Connect with us

Hirdetés

technokrata

Figyelem, elindultak a VB körüli csalások: kamu mezek, fertőzött streamek, hamis nyereményjátékok várnak lesben ránk!

Adatvédelem

Figyelem, elindultak a VB körüli csalások: kamu mezek, fertőzött streamek, hamis nyereményjátékok várnak lesben ránk!

Figyelem, elindultak a VB körüli csalások: kamu mezek, fertőzött streamek, hamis nyereményjátékok várnak lesben ránk!

Az ESET szakemberei nemrégiben felhívták a figyelmet arra, hogy a szurkolók mellett a csalók is készen állnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, és óvatosságra intették a felhasználókat.

Az előrejelzéseknek megfelelően sajnos már meg is jelentek a tornához kapcsolódó konkrét átverések, amelyek között a hamis mezek, a fertőzött stream oldalak és a mesés nyereményeket ígérő lottósorsolás is megtalálható.

 

Hamis FIFA nyereményjátékok

Az ESET kutatói számos spam üzenetet vizsgáltak, amelyek célja, hogy kihasználják az eseményt övező egyre nagyobb figyelmet. A közösségi médiában, e-maileken és más üzenetküldő alkalmazásokon keresztül érkező megtévesztő ajánlatok a jól ismert átverős technikákra támaszkodnak, hogy pénzt csaljanak ki az áldozatoktól. Az egyik konkrét esetben szerencsére a részletek kevésbé kidolgozottak voltak, emiatt várhatóan kevesen dőlnek majd be ezeknek a hamis üzeneteknek, ám sajnos léteznek sokkal jobban kidolgozott csalások is.

vb-01

Más, hasonló esetekben a bűnözők arra kérik a felhasználót, hogy nyisson meg egy csatolt fájlt, leginkább egy PDF vagy Word dokumentumot, amelyben megismerheti a “nyereményeket”, és hogy miként lépjen kapcsolatba a szervezőkkel ezek átvételéhez.

vb-02

Miután a megtévesztett áldozatok válaszoltak és megadták részletes személyes adataikat, a tipikus forgatókönyv szerint a címzetteket megpróbálják rávenni arra, hogy az állítólagos nyeremény átvétele előtt még ügyvédi költség, közvetítői díj, és hasonló mondvacsinált ürüggyel fizessenek nekik valamekkora összeget.

Más megtévesztő akciók keretében a FIFA partnereinek nevében küldenek hasonló üzeneteket. Az alábbi támadásban brazil szurkolókat vettek célba, és a VISA nevével visszaélve írtak a csalók hamis üzeneteket.

vb-03

Hamis mezek a brazil szurkolóknak

A brazil szurkolókat emellett más átverések is fenyegetik. A WhatsApp üzenetküldőn keringő csalásban például azt állítják, hogy a Nike a brazil csapat által viselt mezeket ajándékoz a szurkolóknak. Az átverés szerint a mezek megnyerésének egyetlen feltétele az üzenet megosztása, ami természetesen nem igaz.

Ennél a konkrét incidensnél az ESET kutatói átvizsgálták az üzeneteket, amelyek két linket is tartalmaztak. Azonban ezek egyike sem volt semmilyen kapcsolatban a nevezett ruházati céggel. Ehelyett a linkek fertőzött weboldalra irányították a gyanútlan felhasználókat és megfertőzték a számítógépeiket.

vb-04

A támadás kimenetele nagyban függött attól, hogy a felhasználók milyen eszközt használtak: ez lehetett emeltdíjas SMS előfizetésre való regisztrálás, vagy adatokat lopó bővítmények telepítése a
böngészőbe.

A csalárd kampány során megpróbálták meggyőzni a potenciális áldozatokat, hogy egy rövid felmérésben való részvételre választották ki őket, és ha elkészültek, osszák meg ezt másokkal is, így növelve az átverés terjedésének mértékét. Ebben az esetben érdemes megjegyezni, hogy bár a támadásban szereplő weboldal érvényes SSL tanúsítvánnyal rendelkezett, a HTTPS protokoll puszta megléte még nem feltétlenül jelenti egy adott webhely biztonságát, így nem szabad azt gondolni, hogy ettől máris egy biztonságos oldalon vagyunk.

Trükkös streamek

A világbajnoksághoz kapcsolódó átverések egyik igen elterjedt formája a hamis, vagy fertőzött élő közvetítést kínáló oldalak (stream). Számos webhely illegális (kalózkodási célokkal), és a számítógépes bűnözők sok oldalt használnak a hagyományos csalásokon túlmutató kampányok terjesztésére is.

Ebben az esetben nem csak a kéretlen és nagymennyiségű hirdetésekre figyelmeztetnek az ESET szakemberei, hanem olyan rosszindulatú támadásokra is, amelyek kihasználják a szurkolók igényét, hogy minél több helyről tudják követni a mérkőzéseket.

Példaként néhány egyszerű keresést végrehajtva a Google oldalain – éppúgy, ahogy a szurkolók teszik, akik stream oldalakon szeretnék követni az eseményeket – a találatok száma egyes esetekben átlépte az egymilliót. Az ESET szakemberei felkerestek jó néhány weboldalt ezek közül és számos fenyegetést találtak.

Az online videólejátszókba implementált rosszindulatú kódok olyan kiegészítőket vagy bővítményeket rejtenek, amelyek célja a felhasználó személyes adatainak megszerzése.

vb-05

Más kódok célja a kriptovaluta bányászat, ezek egyre növekvő arányban jelennek meg a sport és filmes stream oldalakon. Az ESET szakemberei több különböző típusú ilyen bányászprogrammal fertőzött oldalt találtak.

vb-06

Ha a felhasználók nem rendelkeznek megfelelő biztonsági megoldásokkal, vagy blokkoló kiegészítőkkel, akkor eszközeik erőforrásait mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül kriptovaluta bányászatra használhatják majd fel.

Ha el akarjuk kerülni a fenti átveréseket, csalásokat, akkor mindenképpen alkalmazzunk megfelelő védelmi szoftvert eszközeinken, és hallgassunk a józan eszünkre. Ami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, az nagy valószínűséggel átverés. Sem a FIFA, sem a szervezet partnerei nem küldenek helyesírási hibáktól hemzsegő, gyanús linkeket tartalmazó üzeneteket, csupán egyetlen bejegyzés kedvelésével vagy megosztásával sosem lehet nagyértékű ajándékot nyerni és a nyereményjátékok során soha nem kérnek pénzt előre a nyeremények átvételéért.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés