Connect with us

Hirdetés

technokrata

A koronavírus idején a a kiberbűnözők a csomagküldést is kihasználják

koronavírus

Adatvédelem

A koronavírus idején a a kiberbűnözők a csomagküldést is kihasználják

A koronavírus idején a a kiberbűnözők a csomagküldést is kihasználják

Csomagja érkezett: a társadalmi távolságtartás idején a kiberbűnözők a kézbesítési szolgáltatásokat is kihasználják

A Kaspersky kutatói nemrégiben spam- és adathalász támadásokat fedeztek fel, amelyek a kiszállítandó csomagokra várakozó embereket használják ki.

A csalók gyakran szállítmányozási cégek alkalmazottjaiként jelentik, hogy egy csomag megérkezett, de ahhoz, hogy a potenciális áldozat megkapja azt, el kell olvasnia vagy meg kell erősítenie a mellékelt fájlban szereplő információkat. Amint az áldozat kinyitja a mellékletet, a rosszindulatú program már le is töltődött számítógépére vagy telefonjára.

A levél például tartalmazhat egy Remcos nevű hátsó ajtót a készülékre. Ez a rosszindulatú program bottá változtathatja a számítógépet, ellophat adatokat vagy letölthet további rosszindulatú programokat.

A személyes adatokra vadászó adathalászok hitelesnek tűnő másolatokat készítenek a népszerű kézbesítési szolgáltatások weboldalairól. A potenciális áldozatokat pedig arra kérik, hogy olyan adatokat adjanak meg, mint például e-mail cím és jelszó, hogy ezáltal a weboldalon nyomon követhessék csomagjaikat.

„A kibontakozó világjárvány sok ágazatban káoszt teremtett – ideértve a kézbesítési szolgáltatásokat is -, és nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők ezt előnyükre próbálják használni. Mivel az emberek rendszeresen értesítést kapnak a kézbesítés késéséről vagy az árucikkhiányról, és jelenleg csak erősen korlátozott lehetőségük van arra, hogy a boltokban megvásárolják a szükséges termékeket, az ilyen típusú csalásoknak nagy esélyük van a sikerre. Annak ellenére, hogy mindenki szeretne minél hamarabb a csomagjához jutni, fontos, hogy mindig körültekintően mérje fel, honnan érkeznek ezek az e-mailek, és ellenőrizze, hogy a weboldal címe helyes-e”

– mondta Tatjana Serbakova, a webtartalom vezető elemzője.

Elkerülendő, hogy koronavírus-alapú spam és adathalász kampányok áldozatává váljon bárki is, a Kaspersky szakértői a következőket javasolják:

  • Vizsgálja meg alaposan a feladó email címét: ha egy ingyenes e-mail szolgáltatásból származik, vagy értelmetlen karaktereket tartalmaz, akkor valószínűleg hamis
  • Ügyeljen a szövegre: a jól ismert cégek nem küldenek rossz formátumú vagy rossz nyelvtanú e-maileket
  • Ne nyissa ki a mellékleteket, és ne kattintson a linkekre a kézbesítőktől származó e-mailekben, különösen, ha a feladó ragaszkodik hozzá. Sokkal jobb, ha közvetlenül a hivatalos webhelyre látogat, és onnan jelentkezik be fiókjába
  • Használjon olyan megbízható biztonsági megoldást, mint például a Kaspersky Security Cloud, amely azonosítja a rosszindulatú mellékleteket és blokkolja az adathalász webhelyeket

Bővebben a hamis kézbesítési szolgáltatásokról a Kaspersky Dailyn olvashat.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés