Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több száz logisztikai cég menekült meg ezzel a módszerrel

Adatvédelem

Több száz logisztikai cég menekült meg ezzel a módszerrel

Több száz logisztikai cég menekült meg ezzel a módszerrel

ShadowPad: Hogyan rejtenek a támadók hátsókapukat szoftverekbe

A Kaspersky Lab szakértői egy szerverkezelő szoftverbe ágyazott hátsókaput fedeztek fel, amelyet több száz nagyvállalat használ világszerte. Aktiválás után a hátsókapu lehetővé teszi a támadók számára, hogy további rosszindulatú modulokat töltsenek le vagy, hogy adatokat lopjanak. A Kaspersky Lab értesítette a fertőzött szoftver viszonteladóját, a NetSarang céget, akik azonnal eltávolították a rosszindulatú kódot és egy új frissítést adtak ki ügyfeleik számára.

data_protection

A ShadowPad az egyik legnagyobb ismert ellátásilánc támadás. Ha nem vették volna észre és nem javították volna ki ilyen gyorsan, több száz szervezetet fertőzött volna meg világszerte.

2017 júliusában a Kaspersky Lab Global Research and Analysis Team (GReAT) részlegét felkereste egyik partnere, egy pénzügyi intézet. A szervezet biztonsági szakértői gyanús DNS-eket (domain name server) találtak a pénzügyi utalásokért felelős rendszerükben. Ezeket egy szerverkezelő szoftverhez vezették vissza, amelyet több száz ügyfél használ pénzügyi szolgáltatásokhoz, az oktatásban, a telekommunikációban, a gyári- és energiaiparban, valamint a szállítmányozásban. A legaggasztóbb az volt, hogy a szoftver forgalmazója nem tudott erről.

A Kaspersky Lab elemzése kimutatta, hogy a gyanús DNS-ek valójában egy rosszindulatú modulnak írhatók fel, amelyet a szoftver legújabb verziójába rejtettek. Egy fertőzött frissítés telepítését követően a rosszindulatú modul kapcsolatba lép a vezérszerverével és nyolcóránként küld DNS lekérdezéseket. A lekérések az áldozatul esett rendszer alap információit tartalmazza. Ha a támadók “érdekesnek” találták a rendszert, a vezérszerver válaszol és egy hátsókapun keresztül aktivál egy platformot, amely titokban telepíti magát a megtámadott számítógépre. Azután a támadók parancsára a platform képes további rosszindulatú kódok letöltésére és indítására.

A felfedezést követően a Kaspersky Lab kutatói azonnal kapcsolatba léptek a NetSarang céggel, amely gyorsan reagált, eltávolította a rosszindulatú kódot a szoftverből és kiadott egy frissített verziót.

A Kaspersky Lab kutatása szerint eddig a rosszindulatú modult, csak Hong Kong-ban aktiválták, de jelen lehet sok más rendszerben is világszerte, különösen ha a felhasználók még nem telepítették a frissített verziót.

A támadók által használt eszközök és technikák elemzése közben a Kaspersky Lab kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a modul hasonlóságokat mutat a PlugX vírus variánsaival, amelyeket egy ismert kínai nyelvű kiberkém csoport, a Winnti APT használ. Habár ez az információ önmagában nem elég ahhoz, hogy a támadást ezekhez az elkövetőkhöz kössék.

“A ShadowPad jó példa arra, hogy milyen veszélyes lehet egy sikeres ellátásilánc támadás. Mivel kiváló adatgyűjtési lehetőséget ad a támadóknak, több, mint valószínű, hogy újabb hasonló támadások is lesznek más széles körben használt szoftverek megfertőzése által. Szerencsére a NetSarang gyorsan reagált és egy tiszta szoftverfrissítést adott ki, így valószínűleg több száz támadást előzött meg. Ez az eset azt mutatja, hogy a nagyvállalatok olyan biztonsági megoldásokra kell, hogy támaszkodjanak, amelyek folyamatosan felügyelik a hálózati tevékenységeket és felismerik a rendellenességeket. Itt lehet tetten érni a fertőzéseket még akkor is, ha a támadók szofisztikált módszerekkel a vírust egy szoftverbe rejtik”

– mondta Igor Soumenkov, a Kaspersky Lab GReAT csapatának biztonsági szakértője.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés