Connect with us

Hirdetés

technokrata

Budapestre érkezik a Scratch konferencia

Digitális oktatás

Budapestre érkezik a Scratch konferencia

Budapestre érkezik a Scratch konferencia

Idén augusztus 23. és 25. között az EPAM jóvoltából Budapestre érkezik a Scratch konferencia, ahol a világ több száz tanára, oktatója és IT szakértője találkozik.

A konferencia fő célja, hogy a résztvevők Scratch alapú innovatív oktatási módszereket mutassanak és ismerjenek meg. Az ingyenes eseményt önkéntes alapon rendezi az EPAM.

 

A Scratch egy játékos programozási nyelv, ami gyerekeknek készült, de nem csak gyerekek használják. Segítségével a már olvasni tudó óvodásoktól az idősebb generációkig pillanatok alatt bárki megtanulhatja a programozás alapjait, hiszen egy kirakó játékhoz hasonlóan, a parancsok összeillesztésével azonnal láthatóvá válik az eredmény. Ráadásul nem csak a programozás alapjait lehet elsajátítani, hanem a gyerekek logikai gondolkodásmódja és kreativitása is észrevétlenül fejlődik: az így megszerzett tudást egyéb területeken, akár más tantárgyaknál is alkalmazni tudják.

Az idén először Budapestre érkező Scratch Konferenciát az EPAM szervezi, olyan hazai partnerekkel, akik mind a hazai digitális oktatás fejlesztésén dolgoznak: az ELTE Informatikai Kara, az IVSZ, a Skool, illetve a konferenciának otthont adó Közép-európai Egyetem (CEU). Az esemény olyan inspiráló platformot biztosít a résztvevőknek, ahol megismerhetik a Scratch-et használó innovatív oktatási módszereket.

Büszkék vagyunk arra, hogy mi szervezhetjük az első budapesti Scratch konferenciát. Az eseményt ingyenessé tettük, ezzel is minél több tanárnak, oktatónak szeretnénk lehetőséget biztosítani a részvételre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az itt látottakat bele tudják építeni az oktatási eszköztárba

– mondta el Bozsó Attila, az EPAM régiós igazgatója.

Az eseményre számos, világszerte neves előadó érkezik, többek között a Scratch „keresztapjaként” ismert,  Mitchel Resnick, a Scratch Foundation elnökségi tagja, az MIT Media Lab oktatás-kutatás professzora, Ariam Mogos, az UNICEF Innovációs Irodájának oktatási vezetője, valamint Genevieve Smith-Nunes, a roehamptoni Pedagógiai Egyetem oktatója.

A Scratch nyitott szellemisége a konferencia sajátos formátumában is megmutatkozik, hiszen bárki megmutathatja magát: eddig több mint 60 előadó jelentkezett, de a szervezők folyamatosan várják a hazai és külföldi felhasználók, diákok, tanárok, szakértők jelentkezését. A kétnapos rendezvényen az angol és magyar nyelvű előadások, workshopok, kerekasztalbeszélgetések mellett színes programok is várják a résztvevőket.

A konferencia felvezetéseként az EPAM az ELTE Informatikai Karával karöltve „Nulladik nappal” indítja a rendezvényt augusztus 23-án. A különleges technológiai családi napon a konferencia előadói és résztvevői családjukkal közösen informális körülmények között ismerkedhetnek meg egymással.

Örülünk, hogy a konferencia akadémiai partnere lehetünk. Az ELTE IK T@T labor oktatók és hallgatók közös munkájával működtetett T@T Kuckó technológiai játszóháza, ami a szórakozva tanulás és tanítás élményét nyújtja egy innovatív és inspiráló közegben, ezt a kezdeményezést szeretnénk megismertetni a konferencia nemzetközi és hazai résztvevőivel”

– mondta el dr. Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE docense.

„Óriási dolog, hogy idén Magyarországon is lesz egy ilyen nagyszabású Scratch konferencia. Az ingyenes, internetről letölthető, kifejezetten gyermekek oktatására fejlesztett Scratch-et kiváló eszköznek tartjuk arra, hogy a fiatalok játékosan, sikerélményre alapozva elsajátítsák a logikus gondolkodás és programozás alapjait. A konferenciára idelátogató tanárok olyan fontos tudást és tapasztalatot szerezhetnek a hazai és nemzetközi előadóktól, mellyel sok ezer fiatal tech oktatására lesznek pozitív hatással. Úgy gondoljuk, hogy ez különleges, és rendkívül fontos lehetőség mindenki számára”

– tette hozzá Koleszár Szilvia, a Skool kurátora és társalapítója.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés