Connect with us

technokrata

Több mint ezer lány tanult programozni a Skool projektben

maxresdefault-1

Digitális oktatás

Több mint ezer lány tanult programozni a Skool projektben

3 évvel ezelőtt indult el a Skool projekt, mindössze egy focicsapatnyi 10-16 éves lánnyal

Eddig több mint 1000 lány vett részt a játékos és gyakorlatorientált technológiai műhelyeken és nyári táborokban. A résztvevőket összesen 333 önkéntes segítette. Az élményalapú oktatás számos elkötelezett fiatalt indított el a technológiai pálya irányába.

2014 júniusában indult el a Skool projekt, amikor 15 lány úgy döntött, megismerkedik a programozás alapjaival. Mára már több mint ezren vannak, akik részt vettek a ingyenes tech-műhelyeken. A mintegy 31 000 percnyi foglalkozáson komplex projekteket oldottak meg a lányok robotikával, Scratch-programozással és webfejlesztéssel ismerkedhettek meg az el összesen 110 különböző program keretében.

A műhelyeken részt vett lányok 90 százalékát továbbra is érdekli a programozás, 8 százaléka azóta is végez valamilyen programozással kapcsolatos tevékenységet, a Z és Alfa generációnak 5 százaléka pedig programozó szeretne lenni a Skool 2016-os elégedettségi felmérése szerint.

“Olyan robotokat szeretnék fejleszteni, amik segítenek azoknak az embereknek, akiknek hiányzik egy végtagjuk, vagy nem látnak.”

festette le az inspiráló jövőképet a 12 éves Dea, aki a Skool egyik legrégebbi diákja. Azóta versenyeken indul robotika és játékfejlesztő témakörben. A programozás nem csak Dea életútját változtatta meg, a kislány lelkesedését látva édesanyja, aki vendéglátásban dolgozott egész életében, maga is elkezdett programozni tanulni.

2016-ban a Skool egyik legnagyobb célkitűzése volt, hogy a vidéki fiataloknak is lehetősége nyíljon megismerni a digitális világot. A Skool Klub regionális, ingyenes oktatási programján először Miskolcon, Békéscsabán és Szegeden tanulhattak. A 10 hetes iskola utáni foglalkozás helyi oktatók, szervezők és önkéntesek segítségével valósultak meg. Emellett gőzerővel dolgoznak azon, hogy a klubhálózatot az idei évben további helyszínekre terjesszék ki.

Maguk az oktatók is iskolapadban töltötték a felkészülést. A tech mentorok a Train the Trainer többlépcsős programján a Skool alap módszertani és pedagógiai technikáit tanulták el.

„Amikor csatlakoztam a Skool csapathoz oktatóként, csak megerősödött bennem, amiben már régóta hittem: az igazi, mély tanulás olyan környezetben következik be, ami vidám, inspiráló, kreativitásra ösztönző, ahol az oktatók inkább előadói, támogató szerepet töltenek be, és a gyerekek maguk alkotnak. És a Skool pont ilyen.”

mondta Kollányi Fruzsi a Skool vezető oktatója.

A Skool projekt a Technológiai Oktatásért Alapítvány projektje, amely mellé rengeteg támogató partner (mint a Prezi, a Facebook, a Google és még sokan mások) és adományozó állt. Mivel a foglalkozások teljesen ingyenesek, egy-egy felajánlás akár egy egész foglalkozáson való részvétel teljes költségét biztosítja egy fő számára.

A Skoolt idén először megilleti az 1% adó felajánlás, ami további lehetőségeket adhat arra, hogy még több fiatal lány ismerkedjen meg a technológiával.

További Digitális oktatás

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő