Connect with us

Az okostelefonos adathalászat egyre rémisztőbb méreteket öltött

gadgetstripe-com-who-is-tracking-your-phone

Adatvédelem

Az okostelefonos adathalászat egyre rémisztőbb méreteket öltött

Az okostelefonos adathalászat egyre rémisztőbb méreteket öltött

Amikor azt mondjuk, hogy mindent tudnak rólunk, akkor az egy kicsit sem túlzás

Az okostelefonok uralják az életünk. Bármilyen jellegű információra van szükségünk, az ujjbegyeink segítségével pár másodperc alatt hozzájuthatunk. Rengeteg mindent tanulhatunk, vásárolhatunk illetve végtelen számú kapcsolatot teremthetünk másokkal. Miközben az ilyen jellegű tevékenységeinket műveljük soha ne felejtsük el, hogy minden egyes keresést felhasználhatnak ellenünk.

 

A keresési előzményeink és aktivitásunk nem csak egy naplózott eltárolt szövegsor. Egy egész profilt állítanak össze online viselkedésünk és szokásaink alapján, amivel termékként kereskednek a cégek egymás közt. Ez egy nagyon komoly két élű fegyver, hiszen segíthet is, illetve így nagyon könnyen félre tudnak vezetni minket. – írja a TheNextWeb

Manapság már elképesztően kifinomult módszerek segítségével képesek okostelefonjaink követni minden lépésünket, illetve megfigyelni viselkedésünket. Szinte felfoghatatlan mennyiségű hasznos adat gyűjthető be bárkiről, ráadásul mind aktív és passzív használat közben is. Az információk között szinte mindig szerepel a tartózkodási helyünk, böngészési előzményeink, beszélgetéseink, social-media aktivitásunk, kiadásaink, biometrikus adataink (ujjlenyomat, írisz), illetve az arcunk minden részlete, ráadásul az üzeneteink olyan szinten raktározódnak, hogy azt is meg tudják mondani mikor, kivel mit beszéltünk.

Gondolom a legtöbb internetező észlelte már az elmúlt években, hogy milyen jól személyre lett szabva minden. Amire rákeresünk, szinte egyből megtaláljuk, sőt, ha valamiről csak beszélgetünk vagy említést teszünk írásban, máris megjelenik valahol egy reklámfelületen, hogy hol és mennyiért tudjuk megvásárolni. Természetesen ezek is azért jelennek meg, mert minden mozdulatunkat figyelik az erre íródott algoritmusok, amik próbálják a nekünk legmegfelelőbb ajánlatot az arcunkba nyomni. Mind ez addig tök jól hangzik, amíg úgy hisszük, hogy mennyire jól járunk, csak sajnos saját szememmel láttam azt az esetet, amikor az egyik, nálam sokkal nagyobb lábon élő és jómódúbb ismerősömnek másfélszer annyiba került ugyanaz a repülőjegy egy légitársaságnál, mint nekem.

“A tudás hatalom” – tartja a mondás, ami 2018-ban nem is lehetne aktuálisabb. Nem csak hatalom, hanem komoly pénzkeresési lehetőségeket is tartogat az adatkereskedelem, úgyhogy létre is jött egy új munkakör, ami “adatbróker” néven működik. Ők azok a dörzsölt és nagyon okos formák, akik többmilliárdnyi adatot hasonlítanak és rendszereznek, illetve adnak el cégeknek. Nemrégiben egy kutatás szerint 10-ből 7 app osztja meg adatait harmadik féllel, ami lássuk be elég durva arány.

A célzott reklámok nem csak azt a hatalmas előnyt hordozzák magukkal, hogy annak szólnak akiknek igazán való egy termék, hanem nagyon komoly diszkrimináció is állhat mögötte, például egyes lakáshirdetéseket képesek letiltani bizonyos etnikumok számára, hogy ne költözzenek esetleg az adott környékre, illetve bizonyos álláshirdetéseket soha ne tudjanak megtalálni interneten keresztül.

Természetesen lehet erre azt mondani, hogy ha nem tetszik, tessék kikapcsolni az internetet és újságot olvasni helyette, de azért ezt mind tudjuk, hogy ma már nem így működik és nem is fog másképpen.

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom