Connect with us

Hirdetés

technokrata

A felhasználók saját magukat veszélyeztetik adataik kiadásával

Adatvédelem

A felhasználók saját magukat veszélyeztetik adataik kiadásával

Nagyon oda kell figyelni, hol milyen “érzékeny adatot” adunk meg magunkról!

Az emberek szeretik a digitális eszközeiket, mert kényelmesebbé teszi az életüket, könnyen tarthatják a kapcsolatot a szeretteikkel valamint kollégáikkal és képesek rengeteg adatot, információt tárolni. Mindezek ellenére veszélyeztetik a saját biztonságukat az okos eszközeik védelmének hiányával. A Kaspersky Lab által készített legújabb kutatás alapján elmondható, hogy ellentmondásos az emberek hozzáállása saját szenzitív adataikhoz – tisztában vannak a kiberbűnözők fenyegetéseivel, ámde nem gondoskodnak azok védelméről. A megkérdezettek közel 50%-ának még alapvető védelem sincs a készülékén, azaz jelszavas- vagy PIN-kódos védelem.

 

kaspersky-01

A tanulmány rámutat, hogy az emberek többsége felismerte, hogy kibercsapdák fenyegetik az adataik biztonságát, a válaszadók 73%-a szerint a számítógépes bűnözők és a hackerek nagy kockázatot jelentenek, és 65%-a úgy véli, hogy a rosszindulatú programok jelentik a magas kockázatú veszélyt. Ez azonban ellentétes azzal, hogy az emberek nem sokat tesznek meg az általuk fontosnak vélt adatok védelme érdekében.

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy az emberek csupán fele védi eszközeit egy jelszóval: a kérdőívet kitöltők 53%-a az okostelefont, 42%-a a tabletet és 48%-a az asztali számítógépet. Minden tizedik ember egyáltalán nem tesz semmit az adatainak védelméért (19% a tableten, 10% a számítógépen és 11% az okostelefonon nem használ informatikai biztonsági szoftvert). Annak ellenére, hogy sokan tartanak a számítógépes bűnözőktől és a rosszindulatú programoktól, pusztán 30%-nak van általános biztonsági megoldása a számítástechnikai eszközeiken.

A felhasználó észlelése és a valóság között helyezhetjük el a meggondolatlan viselkedést, valamint annak az adatkockázatra gyakorolt hatását. Az emberek majdnem fele (47%) vallja be, hogy saját figyelmetlensége veszélyezteti az adatbiztonságot, további 19% elismeri, hogy az elveszett adatokat sok esetben ők maguk törölték véletlenül.  A legtöbb alkalommal (23%) az adatok eltűnése a készülékek sérülése miatt következik be.

Az emberek főként a fotókat és videókat tekintik a legértékesebb és egyúttal pótolhatatlan adataiknak, ugyanakkor kiderült, hogy ezeknek az „adatoknak” az elvesztése legtöbb esetben a készülékek elhagyása (44%) miatt történik. A számítógép-felhasználók 37%-a és a tablethasználók 30%-a tapasztalta ugyanezt.

„Azokat az adatokat, amelyeket a mindennap használt készülékeinken értékesnek és fontosnak ítélünk meg, elhanyagoljuk, és nem kapják meg azt a számítógépes védelmet, amelyet megérdemelnének. Fontos, hogy biztosítsuk azoknak az eszközöknek az informatikai védelmét, amelyeken emlékeinket és adatainkat tároljuk – függetlenül attól, hogy épp melyik eszközt és hol használjuk. Minél több eszközt használunk adataink tárolására, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk azokat. Csak így tudjuk az eszközök sebezhetőségét kivédeni és megóvni adatainkat a visszaélésektől.”

– nyilatkozta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Head of Consumer Business részlegének vezetője.

Az értékes adatok védelmének érdekében a felhasználók számos egyszerű óvintézkedést hajthatnak végre. Ha feltöltik az adatokat a felhőbe, akkor azok idő- és helykorlát nélkül könnyedén letölthetőek, ha valamilyen módon eltűnik egy készülékről. Az érzékeny adatok és jelszavak titkosításával az adatokhoz való hozzáférés sokkal nehezebbé válik, ha a  készülék rossz kezekbe kerül. A jelszókezelők segítenek létrehozni és tárolni biztonságos és egyedi jelszavakat.

kaspersky-02

A felhasználóknak aktiválniuk kell a VPN-kapcsolatokat (Virtual Private Network) is, hogy megvédjék adataikat a nyilvánosan elérhető Wi-Fi hálózatokon. A Kaspersky Total Security segítségével a felhasználók élvezhetik minden készülékükön a teljes védelmet és biztonságot.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés