Connect with us

Az emberek egyre tudatosabbak a kibercsapdákkal szemben

kasperky

Adatvédelem

Az emberek egyre tudatosabbak a kibercsapdákkal szemben

A Kaspersky Lab frissítette a Kaspersky Cybersecurity Index weblapot, amely összesíti az „indikátorokat” – Indicators of Compromise (IOC); azaz a fenyegetéshez köthető adatok listája – és lehetővé teszi a kockázati szintek jelölését az internet-használók számára világszerte.

Úgy tűnik, hogy pozitív fejlődést tapasztalhatunk az emberek hozzáállásában: folyamatosan nő azon emberek száma, akik aggódnak a digitális biztonságuk miatt és tudatosan szeretnék megvédeni magukat a kibercsapdáktól.

kaspersky-01

A honlap statisztikáinak alapja egy online felmérés, amelyet a Kasperksy Lab évente kétszer közzétesz. Tavaly a második félévben összesen 17.377 internet-használó töltötte ki világszerte 28 országból.

Idén történt egy kis változás, mivel felülvizsgálták a fő indikátorokat, hogy jobban reflektáljon a felhasználók digitális jelenlétére a különböző országokban. Jelenleg a Kaspersky Cybersecurity Index az alábbi három fő indikátort tartalmazza:

  • Érdektelen – mindazon felhasználók, akik nem hiszik, hogy kiberbűnözők célpontjává válhatnak
  • Védtelen – azok a felhasználók,akik nem telepítettek informatikai védelmi szoftvert a számítógépekre, a táblagépekre és az okostelefonokra
  • Érintett – azok a felhasználók, akik a kiberbűnözés áldozatai.

A Kaspersky Cybersecurity Index felhasználói most valós időben követhetik a kibertámadások által okozott pénzügyi veszteséget, valamint lehetőség van az adatok összehasonlítására a különböző felhasználói csoportok szerint is (például az amerikai idősebb generáció okostelefon használata, szemben a svéd fiatalok telefonhasználatával).

A globális Index arányai a tavalyi második félévben a következőképpen alakultak (Érdektelen – Védtelen – Érintett): 74-39-29. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók 74%-a nem hiszi, hogy ők áldozattá válhatnak, további 39% nem használ védelmi megoldásokat, és a megkérdezettek 29%-a kibercsapda célpontja volt az elmúlt néhány hónapban. A korábbi Index 79-40-29 aránnyal alakult, ami azt jelenti, hogy fél évvel ezelőtt több ember hit a sérthetetlenségében és szívesebben maradt védtelen.

kaspersky-02

A kiberbűnözés áldozatainak százalékos aránya változatlan maradt (29%). Ahhoz, hogy még teljesebb legyen az összkép, a kibercsapdák listája kiegészült a „pénzügyi visszaéléssel” és „kibertámadásokra használt mobil eszközökkel”. A listabővítések nélkül az „Érintettek” átlag indexe 27%-ra csökkent volna a 29% helyett. Valójában ez azt jelenti, hogy az áldozatok száma csökkent a tudatos felhasználók számának növekedésével párhuzamosan.

22%-ról 20%-ra csökkent azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. A fertőzött számítógépek helyreállítási költsége is csökkenést mutat: az átlag 35.000 Ft-ról (121$) 27.000 Ft-ra (92$) csökkent. Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozatává váltak, mint például a zsarolóprogramok, az adathalászat, az adatlopás és adatszivárgás károsultjai. Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga: 136.000 Ft-ról (472$) 140.000 Ft-re (482$) emelkedett.

„A Kaspersky Cybersecurity Index 2016 második felében pozitív dinamikát jelez, amely, reméljük, tartós marad. Mi, itt a Kaspersky Lab-nél, mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több emberrel megismertessük a kibercsapdák veszélyeit és a hatékony módszert, amellyel harcolhatnak ellenük. Célunk az, hogy a kibervilág mindenki számára biztonságos legyen. Egy olyan világért dolgozunk, ahol az emberek nem veszítik el az adataikat, a digitális identitásukat és a pénzüket a kiberbűnözők csalárd tevékenységeinek következményeként.  A Kaspersky Cybersecurity Index az egyik lépés e cél felé”

– magyarázta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business divízió vezetője.

A honlap amellett, hogy mutatja a kibercsapda-indexet és a pénzügyi veszteségeket, számos további információt tartalmaz, amely segít nagyobb rálátást biztosítani a modern internet-felhasználóra.

Bővebb információt a Kaspersky Cybersecurity Index-ről és a felhasználók online viselkedéséről kor és nem szerint világszerte a http://index.kaspersky.com oldalon talál.

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom