Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vajon ki felügyeli a céges szervereket az ünnepek alatt?

Adatvédelem

Vajon ki felügyeli a céges szervereket az ünnepek alatt?

TBR Investimentos

Vajon ki felügyeli a céges szervereket az ünnepek alatt?

Az irodai szerverek számos cégnél felügyelet nélkül maradnak az ünnepek idejére, ami nem várt kellemetlenséghez vezethet az év első napjaiban.

A legtöbb kis- és középvállalkozás bezárja kapuit az ünnepek alatt még akkor is, ha egyébként az év többi napján 24 órás üzemben zajlik a munka a cégnél. Az ilyen tervezett leállások gyakran okozzák azt is, hogy napokig senki nem jár az irodában, így semmilyen felügyeletet nem kap a céges informatikai rendszer sem. Ez pedig óhatatlanul magában rejti annak a veszélyét, hogy egy nem várt probléma, vagy leállás miatt az év első munkanapjai tűzoltással kezdődjenek,  amikor általában még a rendszergazdákat is nehezebb utolérni.

Az ünnepek alatt felügyelet nélkül hagyott szerverekre számtalan veszély leselkedik. A nem várt hibák, esetleges áramkimaradások, egyéb külső behatásokból eredő leállások miatt időszakosan elérhetetlenné válhat a céges weboldal, nem működik a webshop, a külső telephelyeken lévő kliensek által használt adatbázisszerver, netán a levelezőrendszer.  De az is előfordulhat akár, hogy egy év eleji tender beadása válik nehézkessé. Mindez esetlegesen  pénzben kifejezett, jelentős összegű károkat is okozhat a vállalatnak. Ilyen veszély lehet az áramhálózat, vagy az internetkapcsolat időszakos kiesése, kimaradása, melyekre az átlagos hétköznapokon gyorsan tudnak reagálni az üzemeltetők, de az ünnepi időszakban ez nagyon nehéz feladat elé állíthatja a vállalkozásokat. Sok cég – amely egyáltalán megteheti –  ezért azt az utat választja, hogy az éves zárva tartás idején az irodai szervert is lekapcsolja, ez azonban rendkívül rizikós folyamat: amikor egy irodában elhelyezett szervert kikapcsolnak, majd később visszakapcsolnak, az addig jobbára folyamatos üzem alatt álló, érzékeny elektronikai komponensek komoly terhelést kapnak. Különösen igaz ez a merevlemezes adattárolókra, melyeket a hőtágulásból eredően ilyenkor valóságos sokkhatás ér, ami a következő bekapcsolásnál szélsőséges esetben akár adatvesztéshez is vezethet.

“Számos olyan esetről hallunk, amikor egy vállalat szerverei, IT rendszere karácsony és az ünnepi időszak alatt omlott össze, komoly problémákat okozva a januári évkezdésre. A legtöbb vállalat nem számol ezzel a veszéllyel és amikor megtörténik a szerver krach, akkor jönnek rá a cégvezetők, hogy érdemesebb lett volna jobban bebiztosítani a szerver üzemeltetési hátterét”

– mondja el Hajmási Gergely a DoclerNet Hoszting kereskedelmi vezetője. A szakember szerint a legtöbb veszélyforrás könnyedén elkerülhető, ha a szervert egy hosztingcég szerverparkjában helyezi el a cég, ami drámai mértékben csökkenti az ünnepek során kialakuló vészhelyzetek előfordulási valószínűségét, illetve hiba esetén gyakorlatilag azonnali beavatkozási lehetőséget kínál.

5 érv, amiért érdemes lehet az “iroda”, helyett szerver központból üzemeltetni a céges informatikai hátteret

  1. Ideális környezet, hosszabb üzemidő. Egy modern szerverteremben elhelyezett szerver eleve ideális környezeti változók (ideális hőmérséklet, állandó áramellátás, tűz védelem és fizikai őrzés stb.) mellett üzemel, ami az elektronikai és mechanikai hibákból eredő leállásokat, hosszabb kiesések esélyét minimálisra csökkenti.
  2. Azonnali backup. Több hosztingcég kínál szerverbérleti szolgáltatást is egyben, némelyik a szolgáltatás keretében backup szervert is biztosít, így meghibásodás esetén gyakorlatilag azonnal, vagy minimális kieséssel újra üzembe állhat a rendszer.
  3. 7/24-es azonnali szakemberi rendelkezésre állás. A hosztingcégeknél elhelyezett, illetve bérelt szerverek mellé felügyeleti szolgáltatás is kérhető, akár emelt szintű szervermonitorozással, így garantált, hogy a hiba nem kerüli el a képzett szakemberek figyelmét, akik azonnal, a nap 24 órájában, a hét minden napján, akár az ünnepi időszakban vagy éjszaka is képesek közbeavatkozni a helyszínen.
  4. Költséghatékonyság. Ha egy cég szerver üzemeletetésre is szerződik egy hoszting partnerrel, az adott esetben költséghatékonyabb működést eredményezhet, hiszen akár a rendszergazda (bér)költségének egy jelentős része is megspórolható így.
  5. Biztonság az ünnepek alatt vagy hétvégén is. A legtöbb szerverparkban az ünnepek alatt sem áll meg az élet: a szerverek felügyeletét végző, szakértő IT-csapat karácsonykor és szilveszterkor is vigyázza a szerverközpontban elhelyezett több ezer szerver működését, a redundáns alaprendszerek (klimatizáció, energiaellátás, hálózati kapcsolat) pedig magasa szintű rendelkezésre állással biztosítják az IT-infrastruktúra alapelemeinek működését.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés