Connect with us

Hirdetés

technokrata

6500 gyermek részesült internetbiztonsági oktatásban a Vodafone Digitális Iskola Program keretében

Digitális oktatás

6500 gyermek részesült internetbiztonsági oktatásban a Vodafone Digitális Iskola Program keretében

6500 gyermek részesült internetbiztonsági oktatásban a Vodafone Digitális Iskola Program keretében

Tiszafüreden, a Bán Zsigmond Református Általános Iskolában ért véget az az internetbiztonsági oktatás sorozat, amelynek keretében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának (SIP) oktatói a Vodafone Digitális Iskola Program iskoláiban tanuló, mintegy 6500 általános iskolás gyermeket segítették a digitális térben leselkedő veszélyek elkerülésében.

A tiszafüredi rendezvényen Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, hogy a Digitális Jólét Program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy mindenki a digitalizáció nyertesévé válhasson és elkerüljük a társadalom digitális megosztottságát!

„A köznevelés feladata, hogy ne csak az részesülhessen a digitális gazdaság javaiból, akinek a családi háttere ezt lehetővé teszi, hanem minden tanuló számára esélyteremtési lehetőséget kínáljon, az, hogy elsajátíthatja a jövő technológiáit. Az informatika mellett a robotikát, a kiterjesztett valóságot, vagy a 3d nyomtatást. Ezezeket a célokat szolgálja Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája is, amely a teljes oktatási (köznevelés, szakképzés, felsőoktatás és felnőttkori tanulás) rendszert hivatott felkészíteni a digitális világra.”

A 2016 elején elindított Vodafone Digitális Iskola Program elsődleges célja a digitális esélyegyenlőség megteremtése, hiszen napjainkban nagyon komoly, talán behozhatatlan hátránnyal indul az életben az a gyermek, aki már az általános iskolában nem sajátítja el a digitális ismereteket, mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese a Tiszafüreden rendezett sajtótájékoztatón.

unnamed-2

Mint mondta:

„Az eszközök vagy az internet hozzáférés biztosítása önmagában nem elég, segítenünk kell a diákokat a digitális képességek megszerzésében, valamint a digitális térben leselkedő veszélyek elkerülésében egyaránt. E célok elérését szolgálja a Vodafone Digitális Iskola Program.”

Marchhart Pál elmondta, hogy a mai esemény egyben a Vodafone Digitális Iskola Program első fázisának végét is jelenti, hiszen 25 iskolában ezzel sikerült megteremteni azt az infrastrukturális hátteret és a digitális kompetenciáknak azt az alapvető szintjét, ami a továbblépéshez nélkülözhetetlen. Az eddig szerzett tapasztalatok nagyon fontosak, feldolgozásuk hamarosan befejeződik. Ezt követően tervezik elindítani a program második fázisát, melynek fókuszában a digitális kompetenciák továbbfejlesztése áll majd. „Abban szeretnénk segítséget nyújtani mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak, hogy a tableteket, internethozzáférést jobban be tudják építeni az egyes tantárgyak óráiba, érdekesebbé és hatékonyabbá téve ezzel a tanulás folyamatát”

– mondta Marchhart Pál.

A Vodafone Magyarország reményei szerint a megvalósuló programok más oktatási intézményben dolgozó pedagógusoknak digitális képességeik elmélyítéséhez is segítséget nyújthatnak.

unnamed-1

Ozsváth János, a Bán Zsigmond Református Általános Iskola, AMI és Óvoda igazgatója felidézte, milyen örömmel és köszönettel fogadták 2016 februárjában a Vodafone által biztosított táblagépeket. Mint mondta:

„Az új gépekkel még élvezetesebb, magasabb színvonalú lett az oktatás iskolánkban. Napjainkban a gyermekek is egyre inkább igénylik a korszerű digitális eszközök használatát, amelyekkel jóval nagyobb élmény mind a közös, mind az önálló tanulás. Tisztában vagyunk azzal, hogy az internet egy színes, információkban gazdag világ, amely megannyi lehetőséget és kockázatot rejt magában. A Vodafone Digitális Iskola Program segítségével tanulóink tájékoztatást kaptak a biztonságos internethasználatról.”

2016 februárja óta a Vodafone összesen 1300 táblagépet osztott ki az ország 25, döntően hátrányos helyzetű diákokat tanító iskolájában és díjmentesen biztosítja az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet is. A közel 700 érintett pedagógus internetbiztonsági oktatására már 2016 tavaszán sor került, és 2016 októberében indult el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Program oktatóinak részvételével a programban érintett 6500 érintett gyermek internetbiztonsági oktatása.

„A program keretében általam meglátogatott iskolákban azt tapasztaltam, hogy a szerényebb településeken működő iskolákban nagymértékű a diákok alul-szocializáltsága, ami NET-es magatartásukon is érződik. Megpróbálnak kimenekülni az internetes álomvilág irányába, arra számítva, hogy a virtuális térben sikereket érhetnek el, és pozitív visszajelzéseket kaphatnak. E cél elérése érdekében bármit bevetnek, legyen az álprofil létrehozása, vagy nem megfelelő képek megosztása, azaz az úgynevezett szexting. Ugyanakkor láttam nagyon jó szellemiségű iskolákat is, ahol a pedagógusok odafigyelnek a diákok internetes magatartására. Ennek ellenére előfordul, hogy a gyerekek óvatlanul használják az internetet, kikerülik a felnőttek óvó figyelmét, így könnyedén csapda helyzetbe kerülhetnek. Sajnos a felnőttek, illetve szülők sem mindig tudják, mire is kell figyelni, ez az oka annak, hogy a szülőket is el kell érnünk. A program kiemelkedően sikeres és hasznos, így bízom abban, hogy lesz folytatása!”

– mondta Matusek Zsuzsa gyermekjogi képviselő, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának oktatója.

A Vodafone Magyarország és a Vodafone Magyarország Alapítvány 2015 decemberében indította el a Digitális Iskola Programot a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében. A Program együttműködő partnere az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Klebelsberg Központ, valamint a Komplex Instrukciós Programot (KIP) Magyarországon működtető Hejőkeresztúri Iskolásokért Alapítvány.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés