Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne feledd! A Te feladatod gondoskodni az idősebb rokonok kibervédelméről!

Adatvédelem

Ne feledd! A Te feladatod gondoskodni az idősebb rokonok kibervédelméről!

Ne feledd! A Te feladatod gondoskodni az idősebb rokonok kibervédelméről!

Sok idősebb ember szeretne lépést tartani a mai fiatalokkal, ezért előszeretettel vásárolnak és használnak mindenféle internetezésre alkalmas kütyüt, viszont a biztonságról és a lehetséges támadásokról semmit sem sejtenek, ezért a mi feladatunk segíteni és türelmesen elmagyarázni, mi a teendő ezzel kapcsolatban.

Azt évek óta tudjuk és dokumentáljuk, hogy a fiatalok életük jelentős részét online töltik, de természetesen nem ők az egyedüliek. Az idősebb (55 évnél idősebb) felhasználók is egyre többen vannak jelen digitális platformokon, és ezzel párhuzamosan a családtagjaik amiatt aggódnak, hogy nem elég körültekintőek az informatikai biztonság kapcsán. Ugyanakkor az emberek egyharmada nem tesz semmit, hogy megvédjék idősebb rokonaikat az online veszélyektől, így potenciálisan sokan lehetnek nagyobb kockázatnak kitéve.

old-man-is-using-tablet-computer-at-home-elderly-technology-internet_ni35at7ye__f0000

Online tevékenységeink egyre nagyobb befolyással bírnak a mindennapi életünkre, és ez ugyanúgy igaz az idősebb korosztályra, mint a fiatalabbra. A Kaspersky Lab és a B2B kutatóintézet közös kutatása szerint az 55 év felettiek többsége, 84%-a naponta többször használja az internetet, 44%-a hetente legalább 20 órát van online.

Egy tavalyi kutatás megállapította, hogy ennek a korosztálynak átlagosan 4 olyan készülék van a háztartásában, amely képes internetre csatlakozni: általában 2 számítógép és 2 okostelefon.

Annak ellenére, hogy számtalan előnye van az ilyen színtű összeköttetésnek, a rokonok 60%-át nyugtalanítja, hogy az idősebb hozzátartozók nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket, amikor online vannak. Az internetet használók 44%-a elismerte, hogy idősebb rokonaik találkoztak kiberfenyegetéssel – 15%-a online átverés, 15%-a rosszindulatú szoftverek és/vagy vírusok, 13%-a kémprogram áldozata lett. Azaz összességében megállapítható, hogy a fiatalok félelme megalapozott.

Ugyanakkor ellentmondás az, hogy az aggály valós, a kiberfenyegetettség az időseket kiemelten veszélyezteti, ezt mégsem követi semmilyen preventív lépés vagy támogatás. A válaszadók mindössze 34%-a telepített biztonsági megoldást rokonaik készülékeire, 32%-a rendszeresen oktatja és segíti szeretteiket. 33%-a bevallottan nem segít és nem fordít elegendő figyelmet a kibercsapdák elleni védelemre, és ezzel meglehetősen növelik a kockázatokat és egy esetleges kiberincidens lehetőségét.

„Az idősebb felhasználók igencsak sebezhető és rendkívül jól jövedelmező célcsoportot jelentenek a kiberbűnözők számára, akiket könnyen lehet malware, kémprogram vagy adathalász e-mailek segítségével becsapni. Az állandóan fejlődő kiberfenyegetések elleni küzdelem egyetlen módja a fokozott éberség és a hatékony biztonsági megoldások telepítése minden készülékre, a mobil eszközökre is. Ezek kombinációjával elkerülhetőek az adatvesztések vagy a pénzügyi visszaélések.”

– mesélte Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab Termékmarketing részlegének alelnöke.

Az emberek ma olyan sok időt töltenek online és a kiberbiztonsági kockázatok annyira sokasodnak, hogy mára már teljesen alapvetőnek számít az otthonunk, a vagyontárgyaink, a pénzünk biztonsága mellett az informatikai biztonságról való gondoskodás. Ennek egyik módja a Kaspersky Total Security, amely többfunkciós megoldásként védi digitális életünk minden elemét és képes egyszerre több készülék egyidejű védelmére.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés