Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google Doodle Semmelweis Ignác előtt tiszteleg

google doodle semmelweis

E-gazdaság

A Google Doodle Semmelweis Ignác előtt tiszteleg

A Google Doodle Semmelweis Ignác előtt tiszteleg

A Google március 20-án, a Google kereső nyitóoldalán a Google Doodle Semmelweis Ignác magyar orvos előtt tiszteleg, akit a kézmosás egészségügyi előnyeinek első felfedezőjeként ismer a világ. Semmelweist 1847-ben ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, ahol felfedezte és bebizonyította, hogy az orvosoktól megkövetelt kézfertőtlenítés jelentősen csökkenti a betegségek terjedését.

Az 1818. július 1-jén, Budán született Semmelweis a bécsi egyetemre jelentkezett, hogy orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet szerezzen. A 19. században, amikor megkezdte munkáját a bécsi közkórházban, egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a szülészeti osztályok fiatal anyái között Európa szerte.

Semmelweis nagy elhivatottsággal kereste ennek okát. Alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, melynek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

Sajnos kezdetben kollégái közül sokan szkeptikusak voltak Semmelweis elgondolásával kapcsolatban. Higiéniai ajánlásait évtizedekkel később a “kóroktan elméletének” széles körű elfogadása révén érvényesítették.

Manapság Semmelweist úgy említik, mint „a fertőzés elleni küzdelem atyját”, akinek nemcsak a szülészet, hanem maga az orvosi szakma forradalmasítása is köszönhető. Nemzedékek figyelmét hívta fel arra, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására.

A március 20-i Google Doodle az Egészségügyi Világszervezet kézmosásról szóló hivatalos ajánlását követi.

A WHO naprakész információit a COVID-19 terjedéséről és önmagunk védelméről

Tudjon meg többet a WHO kézmosási tippeiről itt, vagy nézze meg az alábbi videót:

A Google Doodle Semmelweis Ignác magyar orvos előtt tiszteletéről szóló filmje:

 

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés