Connect with us

technokrata

Technológiai felfedezőúton: 10 magyar egyetemista utazott Kínába ösztöndíjjal

Hong Kong, China skyline from the peak.

Digitális oktatás

Technológiai felfedezőúton: 10 magyar egyetemista utazott Kínába ösztöndíjjal

A Huawei magyar integrációja részének tekinti a hazai oktatás támogatását

Megérkezett Kínába az a tíz magyar egyetemi hallgató, akik idén sikerrel pályáztak a világ egyik vezető telekommunikációs cége, a Huawei Technologies által meghirdetett kínai ösztöndíj programra.

 

Idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Miskolci Egyetemről, az Óbudai Egyetemről és a győri Széchenyi István Egyetemről érkeznek a nyertes diákok, akik Kína legmodernebb infokommunikációs technológiáit fogják majd tanulmányozni. A közel 3 hetes kínai programon a csoport látogatást tesz a Pekingi Idegennyelvi és Kulturális Egyetemen és az infokommunikációs vállalat 30 ezer fős, dél-kínai központjában, Shenzhenben, ahol szakmai tréningen vesznek részt a csapatok a laboratóriumokban, bemutatótermekben.

A Huawei tovább kívánja erősíteni magyarországi jelenlétét, és a világ egyik vezető távközlési megoldásszállítójaként elkötelezett a kiegyensúlyozott helyi üzleti és társadalmi környezet elmélyítésében. A Huawei Technologies magyar leányvállalata ennek érdekében az elmúlt időszakban nagy társadalmi felelősséggel járó szerepet is elvállalt: több mint 150 ezer magyar háztartásba szállított szélessávú internetezéshez szükséges eszközöket és szoftvereket; a Szupergyors Internet Programban is részt vesz, amely az európai sztenderdeknek megfelelő internethozzáférést biztosít majd Magyarország egész területére. Számos távközlési hálózatfelügyelő platformon biztosít 7/24 órás támogatást, hogy a szolgáltatások a lehető legstabilabbak legyenek. Szintén a távközlési és informatikai hálózatok megbízható működése érdekében több kiberbiztonsági lépést tett és javaslatot (Cybersecurity White Paper) fogalmazott meg. Ezek betartását Magyarországon is szigorúan ellenőrzi. A digitális fejlesztések mellett a magyar kereskedelemre és iparfejlesztésre is figyelmet fordít. Tagjává vált a Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kínai tagozatának, ahol a magyar kis- és középvállalkozások kínai piacokra való kijutását segíti.

A vállalat magyarországi integrációját mutatja az is, kimondottan a helyi igények szerint fejlesztettek ki először számos távközlési eszközt és szoftvert, amelyeket azóta a világban is elkezdtek értékesíteni. Az egyik ilyen készülék a régi, lassú internet hozzáférést tudja különböző technológiák kombinálásával a végfelhasználó otthonában szélessávúvá alakítani hálózati antennák, bázisállomások cseréje és új kábelek kihúzása nélkül.

“A Huawei minél mélyebb lokalizációjához kulcsfontosságú a magyar oktatás támogatása is” – mondta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója.

“A magyar informatikushiány enyhítése és a szakma népszerűsítése érdekében csatlakoztunk például az Informatikai Vállalkozások Szövetségéhez (IVSZ). Itt az általuk szervezett Digitális Témahét keretein belül vállaltuk, hogy több megyében is rendhagyó tanórákat tartunk a távközlési hálózatok működéséről. S bár még messze van, hogy a gyerekekből szakemberek váljanak, ám mégis több, mint 500 általános- és középiskolásnak tudtuk bemutatni, hogy milyen izgalmas terület az infokommunikáció.”

Zheng Weifeng hozzátette: 

“Most pedig a ’’Seeds’’ felsőoktatási programunk újabb magyar csoportja tanulmányozza Kínában a legmodernebb – mobil és vezetékes távközlési, adattárolási, nagy számítási kapacitású – technológiákat.”

A ’’Seeds for the Future’’ elnevezésű program 2014-ben indult itthon, évente 10 hallgatót és egy egyetemi oktatót választanak ki pályáztatással az útra. A tanulmányutaztatás azonban a Huawei globális kezdeményezése, amelyben a világ számos pontjáról érkeznek Kínába az infokommunikáció és a távközlés iránt érdeklődő fiatal tehetségek. Eddig több mint 95 ország – az Európai Unió szinte valamennyi országa, s többek között Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Malajzia – 280 egyetemének hallgatói kapcsolódtak a programba. Magyarországon bármely egyetem infokommunikációs területtel foglalkozó hallgatója, illetve oktatója pályázhat az utazásra.

untitled

“Vannak még terveink magyarországi társadalmi jelenlétünk elmélyítésére , gy például ingyenes workshopokat szeretnénk tartani KKV-k részére a kiberbiztonságról vagy az okostelefonjaikon, tabletjeiken való üzleti alkalmazások egyszerű használatáról.”

– nyilatkozta a leányvállalat vezetője

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának a segítségével tavaly kötött stratégiai partneri megállapodását is bővíti idén a győri Széchenyi István Egyetemmel a Huawei. Az intézménynek tavaly egy nagy számítási teljesítményű szervert adományoztak, az egyetem szakmai programjait is rendszeresen támogatják. Jelenleg közös oktatási anyagok kidolgozása zajlik. Az együttműködés újabb területét jelentheti a Győrben létrehozásra kerülő digitális fejlesztési központ munkájában való részvételük.

További Digitális oktatás

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd