Connect with us

technokrata

A gázai kiberbanda újabb szintre lépett!

Adatvédelem

A gázai kiberbanda újabb szintre lépett!

A gázai kiberbanda újabb szintre lépett!

Exploitokkal és feltehetőleg Androidos kémprogrammal támadnak

A Gázai Kiberbandának már több követség, diplomata és politikus esett áldozatául, valamint olaj- és gázkitermelő szervezetek a MENA régiójában 2012-től kezdődően. 2015-ben a Kaspersky Lab az elsők között számolt be tevékenységeikről, miután jelentős kártékony program használatot észleltek.

 

A fent említett eset során a támadók fontos informatikai rendszereket törtek fel azért, hogy hozzáférjenek legális eszközökhöz, amelyek segítenek nekik a megtámadott hálózatokon aktivitásuk elrejtésében. Idén a Kaspersky Lab kutatói ismét detektáltak a kiberbűnöző csoporttól eredő friss incidenseket.

Az áldozatok földrajzi helyzete és típusa változatlan maradt, de a kiberbűnöző csoport műveletei újabbakkal bővültek. A bűnözők eszközei kifinomultak – például helyspecifikus adathalász dokumentumokat használnak a malware-k célba juttatásához, valamint ezek segítségével exploitokat működtetnek a Microsoft „CVE 2017-0199”-es sebezehetőségének kihasználásához.

A behatolók e-mailek segítségével terjesztik rosszindulatú programjaikat, amelyekben trójai fájlokat, rosszindulatú URL-címeket helyeznek el. Amikor a felhasználó megnyitja a dokumentumot vagy a webcímet, akkor a malware megfertőzi a számítógépet és elkezdi begyűjteni a gépen található valamennyi adatot, fájlt, még a billentyű-leütéseket is, sőt képernyőfotót is készít. Amennyiben az áldozat észleli a letöltött malware-t, akkor a letöltő-fájl megpróbál telepíteni más fájlokat azért, hogy elkerülje a további detektálásokat.

A Kaspersky Lab vizsgálatai arra utalnak, hogy potenciálisan mobiltelefonok elleni kártevőket is alkalmaznak: néhány fájlnév arra enged következtetni, hogy Andorid alapú trójai fejlesztésén dolgozik a bűnöző csoport. Ez a szintlépés lehetőséget ad a bűnöző csoportnak az áldozatok hosszútávú megfigyelésére és esetleges manipulálására.

 „A Gázai Kiberbanda folyamatos aktivitása, amelyet már több éve figyelemmel kísérünk azt jelzi, hogy a MENA régió számítógépes biztonsága nem biztosított, és számos kiberkémkedő fenyegetés zajlik. Mivel jelentős fejlődést tapasztalunk a támadócsoport eszközkészletében, gyaníthatóan a támadások mennyisége is nőni fog a közeljövőben. Épp ezért javasoljuk a régió országainak, hogy legyenek óvatosak az online tevékenységeik során.”

– mondta David Emm, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin