Connect with us

Hirdetés

technokrata

Emlékszünk arra a filmre, amikor a háztartás eszközök életre keltek? Hamarosan ez bekövetkezhet.

Adatvédelem

Emlékszünk arra a filmre, amikor a háztartás eszközök életre keltek? Hamarosan ez bekövetkezhet.

Emlékszünk arra a filmre, amikor a háztartás eszközök életre keltek? Hamarosan ez bekövetkezhet.

Zsarolóvírusok és zsaroló kávéfőzők – az információbiztonság a tudatos kockázatvállalásról szól

Időszerű felkészülnünk rá, hogy az okostelevíziónk vagy akár a kávéfőzőnk megzsarol minket – mondta az Aegon Prémium Üzletág júliusi ügyfélklubján a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője. Rónaszéki Péter arról is beszélt, miért nem szabad megfeledkezni az elmúlt évtizedek adatlopási botrányairól és azok tanulságairól.

 

„A fridzsider beszélget a routerrel, reggel mobilapplikáció segítségével akár az ágyból is főzhetünk már kávét. Korántsem utópisztikus a gondolat, hogy akár a kávéfőző, akár az okostv ellenszegül az akaratunknak vagy megzsarol minket”

– közölte Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője az Aegon Prémium júliusi rendezvényén. Szerinte ez nem a jövő, hiszen ezek a technológiák már léteznek, és foglalkoznunk kell az őket érintő kockázatokkal. Hiszen a technológiák mit sem érnek, ha nem azonosítjuk a folyamatok sebezhető pontjait, nem vizsgáljuk rendszeresen a gyakorlati működésüket. Csak megfelelő kockázatértékelés után lehet tervezni és dönteni arról, hogy egy potenciális veszélyhelyzet megszüntethető-e – és ha igen, hogyan –, vagy csupán mérsékelhető a bekövetkezés valószínűsége.

„Az információbiztonság jóval több, mint az it-biztonság, szinte elválaszthatatlan az anyagi, a jogi és a fizikai biztonság kérdéseitől”

– mondta Rónaszéki Péter. Szerinte százszázalékos biztonság ezen a területen sem létezik, kizárólag tudatos kockázatvállalásról beszélhetünk. Arról viszont érdemes és kell is, hiszen felkészülten várni egy helyzetet fél győzelem.

Az információbiztonság három alappillére a bizalmasság, sértetlenség és a rendelkezésre állás, hogy az adatokhoz csak az férhessen hozzá, akit erre feljogosítottak, a feldolgozás során se sérüljön az információk épsége, és a rendszer szükség esetén – meghatározott helyen és időben – rendelkezésre álljon.

„Létfontosságú, milyen kockázatmanagement rendszer működik egy-egy vállalkozásnál. Ez határozza meg ugyanis, hogy milyen stratégia alapján viszonyul a szervezet a kockázatokhoz. Ha ez jól működik, az intézkedések helyes sorrendben fognak következni, optimálisak lesznek a beruházások, és az egész működés megfelel akár a nemzetközileg is elfogadott irányítási rendszereknek”

– hívta fel a figyelmet Rónaszéki Péter.

A tét nem kicsi: miután 2015 augusztusában egy kiberbűnözői csoport nyilvánosságra hozta a megcsalásra buzdító kanadai társkereső, az Ashley Madison felhasználóinak tárolt adatait, egy 56 éves New Orleans-i lelkész és egy 47 éves San Antonio-i rendőrtiszt is öngyilkos lett. Utóbb kiderült, hogy a felhasználók közül 120 ezren a szinte nulla biztonságot garantáló 123456 számsort, 40 ezren az 12345 számsort és csaknem ugyanennyien állították be jelszóként a ‘password’ szót. Az eset Rónaszéki Péter szerint ékesen árulkodik arról, mennyi mindent tehetnénk mi magunk is adataink biztonságáért.

A szakember a 2011-es PlayStation-affért is megemlítette, amikor kiberbűnözők egy csoportja 77 millió felhasználó, azaz az összes előfizető adatait szerezte meg. Beszámolt egy hazai esetről is, amely 2000-ben 734 millió forint, az előző évi nyereség felével megegyező mértékű kár keletkezett: az elektronikus értékpapírrendszer hónapokig fennálló szoftverhibája miatt a felhasználók hetente duplázhatták meg befektetéseiket.

Rónaszéki Péter szerint a fejlődés jóval gyorsabb annál, mint ahogy a mögöttes biztonsági intézkedések képesek lennének azt követni, ezért az emberi tényező nem veszít fontosságából. És bár W. Edwards Deming amerikai statisztikus, tanácsadó szerint változtatni nem muszáj, hiszen a túlélés opcionális, az információbiztonság valójában közös felelősség.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés