Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sophos: Dupla annyiba kerül, ha kifizetjük a váltságdíjat

sophos

Adatvédelem

Sophos: Dupla annyiba kerül, ha kifizetjük a váltságdíjat

Sophos: Dupla annyiba kerül, ha kifizetjük a váltságdíjat

Sophos felmérés: a helyreállás átlagos költsége 1.4 millió dollár, ha kifizetjük a váltságdíjat és csupán 730 ezer dollár, ha nem.

A felmérésben különböző szervezetek 5000 informatikai döntéshozója vett rész hat kontinens 26 országából, beleértve Európát, Amerikát, Ázsia Csendes-óceáni és középső térségét, a Közel-Keletet és Afrikát is.

A szervezetek körülbelül fele (51%) tapasztalt jelentős zsarolóvírus támadást az elmúlt 12 hónapban a 2017-es 54%-hoz képest.A támadások közül, melyek sikeresen átjutottak a szervezetek védelmén, körülbelül 73% eredményezte az adatok titkosítását. Egy ilyen támadás hatásának kezelése – beleértve többek között a kiesett üzleti tevékenységet, elveszett rendeléseket, működési költségeket, de nem számolva a váltságdíjat – körülbelül 730 000 dollárra rúgott.

A zsarolóvírus támadást elszenvedett szervezetek körülbelül negyede (27%) ismerte el, hogy kifizette a váltságdíjat.Globális szinten a média, szabadidős és szórakoztató célú cégekre voltak a legnagyobb hatással a zsarolóvírusok: a válaszadók közel 60%-a számolt be támadásról. Az állami szektor volt a legkevésbé érintett: csak a megkérdezett szervezetek 45%-a válaszolta azt, hogy az elmúlt évben jelentős támadás érte.

“A szervezetek rendkívüli nyomást érezhetnek arra, hogy kifizessék a váltságdíjat a káros üzemidő kiesés elkerülésére. Első ránézésre a váltságdíj kifizetése hatékony módszernek tűnhet az adatainak visszaszerzésére, ez azonban csak látszólagos. Az eredményeink azt mutatják, hogy a váltságdíj kifizetése keveset változtat a helyreállás terhén az időt és költségeket tekintve. Ez amiatt lehet, mert nem valószínű, hogy csak egyetlen “mágikus” dekódoló kulcsra van szükség. A támadók talán többet használnak és az adatok visszaállítása egy összetett és időigényes folyamat lehet”

mondta Chester Wisniewski, a Sophos fő kutatója.

A megkérdezett IT menedzserek több, mint fele (56%) volt képes visszaállítani az adatait biztonsági mentésekből anélkül, hogy kifizette volna a váltságdíjat. Az esetek egy nagyon kis részében (1%) a váltságdíj kifizetése nem vezetett az adatok visszaállításához. Ez a szám az állami szektorok szervezeteinél 5%-ra nőtt. A megkérdezett állami szektorba tartozó szervezetek 13%-a nem tudta helyreállítani a titkosított adatait, míg ez a szám az összes résztvevőt nézve 6% volt.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés