Connect with us

technokrata

Duális képzéssel segíti a fiatalok munkához jutását a Nestlé

img_0834

Digitális oktatás

Duális képzéssel segíti a fiatalok munkához jutását a Nestlé

Duális képzéssel segíti a fiatalok munkához jutását a Nestlé

Két éven belül megháromszorozná a duális szakképzési programjában részt vevő magyar fiatalok létszámát a Nestlé

A regionális és a magyar élelmiszeripar meghatározó vállalata így már nem csak a tehetséges diákoknak kínál a külföldi ajánlatokkal összevetve is versenyképes lehetőséget, hanem segítséget nyújt a hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatásában is. A Nestlé által megvalósított duális szakképzés gyakorlati működéséről Diósgyőrben személyesen tájékozódott Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős európai biztos.

img_0866

Négy tanév alatt 44 édesipari termékgyártót, 16 elektronikai műszerészt és 6 villanyszerelőt szeretne bevonni a 15-24 éves korosztályból duális szakképzési programjába a Nestlé. A 66 fiatal a társaság meghatározó jelentőségű gyártási központjaiban, a diósgyőri és a szerencsi gyárakban dolgozhat. Diósgyőrben működik a Nestlé egyetlen üreges csokoládéfigurák gyártására szakosodott üzeme a világon. Magyarországon kívül 23 országba kerülnek innen különféle termékek. Itt 44 édesipari termékgyártó és 8 elektronikai műszerész fiatalt helyeznének el. A szerencsi gyár az élelmiszeripari cég közép-európai italporgyártó és töltőüzeme. Itt készül többek között a Nesquik kakaóitalpor és a Nescafé 3in1 instant kávéital, a teljes gyártás több mint 80 százalékát 37 országba exportálják. Szerencsen 8 elektronikai műszerészre és 6 villanyszerelőre tartanak igényt.

Két miskolci középfokú oktatási intézménnyel, a Szemere Bertalan Szakközépiskolával és a Debreczeni Márton Szakiskolával közösen indított képzések célja, hogy biztosítsa a Diósgyőrben több évtizede tradicionális módszerekkel csokoládéfigurákat készítő és lassan nyugdíjba menő édesipari termékgyártó szakmunkások utánpótlását. A végzett elektronikai műszerészek és karbantartók pedig a szerencsi és a diósgyőri gyárban is találnak majd munkát.

img_0879

A Nestlénél szerzett tapasztalat sokat ér a munkaerőpiacon, hiszen a vállalkozás tevékenysége meghatározó mind a régió, mind Magyarország élelmiszeriparában. 2016-ban a Nestlé Diósgyőri Gyára rekord évet zárt, hiszen 4100 tonna különféle csokoládét gyártott, mely 120 millió darab csokoládé figurát jelent. A Nestlé nettó 125,5 milliárd forintos forgalmával a három legnagyobb magyar élelmiszeripari vállalkozás egyike, összesen 2400 főt foglalkoztat.

„Az uniós szinten riasztó ifjúsági munkanélküliségi adatok hatására, a jövő nemzedékének munkához juttatása érdekében, 2013-ban az Európa Tanács elfogadta az Ifjúsági Garancia Programot, amelyet Magyarországon is alkalmaznak. A program sikerességéhez azonban szükség van az üzleti szféra támogatására is. A duális képzési programok beindítása jó példa arra, miként segíthetnek a vállalkozások a jövő nemzedékének munkához juttatásában.”

– mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa.

2014. január óta 16 millió fiatal kapcsolódott be az Ifjúsági Garancia Programba. Ez a program arról gondoskodik, hogy minden 25 éven aluli fiatal színvonalas állásajánlatot kapjon, továbbá oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesüljön munkahelye elvesztését, vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapon belül. Az Ifjúsági Garancia Program keretében 10 millió fiatal fogadott el valamilyen állásajánlatot, Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés pedig 1,4 millió fiatalnak nyújtott közvetlen támogatást EU-szerte.

„A tavalyi évben a Bizottság javasolta, hogy 1 milliárd euróval bővüljön az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre vonatkozó külön költségvetési előirányzat, és ezt további 1 milliárd euró egészítse ki az Európai Szociális Alap forrásaiból. Ennek köszönhetően hozzávetőleg 1 millióval több fiatal részesülhet támogatásban 2020-ig azokban a tagállamokban, amelyeket a leginkább sújt a munkanélküliség.”

– tájékoztatott Navracsics Tibor, aki azért látogatott Diósgyőrbe, hogy személyesen szerezzen tapasztalatokat a Magyarországon zajló duális szakképzés gyakorlati megvalósításáról.

„A Nestlé Hungária Kft. és partnervállalatai évek óta elkötelezetten támogatják a fiatalok munkához juttatásának ügyét, hiszen 2014 óta hatékonyan működtetjük az „Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért partnerprogramunkat. Kezdetben a gazdasági válság miatt megugró fiatalkori munkanélküliséget igyekeztünk enyhíteni. Az elmúlt időszakban azonban megváltozott a munkaerőpiaci helyzet, így célunk, hogy Magyarországon is vonzó és a külföldi ajánlatokkal versenyképes állásokat kínáljunk a tehetséges fiataloknak. Legalább ilyen fontos azonban az a törekvésünk is, hogy munkalehetőséget biztosítsunk a hátrányos helyzetű fiatalok számára. A duális képzés e célunk elérését segíti, és egyben biztosítja a szakember utánpótlásunkat”

– mondta Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Print

További Digitális oktatás

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd