Connect with us

technokrata

Németországban kiadták az új adattörlési tanúsítványt

erase-binary-data-yenwen-e-getty-images-56d054743df78cfb37b15127

Adatvédelem

Németországban kiadták az új adattörlési tanúsítványt

A Szövetségi Információbiztonsági Hivatal több éven keresztül tartó vizsgálatsorozat alapján választotta ki, hogy milyen megoldást javasol a német kormányzati szervezetek számára az adatok megbízható törlésére.

A Blancco szoftvere elsőként kapott olyan szövetségi minősítést, amely a német kormányzati szervezetek számára hivatalosan tanúsítja, hogy az megfelel a törölni kívánt adatok végleges és visszaállíthatatlan eltüntetésére.

 

A probléma az elmúlt években került előtérbe, mivel az új jogszabályok értelmében a leselejtezendő vagy szervizbe adott számítógépekről úgy kell törölni az adatokat, hogy azok semmilyen módszerrel ne legyenek visszaállíthatóak. Ez azonban nem egyszerű feladat, mivel az alkalmazott megoldásnak több ezer különböző típusú adathordozó kezelését kell támogatnia, és a felülírás folyamatát átlátható, visszaellenőrizhető módon kell elvégeznie.

Ezért korábban nem létezett olyan megoldás, amelyet a német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) általánosan javasolt volna a kormányszervezetek számára. A Blancco Drive Erasure viszont mostantól használható akár a titkosított dokumentumokat tartalmazó adathordozók felülírására is.

A szoftver többéves auditálási folyamaton ment keresztül, melynek során teljesítenie kellett a BSI szigorú előírásait, de emellett vizsgálták a nemzetközileg használatos Common Criteria feltételeknek való megfelelését. Az auditot egy külső szervezet, a TÜViT is tanúsította.

A megszerzett elismerés a magyar piac szempontjából is jelentős. Mivel nálunk nem létezik nemzeti minősítéseket kiadó szervezet, a magyar kormányszervezetek és vállalatok csak más országok vizsgálataira tudnak támaszkodni. A Blancco megoldásait pedig Magyarországon is használja több rendőri szervezet és bank, valamint olyan létesítmények – például erőművek és vízművek –, amelyeknél rendkívül fontos az adathordozók adatoktól történő fertőtlenítése.

További Adatvédelem

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd