Connect with us

Ne féljünk a felhőtől, a felhő a barátunk, ha okosan használjuk

clouds-19

Adatvédelem

Ne féljünk a felhőtől, a felhő a barátunk, ha okosan használjuk

Ne féljünk a felhőtől, a felhő a barátunk, ha okosan használjuk

Melyik éri meg jobban, a privát vagy a nyilvános felhő?

Ez a kérdés gyakran foglalkoztatja az IT-döntéshozókat, és a legtöbbször rövid gondolkodás után a publikust szavazzák meg nyertesnek, hiszen az szinte azonnal igénybe vehető átlátható, óradíjas elszámolásban. A SUSE szakértői szerint azonban érdemes alaposabban megvizsgálni a kiadásokat és a megtérülést, mivel kellemes meglepetések lapulhatnak a privát felhőben, különösen a nagyobb méretű szervezetek számára. Egy felmérés alapján pedig akár emberi erőforrást is tudnak spórolni vele.

 

Gyakori vélekedés a privátfelhő-környezetekkel kapcsolatban, hogy kiépítésük és működtetésük költséges, ezért a vállalatok jobban járnak a nyilvánosfelhő-szolgáltatásokkal. Ha megvizsgáljuk, mi minden szükséges a magánfelhők kialakításához, érthető, miért jutnak sokan a fenti következtetésre. Alapfeltétel ilyen esetben a saját adatközpont, szerver- és hálózati hardverekkel, szoftverekkel, szekrényekkel, kábelezéssel, áramellátással és internetkapcsolattal, illetve az infrastruktúrát telepítő, kezelő és karbantartó informatikai személyzettel. Ezek pedig mind komoly költségekkel járnak.

Pénz beszél

A felhőt márpedig éppen az alacsonyabb költségek miatt kedvelik. A SUSE 2017-ben, 1400 IT-döntéshozó részvételével végzett felmérése alapján a szervezetek 61 százalékánál a kiadások mérséklése miatt esett a választás a felhőre. Egy másik kutatás szerint ugyanakkor a kapcsolódó költségeket a vállalatok háromnegyedénél nehezen látják át és kezelik.

Elsőre ez utóbbi is egyszerűnek tűnhet, különösen a nyilvános felhő esetében: a vállalatok szinte azonnal létrehozhatnak felhőszervereket a nyilvános szolgáltatóknál, és óradíjas árazásban működtethetik azokat, míg adataikat szintén a felhasznált mennyiség alapján fizetve tárolhatják a felhőben. Ráadásul mindehhez rengeteg különféle szoftver és virtuális hálózati eszköz közül válogathatnak a szolgáltatónál.

A szolgáltatások és költségek azonban könnyen kicsúszhatnak az irányítás alól. Az egyszer létrehozott, majd napi 24 órában, a hét minden napján, évi 365 napon át futtatott szerverek óradíja összeadva komoly summát tesz ki. Emellett szinte minden vállalatnál óriási mennyiségű adatot halmoznak fel, és amit feltöltenek a felhőbe, az általában ott is marad, így a végén sok terabájtnyi adat tárolásáért fizetik a súlyos összegeket.

Az elvesztegetett felhő

A RightScale elemzése szerint a nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra költött összeg mintegy 35 százaléka feleslegesen kidobott pénz, mivel az adott szolgálatások egy részét csak bizonyos ideig használja a szervezet. Nem csoda, ha a vállalatok 58 százalékánál szerepel az idei tervek között a felhőre fordított költségek optimalizálása. Ehhez arra van szükség, hogy a vállalat szigorú ellenőrzéseket végezzen, és alaposan szemmel tartsa a használatban lévő erőforrásokat.

Ez alapján a nyilvános felhő valóban okos választás az olyan kisebb és közepes méretű vállalatok, illetve a startup cégek számára, amelyeknek kezdetben kevés szerverre és erőforrásra van szükségük, majd a későbbiek folyamán minimális befektetéssel, rövid idő alatt szeretnék növelni a kapacitásukat.

A nagyvállalatok esetében azonban mások a preferenciák. Természetesen számukra is fontos a skálázhatóság, egy bizonyos határon túl azonban jobban megéri saját privát felhő építésébe befektetni egy nagyobb összeget, ha komoly teljesítményű szervereket igénylő alkalmazásokat kívánnak futtatni állandó rendelkezésre állással. Az OpenStack Foundation szakembere szerint a fordulópontot az idő vagy a felhasználók száma határozza meg: amennyiben olyan alkalmazást futtatunk, amelynek életciklusa 12 hónapnál hosszabb, vagy nagy számú felhasználó veszi igénybe a megoldást, akkor a privát felhő a logikus megoldás.

Gyors megtérülés

A Forrester Research a tavalyi év során készített egy felmérést a SUSE OpenStack Cloud privátfelhő-platformot használó szervezetek körében, amelyből kiderült, hogy a nagyvállalatok átlagosan fél éven belül érzékelik befektetéseik megtérülését. A válaszok összesítése alapján a ROI megdöbbentően magas, 380 százalékot mutatott.

Ráadásul a SUSE OpenStack Cloud olyan mértékben hatékonyabbá tette a belső IT-részlegek működését, hogy átlagosan két, teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottat irányíthattak át másik területre ahelyett, hogy a privát felhő karbantartásának rutinszerű feladataival kellett volna foglalkozniuk. A fejlesztői csapatok munkájában szintén komoly hatékonyságnövekedést tapasztaltak, ami átlagosan két és fél developer szakember pluszmunkájával ért fel.

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő