Connect with us

Egyre több közintézmény válik kiberbűnözők áldozatává

ransomware-banner-1200x800

Adatvédelem

Egyre több közintézmény válik kiberbűnözők áldozatává

Egyre több közintézmény válik kiberbűnözők áldozatává

A károk hatalmasak, a váltságdíjak sokmilliós nagyságrendűek, holott az incidensek szinte minden esetben megelőzhetőek lettek volna megfelelő oktatással és kiberbiztonsági megoldásokkal.

Az elmúlt időszak egyik leghíresebb kiberbiztonsági incidensének áldozata a Csolnoky Ferenc Kórház volt, ami egy zsarolóvírus (ransomware) támadás következtében elvesztette a digitálisan tárolt dokumentumainak jelentős részét. Nem sokkal később egy német atomreaktor offline szekciójában fedeztek fel számítógépes vírust, nem kis riadalmat keltve a rendszeres hírfogyasztók között.

ransomware_2016_makay

Piaci értesülések szerint néhány héttel ezelőtt egy kelet-magyarországi kórház is egy kéretlenül titkosító vírus áldozatává vált, az esetet viszont nem hozták nyilvánosságra, hasonlóan számos kiberbiztonsági incidenshez az országban.

Mint kiderült, több intézmény azért nem fordít kellő figyelmet a kiberbiztonságra, mert a felhasználható anyagi források szűkösek, az illetékesek pedig reménykednek, hogy a baj elkerülik őket. Csakhogy az automatizált támadások világában már mindenki célpont és alacsonyabb költségek mellett is növelhető az infrastruktúra, valamint a személyes adatok biztonsága.

Hogyan védekezhetünk?

Bár a kiberbiztonsági incidensek megelőzését nem lehet egyetlen univerzális, mindenkire egyenlő mértékben érvényes listával összefoglalni, mégis van néhány olyan lépés, aminek megvalósítását érdemes megfontolni.

Vírusvédelmi szoftverek: A piac ugyan tele van professzionális megoldásokkal, már az is sokat javíthat a biztonságon, ha kezdésként egy automatikusan frissített és támogatott (lehetőleg az infrastruktúra jelentőségéhez mért) vírusvédelmi szoftvert telepítünk az alkalmazottak által használt számítógépekre.

Szoftverfrissítés: A szakemberek tudják, hogy minél nagyobb egy infrastruktúra, a szoftverek frissítése annál nagyobb hibafaktort jelent, ugyanakkor törekednünk kell az eszközök szoftvereinek naprakészen tartására, hogy megszűnjenek azok a sebezhetőségek, amiknek kihasználásával vírusfertőzés áldozatává válhatunk.

Oktatás: A számítógéppel dolgozó alkalmazottak túlnyomó többsége a legalapvetőbb IT biztonsági ismeretekkel sem rendelkeznek, így ők jelentik a legnagyobb kibervédelmi kockázatot. Ez a probléma már egy 1-2 órás oktatással is orvosolható.

Sérülékenységvizsgálat: A vírusfertőzés a számítógépes infrastruktúránkra leselkedő veszélyek között csak az egyik, az adatlopásos támadások is legalább akkora kockázatot jelentenek. Évente végzett sérülékenységvizsgálattal viszont felderíthetőek azok a sebezhetőségek, amikkel a támadók bejuthatnak a rendszereinkbe, és ellophatják vagy manipulálhatják az ott tárolt adatokat.

 

Megbízható segítség kezdőknek és haladóknak

A Makay.net kibervédelmi vállalkozás (https://makay.net/hacker) szolgáltatásaival és termékeivel a kevésbé tapasztalt felhasználók és rendszergazdák is nagy hatékonysággal növelhetik az informatikai infrastruktúrák és egyéb digitális eszközök védelmét, hogy azok ellenálljanak a kiberbűnözők egyre nagyobb horderejű támadásainak.

További Adatvédelem

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő