Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gépi tanulás a jövő az adathalászok ellen

gépi

Adatvédelem

Gépi tanulás a jövő az adathalászok ellen

Gépi tanulás a jövő az adathalászok ellen

Tűt keresni a szénakazalban. Leginkább így jellemezhető az a folyamat, amellyel kiszűrhetők a belső fenyegetések, például a bizalmas adatokat kiszivárogtató alkalmazottak vagy a bosszút forraló rendszergazdák. Lehetetlen mindent szemmel tartani és ellenőrizni akár manuális módszerekkel, akár hagyományos szoftverekkel próbálkozunk. A Micro Focus szakértői a mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra bízzák a visszaélések felderítését és a tettesek nyakon csípését – még mielőtt megtörténne a baj.

A rosszindulatú alkalmazottak és belső támadók óriási károkat okozhatnak, ahogyan azt nemrégiben a McAfee is megtapasztalhatta. A cég kénytelen volt beperelni korábbi alkalmazottait, mivel azok üzleti titkokat és bizalmas adatokat próbáltak kicsempészni és átjátszani egy versenytársuknak. A kanadai Desjardins hitelszövetkezet pedig túl későn észlelte, hogy egy rossz szándékú alkalmazottja bizalmas információkat gyűjt az ügyfelekről, és engedély nélkül megosztja azokat külső féllel. A szivárgás összesen 4,2 millió klienst érintett.

Sok adat közt elvész a tettes

Az ilyen esetek nem ritkák, ezt támasztja alá a Micro Focus támogatásával készült 2018-as Insider Threat Report is. A kutatás szerint az IT-biztonsági szakértők 90 százaléka elismeri, hogy vállalata sebezhető a belső fenyegetésekkel szemben.

A szakemberek kétharmada attól tart leginkább, hogy az alkalmazottak áldozatul esnek valamilyen phishing támadásnak, és a támadók a gyanútlanul kiadott információk birtokában észrevétlenül beszivároghatnak a rendszerbe. A második legnagyobb kockázatot a jelszavak jelentik: az IT-biztonsági szakértők 56 százaléka azt is komoly veszélynek tartja, ha a felhasználók gyenge kódokat használnak, vagy ugyanazokat a jelszavakat használják több helyen. Ez ugyanis megkönnyítheti a kiberbűnözők dolgát, akik be akarnak törni a cég infrastruktúrájába.

Ha a támadók már bejutottak, akkor rendszerint kerülik a feltűnést, és észrevétlenül keresik a lehetőséget a károkozásra, például kémkedésre vagy adatlopásra. Így rendkívül nehéz időben észlelni és elhárítani a támadást. Pedig mindig vannak árulkodó jelek, ezeket azonban lehetetlen kiszúrni az összetett rendszerek, illetve az óriási mennyiségű esemény és adat rengetegében. Legalábbis az emberek számára lehetetlen.

A felmentő gépsereg

A Micro Focus szakértői szerint a gépeket kell segítségül hívni, ha olyan sok eseményt kell szemmel tartani és elemezni, hogy az már hagyományos informatikai megoldásokkal nem megoldható. Ezért a cég nemrégiben felvásárolta a mesterséges intelligenciával és gépi analitikával foglalkozó Intersetet, így egy különleges új technológiát tehetett elérhetővé a biztonsági információ- és eseménykezelő megoldásában, az ArcSightban. Az eszköz képes elemezni a vállalat naplókezelő programja által gyűjtött adatokat, és gépi tanulás segítségével azonosítani a szokatlan és gyanúra okot adó tevékenységeket. A vállalatok így könnyen megkülönböztethetik a felhasználók álcája mögé bújt kibertámadókat a mindennapi munkájukat végző alkalmazottaktól.

A biztonsági analitikai technológiát bemutató videót itt tekintheti meg:

Gyanús aktivitás lehet például, ha egy alkalmazott – rá korábban nem jellemző módon – késő éjszaka dolgozik, esetleg nagyobb mennyiségű céges fájlt küld át magának e-mailben a privát címére. Szintén bizalmatlanságra adhat okot, ha valaki olyan, bizalmas adatokat tartalmazó fájlokat nyit meg és másol, amelyek nem szükségesek a napi munkájához, például vállalati stratégiai dokumentumokat, szellemi tulajdonnak számító anyagokat vagy éppenséggel érzékeny pénzügyi információkat.

Egy-egy ilyen tett elsikkadhat a több millió esemény és tevékenység között. Az ArcSight azonban ekkora tömegben is képes kiszűrni ezeket a gépi tanulással. Ráadásul a fals pozitív találatok száma rendkívül alacsony. Ennek köszönhetően a vállalatok kevesebb szakértővel is megfelelő védelmet biztosíthatnak rendszereiknek, hiszen csak az igazán fontos és figyelmet érdemlő esetekkel kell foglalkozniuk.

Innovációs sorozatunk következő részében példákon keresztül mutatjuk be, hogy működik mindez a gyakorlatban.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés