Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feltétel nélkül megbízunk okostelefonunkban, de vajon tényleg biztonságban vannak titkaink?

Adatvédelem

Feltétel nélkül megbízunk okostelefonunkban, de vajon tényleg biztonságban vannak titkaink?

Samsung Business Insights

Feltétel nélkül megbízunk okostelefonunkban, de vajon tényleg biztonságban vannak titkaink?

A tinédzserek jó része a telefonján tárolt adatokat személyes információnak tekinti, ezért jobban ügyelnek azok védelmére, mint a felnőtt korosztály tagjai. A Samsung Electronics megbízásából készített kutatásból kiderül az is: a kamaszok más típusú adatokat féltenek, mint a felnőttek.

Ha húsz éve eltűnt egy mobil, akkor leginkább azért kellett igyekezni, hogy mihamarabb letiltsuk a SIM-kártyát a szolgáltatónál, és a tolvajok ne hozzanak össze hatalmas telefonszámlát. Manapság sokkal inkább aggódunk azon, hogy telefonunkon tárolt személyes adataink illetéktelen kezekbe kerülhetnek. És még az se kell hozzá, hogy ellopják a készülékünket: számos közösségi oldal, kémprogramok és egy féltékeny házastárs vagy aggódó szülő is belenézhet a dolgainkba anélkül, hogy akár értesülnénk róla.

 

Goda Krisztina új vígjátékát, a BÚÉK-ot a Samsung Electronics azért tartotta fontosnak támogatni, mert alapötlete arra a kíváncsiságra épít, amely a partnerünk telefonján lévő titkokra és adatokra vonatkozik, és ezáltal rávilágít a mobil adatok védelmének fontosságára is. A közelgő, 2018. december 6-i bemutató kapcsán a vállalat kíváncsi volt a hazai lakosság véleményére is, és legfrissebb kutatásában a magyarok mobilhasználati szokásait vizsgálta.

A telefon az új titkos napló

Mióta adatokat tárolunk a telefonunkon, a készülék sokak számára bizalmas információk, titkok tárhelye is. A kutatásból az derül ki, hogy a felnőttek 40, a kamaszok 43 százaléka gondolja úgy, hogy a telefonban tárolt információk nem tartoznak senki másra. Ha fordítva tesszük fel a kérdést, akkor a felnőttek csak ötöde állítja azt, hogy bárki belenézhet a telefonjukba, míg a kamaszok közül csupán 11 százalék gondolja így. Okostelefonjuk adatai közül legtöbben a telefon feloldókódját osztják meg másokkal: a felnőttek 52, a tinédzserek 70 százaléka legalább egyvalakivel közli ezt az információt. A teljes lakosságra jellemző, hogy bankkártyaadataikat féltjük leginkább.

A kamaszoknak több a titkuk és jobban is vigyáznak rájuk

Bár a kamaszok valamivel jobban féltik személyes adataikat, mint a felnőttek, mégis kevésbé gondolják azt, hogy azok veszélyben lennének: csupán tizedük gondolja azt, hogy az adataikat komoly eséllyel akár meg is szerezhetik mások, míg ezt kétszer annyi felnőtt (22%) tartja reális veszélynek. A felnőttek közül csupán 40 százalék érzi nagyobb biztonságban adatait, míg a kamaszok között ez az arány 57 százalék. A tinédzserek talán azért érzik adataikat nagyobb biztonságban, mert jóval gyakrabban használnak titkosítási funkciókat és biztonsági megoldásokat, mint a felnőttek. Utóbbiaknak csak 66 százaléka foglalkozik aktívan adatai védelmével és használ biztonsági megoldásokat, míg a kamaszoknak több mint háromnegyede él ezekkel (84%).

Ki mit rejteget?

Bankkártya- vagy Facebook-jelszó? A felnőttek legtöbbje ügyintézési jelszavait (56%) és bankkártyaadatait (39%) félti leginkább, míg a tinédzserek ezek miatt nem aggódnak annyira. Körükben a legfontosabb a közösségi oldalak jelszavainak (55%) és telefonon tárolt képeknek (39%) a biztonsága.

A megelőzés a legjobb védekezés

Mobilunk megkönnyíti az életünket, mert számos bizalmas és személyes dolgot egy helyen, mindig a kezünk ügyében tárolhatunk, legyen szó társkeresésről, bankolásról, online vásárlásról.

Életünk szervezését, a kapcsolattartást és ügyeink kezelését is hatalmas mértékben könnyíti meg az okostelefon – vélekedik a kutatás eredményeivel kapcsolatban Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője.Adataink védelme miatt azonban egyre inkább javasolt az elővigyázatosság. Minél jobban támaszkodunk az okostelefon által nyújtott előnyökre, annál inkább tisztában kell lenni mobilunk védelmének fontosságával is. A kutatás számai azt mutatják, hogy ebben a kamaszok igen tudatosak, ami örvendetes fejlemény, de fontos, hogy mindenki, a felnőttek is, minél nagyobb arányban ismerjék az esetleges kockázatokat, és használják a készülékekbe épített biztonsági funkciókat.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés