megfelelőnek ítélt hossza, a garantált álláslehetőség és az utólagos tandíjfizetés számít legtöbbet a karrierváltási döntésben.

„Noha egyre több programozóiskola indul és kínál szakmai továbbképzést ezen a területen, komoly vízválasztó tud lenni, hogy milyen referenciákkal működik egy oktatócég. Rossz választás esetén ugyanis megtörténhet, hogy nem szerez megfelelő tudást és új állást a kárvallott próbálkozó, ráadásul a képzésért kifizetendő irdatlan összeget régi, gyűlölt, rosszul fizető munkájával kell előteremtenie, ezzel akár örökre elvágva magát a karrierváltás lehetőségétől.”

– figyelmeztet Boda József a képzést választók és képzést kínálók közös felelősségére. Nyár végén terjedelmes elemzői esszében foglalták össze, és publikálták honlapjukon a legfontosabb tapasztalatokat, amelyeket a piac legkorábban induló szereplőjeként eddig szereztek.

Az akkreditáció kérdése továbbra is nehéz dió ebben a képzési modellben, hiszen sokkal rövidebb idő alatt kell a felvevőpiaci igényekre reagálva módosítani a 12 hónap elméleti és 6 hónapos gyakorlati képzés tanrendjén, semmint, hogy egy ezt az időtávot is meghaladó akkreditációs folyamatot le lehetne folytatni. Mindazonáltal a Codecool esetében a minőséget azok a foglalkoztatók tanúsítják, akik bizalmat szavaznak a Codecoolból kikerülő munkaerőnek. A mintegy harminc szerződéses partner javát a legismertebb magyar és külföldi szoftverfejlesztő cégek teszik ki – például az NNG, az Evosoft vagy az Emarsys – de a Magyarországon működő szolgáltatóközpontok érdeklődése is kiemelkedő, és van a pénzintézeti szektorból is ismert ügyfelük, például a Generali és a Loxon.

Nemrégiben látott napvilágot az a szomorú hír, hogy a JP Morgan több mint 2500 főt foglalkoztató központját Budapest helyett Varsóban tervezi letelepíteni.

„Vigasztalhatja azonban a magyarokat az a tudat, hogy a Codecool éppen a napokban nyit Krakkó után Varsóban is iskolát, így jó eséllyel éppen egy magyar képzési modell adja a szakmai utánpótlást az élénkülő lengyel piacon.”

A következő turnusokra szeptember végéig jelentkezhetnek az érdeklődők a Codecool magyar és nemzetközi honlapján.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés