Connect with us

Felfedték a WannaCry zsarolóvírus gyenge pontjait

Young Asian male frustrated, confused and headache by WannaCry ransomware attack on desktop screen, notebook and smartphone, cyber attack internet security concept

Adatvédelem

Felfedték a WannaCry zsarolóvírus gyenge pontjait

Felfedték a WannaCry zsarolóvírus gyenge pontjait

Avagy hogyan tudom visszaállítani az adataimat egy zsarolóvírusos támadás után?

Néha a zsarolóvírus fejlesztők is hibákat vétenek a munkájukban, mint mindenki más. Ezek a hibák a megírt kódban most segíthetnek abban, hogy az áldozatok visszakapják az eredeti fájljaikat a zsarolóvírus fertőzése után. A Kaspersky Lab szakemberei ismertetik a WannaCry zsarolóvírus fejlesztői által készített kódban található számos hibát azért, hogy segítsenek az áldozatoknak feloldani titkosított fájljaikat.

 

Hibák a fájl-eltávolításban

Amikor a Wannacry titkosítja az áldozatok fájljait, akkor az eredeti fájlból olvas, majd titkosítja az adott  tartalmat, és egy “.WNCRYT” kiterjesztésű fájlba menti. A titkosítás után a “.WNCRYT” átkerül a “.WNCRY” fájlba majd törli az eredeti fájlt. Ez a törlési elv az áldozat fájljainak helyétől és tulajdonságaitól függően változhat.

 

Ha a fájlok a rendszermeghajtón találhatóak

Ha a fájl egy “fontos” mappában található (a kártékony programok fejlesztőinek szempontjából pl. az „Asztal” és/vagy „Dokumentumok” mappában), akkor az eltávolítás előtt az eredeti fájlt felülírják véletlenszerű adatokkal. Ilyen esetekben sajnos nem lehet visszaállítani az eredeti fájl tartalmát.

kasp01

Ha a fájlt a “fontos” mappákon kívül tárolják, akkor az eredeti fájlt áthelyezik: %TEMP%\%d.WNCRYT (ahol a % számértéket jelöl). Ezek a fájlok tartalmazzák az eredeti adatokat, amik nincsenek felülírva és egyszerűen törlik a meghajtóról. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel visszaállíthatóak az eredeti fájlok egy adat-visszaállító szoftver segítségével.

kasp02

Olyan átnevezett eredeti fájlok, amelyek visszaállíthatóak a % TEMP% mappából

Ha a fájlok más meghajtókon találhatóak

A zsarolóvírus létrehozza a “$RECYCLE” mappát, és rejtett rendszer tulajdonságokat állít be ehhez a mappához. Ez a művelet a mappát láthatatlanná teheti a Windows File Explorerben, ha az alapértelmezett konfigurációval rendelkezik. A kártevő szoftverek az eredeti fájlokat a titkosítás után áthelyezik ebbe a könyvtárba.

kasp03

A módszer, amely létrehozza az ideiglenes könyvtárat, amelyben az eltávolítás előtt tárolja az eredeti fájlokat

Ugyanakkor a zsarolóvírus-kód szinkronizálási hibái miatt sokszor az eredeti fájlok ugyanabban a könyvtárban maradnak, és nem kerülnek át $RECYCLE mappába. Az eredeti fájlokat nem törli biztonságosan és ez lehetővé teszi a törölt fájlok visszaállítását egy adat-visszaállító szoftver segítségével.

kasp04

Olyan eredeti fájlok, amelyek visszaállíthatóak egy kiterjesztett partícióról

kasp05

A módszer, amely az eredeti fájl ideiglenes elérési útját alkotja

kasp06

A fenti eljárásokra felszólító kód részlete

Csak olvasható (read-only) fájlok feldolgozási hibái

A WannaCry elemzése során a Kaspersky Lab kutatói észlelték, hogy a zsarolóvírus kódja egy számítógépes programhibával (bug) rendelkezik a csak olvasható fájlok feldolgozásában. Ha vannak ilyen fájlok egy fertőzött gépen, akkor a zsarolóvírus szoftver egyáltalán nem titkosítja azokat. Csupán arra képes, hogy az eredeti fájlok titkosított példányát létrehozza, míg az eredeti fájlok csak “rejtett” attribútumot kapnak. Ha ez történik, akkor egyszerű megtalálni a fájlokat, és visszaállítani a tulajdonságaikat.

kasp07

Az eredeti, csak olvasható (read-only) fájlokat nem titkosítják, ezért elérési helyük változatlan

Következtetések

A zsarolóvírusról szóló mélyreható kutatásokból nyilvánvaló, hogy a fejlesztők sok hibát követtek el, és miként a fenti leírásban részleteztük, a kód minősége nagyon gyenge.

Ha a készülékét vagy a számítógépét megfertőzték  a WannaCry vírussal, akkor úgy tűnik, van lehetőség arra, hogy az eredeti fájlokat visszakapjuk a fertőzött számítógépen. A fájlok visszaállításához használhat ingyenes adat-visszaállító segédprogramokat. Javasoljuk a szervezeteknek, hogy juttassák el ezeket az információkat a WannaCry zsarolóvírusról az IT részlegek felé, hogy mielőbb lehetőségük legyen visszaállítani az értékes adatokat.

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő