Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az emberek egyre tudatosabbak a kibercsapdákkal szemben

Adatvédelem

Az emberek egyre tudatosabbak a kibercsapdákkal szemben

A Kaspersky Lab frissítette a Kaspersky Cybersecurity Index weblapot, amely összesíti az „indikátorokat” – Indicators of Compromise (IOC); azaz a fenyegetéshez köthető adatok listája – és lehetővé teszi a kockázati szintek jelölését az internet-használók számára világszerte.

Úgy tűnik, hogy pozitív fejlődést tapasztalhatunk az emberek hozzáállásában: folyamatosan nő azon emberek száma, akik aggódnak a digitális biztonságuk miatt és tudatosan szeretnék megvédeni magukat a kibercsapdáktól.

kaspersky-01

A honlap statisztikáinak alapja egy online felmérés, amelyet a Kasperksy Lab évente kétszer közzétesz. Tavaly a második félévben összesen 17.377 internet-használó töltötte ki világszerte 28 országból.

Idén történt egy kis változás, mivel felülvizsgálták a fő indikátorokat, hogy jobban reflektáljon a felhasználók digitális jelenlétére a különböző országokban. Jelenleg a Kaspersky Cybersecurity Index az alábbi három fő indikátort tartalmazza:

  • Érdektelen – mindazon felhasználók, akik nem hiszik, hogy kiberbűnözők célpontjává válhatnak
  • Védtelen – azok a felhasználók,akik nem telepítettek informatikai védelmi szoftvert a számítógépekre, a táblagépekre és az okostelefonokra
  • Érintett – azok a felhasználók, akik a kiberbűnözés áldozatai.

A Kaspersky Cybersecurity Index felhasználói most valós időben követhetik a kibertámadások által okozott pénzügyi veszteséget, valamint lehetőség van az adatok összehasonlítására a különböző felhasználói csoportok szerint is (például az amerikai idősebb generáció okostelefon használata, szemben a svéd fiatalok telefonhasználatával).

A globális Index arányai a tavalyi második félévben a következőképpen alakultak (Érdektelen – Védtelen – Érintett): 74-39-29. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók 74%-a nem hiszi, hogy ők áldozattá válhatnak, további 39% nem használ védelmi megoldásokat, és a megkérdezettek 29%-a kibercsapda célpontja volt az elmúlt néhány hónapban. A korábbi Index 79-40-29 aránnyal alakult, ami azt jelenti, hogy fél évvel ezelőtt több ember hit a sérthetetlenségében és szívesebben maradt védtelen.

kaspersky-02

A kiberbűnözés áldozatainak százalékos aránya változatlan maradt (29%). Ahhoz, hogy még teljesebb legyen az összkép, a kibercsapdák listája kiegészült a „pénzügyi visszaéléssel” és „kibertámadásokra használt mobil eszközökkel”. A listabővítések nélkül az „Érintettek” átlag indexe 27%-ra csökkent volna a 29% helyett. Valójában ez azt jelenti, hogy az áldozatok száma csökkent a tudatos felhasználók számának növekedésével párhuzamosan.

22%-ról 20%-ra csökkent azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. A fertőzött számítógépek helyreállítási költsége is csökkenést mutat: az átlag 35.000 Ft-ról (121$) 27.000 Ft-ra (92$) csökkent. Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozatává váltak, mint például a zsarolóprogramok, az adathalászat, az adatlopás és adatszivárgás károsultjai. Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga: 136.000 Ft-ról (472$) 140.000 Ft-re (482$) emelkedett.

„A Kaspersky Cybersecurity Index 2016 második felében pozitív dinamikát jelez, amely, reméljük, tartós marad. Mi, itt a Kaspersky Lab-nél, mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több emberrel megismertessük a kibercsapdák veszélyeit és a hatékony módszert, amellyel harcolhatnak ellenük. Célunk az, hogy a kibervilág mindenki számára biztonságos legyen. Egy olyan világért dolgozunk, ahol az emberek nem veszítik el az adataikat, a digitális identitásukat és a pénzüket a kiberbűnözők csalárd tevékenységeinek következményeként.  A Kaspersky Cybersecurity Index az egyik lépés e cél felé”

– magyarázta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business divízió vezetője.

A honlap amellett, hogy mutatja a kibercsapda-indexet és a pénzügyi veszteségeket, számos további információt tartalmaz, amely segít nagyobb rálátást biztosítani a modern internet-felhasználóra.

Bővebb információt a Kaspersky Cybersecurity Index-ről és a felhasználók online viselkedéséről kor és nem szerint világszerte a http://index.kaspersky.com oldalon talál.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés