Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vörös riasztás: veszélyben a fájlok!

Adatvédelem

Vörös riasztás: veszélyben a fájlok!

Vörös riasztás: veszélyben a fájlok!

Sokkal óvatosabban kell bánni adataink megosztásával

„Az emberek már teljesen megszokták, hogy nem csupán megosztanak számos különféle információt, de mindezt egyre nyíltabban és egyre több emberrel teszik.”

– Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója

A vállalatoknak ideje nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a fájlszolgáltatásokra, amit számos indok alátámaszt. A legfrissebb figyelmeztető jel egy nemrég történt incidenshez kapcsolódik, amikor kiberbűnözők Dropbox-fiókok feltörésével terjesztettek egy zsarolóvírust. A Novell szakértői szerint a vállalatoknak olyan megoldásra van szükségük, amely nemcsak a dokumentumok egyszerű megosztását teszi lehetővé, de a biztonságról is gondoskodik, és megakadályozza, hogy kockázatos helyekre kerüljenek a fájlok. Ellenkező esetben könnyen visszaélhetnek a dokumentumainkkal, több különféle módszerrel is.

 

A napokban derült fény arra, hogy egy új zsarolóvírust feltört fájlmegosztó szolgáltatáson keresztül terjesztenek, méghozzá számlának álcázva. A népszerű, eredetileg magánembereknek szánt szolgáltatást világszerte cégek is alkalmazzák különféle dokumentumok megosztására és továbbítására. Ezért számos helyen nem találták rendellenesnek a jelenséget, és rákattintottak a linkre, amelyen keresztül már le is töltődött a gépükre a ransomware, pénzt követelve a túszul ejtett fájlokért.

 

Átalakuló munkafolyamatok

A történet elsődleges tanulsága természetesen az, hogy nem szabad semmilyen linkre óvatlanul rákattintani. Az eset azonban arra is rávilágít, hogy a szervezeteknek érdemes felülvizsgálniuk a vállalati fájlok tárolásával, kezelésével és megosztásával kapcsolatos stratégiáikat. Napjainkra a kiberbűnözők is egyre kifinomultabb támadási módszereket használnak, és a cégeknél is teljesen megváltoztak a munkamódszerek és a munkavégzési szokások. Ezt a változást az IT-infrastuktúrának is követnie kell, különben kívánnivalók jelenhetnek meg a vállalati biztonság vagy a munkahatékonyság terén.

Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy bűnözők egy hivatalos dokumentumnak álcázott levéllel éljenek vissza. Mára pedig szinte mindent digitálisan tárolunk, intézünk és osztunk meg, és ezekhez a fájlokhoz hozzá is akarunk férni a nap 24 órájában, bármilyen eszközről és helyről. Ezekre az igényekre reagálva fejlesztette ki a Novell a Filr vállalati fájlmegosztó megoldást, amely a magánembereknek szánt eszközökéhez hasonló funkcionalitást kínál, ugyanakkor biztonságosabb működést és hatékony üzemeltetést tesz lehetővé.

 

Biztonság minden szinten

Egy ilyen eszközön keresztül például a számlákat is biztonságos módon oszthatjuk meg üzleti partnereinkkel, akiknek szabályozott módon nyújthatunk hozzáférést a fáljmegosztó rendszerhez, illetve az együttműködéshez szükséges dokumentumokhoz. Emellett a vállalati felhasználók is biztonságos körülmények között érhetik el a munkájukhoz szükséges anyagokat bármikor és bárhonnan, akár asztali számítógépet, akár okostelefont vagy tabletet használnak.

Mindeközben a dokumentumok biztonságban vannak az eredeti helyükön, a vállalati infrastruktúrában, a Filr ugyanis a szervezet meglévő fájlrendszerét és szervereit használja. Ezzel azt is lehetővé teszi, hogy az informatikai szakemberek a már meglévő tűzfalakat és hozzáférési jogokat használják a fájlelérés biztosítása során. Így a felhasználók úgy tekinthetik és oszthatják meg, illetve szerkeszthetik a munkavégzéshez szükséges dokumentumokat, hogy mindez nem jelent plusz feladatot az IT-részleg számára, és a biztonsági előírások sem sérülnek.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés