Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ESET mérnökeinek üzentek a hírhedt Emotet trójai program

emotet

Adatvédelem

Az ESET mérnökeinek üzentek a hírhedt Emotet trójai program

Az ESET mérnökeinek üzentek a hírhedt Emotet trójai program

2019 folyamán az Emotet trójai egyre hírhedtebbé vált a rosszindulatú e-mailek terjesztése miatt, ráadásul az is felmerült, hogy a program segít az olyan zsarolóvírusok célba juttatásában, mint például a Ryuk. Az ESET szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a veszélyes trójai programmal kapcsolatban.

A kártevőhöz kapcsolódó legfrissebb kampány során, az Emotet terjesztői igen ötletes adathalász e-maileket készítettek. Ezek egyikében arra kérték a felhasználókat, hogy segítsenek a közelgő karácsonyi parti menüjének összeállításában. Egy másik meghívóban arra kértek mindenkit, hogy támogassák Greta Thunberget a Time magazin Az év embere 2019-es címének elnyerésében, csatlakozva egy klímaváltozás elleni tüntetéshez.

Az ESET szakemberei a kártevő vizsgálata során a cégnek szánt üzenetre is rábukkantak a kódsorban. A dolog oka nyilvánvaló, hiszen a vírusvédelmi cégek és a velük szemben álló kártevő készítő, terjesztő, pénzt zsaroló bűnözők ellenfelek a felhasználók megvédéséért folyó állandó küzdelemben.

Az ESET észlelési technológiái következetesen blokkolták az Emotet-et és annak összes változatát, ami minden bizonnyal frusztráló lehetett a támadók számára.

Az Emotet által alkalmazott megtévesztés (social engineering) aggodalomra adhat okot a vállalkozások esetében, hiszen a technikai védelem hatásossága mellett nélkülözhetetlen az alkalmazottainak informatikai biztonságtudatossága, hogy hasonló trükkökkel, manipulációkkal ne legyen rávehető meggondolatlan kattintásra. A Virus Bulletin legfrissebb kutatása szerint az Emotet veszélyességét az is jelzi, hogy még mindig képes megkerülni számos e-mail biztonsági megoldást.

Az ESET Mail Security for Microsoft Exchange Server üzleti felhasználóinak esetében szerencsére a VBSpam tesztelése azt mutatja, hogy az ESET rendelkezik a legmagasabb spam, adathalász és rosszindulatú programok észlelési arányával, miközben a legkevesebb hamis pozitív jelzést adja:

Működésben a többrétegű védelem

Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy egy e-mail fogadása és a csatolt Word-dokumentum letöltése – amely az Emotet egyik módja az eszközhöz való hozzáféréshez – nem feltétlenül jelenti azt, hogy a számítógép megfertőződött. Az e-mail mellékletek megnyitásakor az alapértelmezett biztonsági beállítás egy „Védett nézet”, amelyben a makrók le vannak tiltva, így a melléklet addig ártalmatlan.

A rosszindulatú melléklet akkor is detektálható, ha azt nem nyitjuk meg (a megtévesztés szintjétől függően) a sandbox elemzés és a reputáció lekérdezése révén. Az ESET LiveGrid® gyanús mintákat gyűjt az ESET megoldásokkal védett végpont millióitól a gépi tanulással bővített, felhő alapú elemzéshez, majd a megszerzett ismereteket megosztják a felhasználókkal, hogy megóvják őket a világ más részein észlelt fenyegetésekkel szemben.

A vállalkozásoknak szerencsére nem kell az alkalmazottak számítógépeire hagyatkozniuk az Emotet elleni fellépés során, mivel ezt megteszi helyettük a hálózati védelmet kínáló ESET Dynamic Threat Defense program, amely néhány perc alatt teszteli a sandboxban lévő rosszindulatú fájlokat, és így megakadályozhatja a kártevők bejutását a hálózatba.

Nem kétséges, hogy az Emotet 2019-ben visszatért, a vállalkozásoknak pedig továbbra is fejleszteniük kell biztonságtudatos működésüket, hiszen várhatóan ez az esztendő is számos további fenyegetést tartogat majd a vállalatok számára.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés