Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elindult az Ericsson megoldása, amellyel az 5G gyorsan, költséghatékonyan és országosan bevezethető

gyorsan

E-gazdaság

Elindult az Ericsson megoldása, amellyel az 5G gyorsan, költséghatékonyan és országosan bevezethető

Elindult az Ericsson megoldása, amellyel az 5G gyorsan, költséghatékonyan és országosan bevezethető

Az Ericsson Spectrum Sharing (ESS, Ericsson spektrummegosztás) megoldása kiterjeszti az 5G lefedettséget olyan globális mobilszolgáltatók számára, mint pl. a Swisscom, Telstra, Ooredoo és a Play.

Az Ericsson bejelentette, hogy elindítja egyedülálló, dinamikus spektrummegosztó megoldása kereskedelmi bevezetését, melynek segítségével a távközlési szolgáltatók gyorsan és költséghatékonyan kezdhetik meg az 5G szolgáltatást országos szinten.

Az Ericsson Spectrum Sharing egy szoftverfrissítéssel lehetővé teszi, hogy a 4G és az 5G ugyanabban a sávban és ugyanazon a rádióeszközön működjön – a spektrumot a felhasználói igény szerint dinamikusan, 1 ezredmásodpercenként kiosztva. Az Ericsson dinamikus spektrumkiosztása a legköltséghatékonyabb módja az 5G bevezetésének a már meglévő sávokban – azonnali 5G lefedettséget teremtve – a spektrum hatékonyabb felhasználásával és kiemelkedő teljesítménnyel.

Költséghatékony és gyors bevezetés

„Ez az első olyan alkalom, amikor nincs szükség új spektrumkiosztásra vagy átrendezésre egy új „G” bevezetéséhez. Így a szolgáltatók gyorsan áttérhetnek az 5G-re ugyanott, ahol ma a 4G-t alkalmazzák. Az elkövetkező 12 hónap során az Ericsson által támogatott kereskedelmi 5G hálózatok több mint 80 százaléka használni fogja a spektrummegosztási megoldásunkat.”

– mondta Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető elnökhelyettese és hálózati igazgatója

A rádiófrekvencia-sávok szűkös és költséges erőforrást jelentenek, amiket hatékonyan kell kihasználni. Az Ericsson Spectrum Sharing segítségével a szolgáltatók gyorsan kiadhatják az 5G szolgáltatást a meglévő FDD (Frequency Division Duplexing – frekvenciaosztásos duplex) sávjaikon, s ehhez nem lesz szükség újabb befektetésre. Így az új és a meglévő sávjaikat is használják az 5G nagy sebességű és nagy kapacitású szolgáltatásaira. A spektrum 4G és 5G között történő dinamikus kiosztása a legjobb megoldást fogja jelenteni az 5G elindításához.

Az ESS működése néhány szolgáltatónál

Swisscom (Svájc) – A Swisscom távközlési szolgáltató – melynek az Ericsson az egyetlen mobilhálózati értékesítője és egyik stratégiai partnere – vezette be Európában először, 2019 áprilisában a kereskedelmi 5G szolgáltatást. 2019 decemberére a Swisscom országos 5G lefedettséget ért el, és az Ericsson Spectrum Sharing alkalmazásával tovább fejleszti a hálózatát.
Christoph Aeschlimann, a Swisscom IT, hálózati és infrastruktúra csoport vezetője szerint:

„Az ESS kulcsfontosságú az 5G gyors bevezetéséhez. A vásárlók és a szolgáltatók is nyernek vele. A vásárlók azonnal élvezhetik az 5G előnyeit, a szolgáltatók pedig a lehető leghatékonyabban használhatják ki az értékes spektrumot. Büszkék vagyunk arra, hogy a kezdetektől részesei voltunk az ESS létrejöttének. Eközben elértük az országos lefedettséget, a lakosság 90 százaléka eléri az 5G-t.”

Play (Lengyelország) – A Play lengyel szolgáltató is bevezette az Ericsson Spectrum Sharinget a kereskedelmi hálózatán.
Jean Marc Harion, a Play vezérigazgatója elmondta:

„A Legionowóban biztosított 5G hálózat a Play vállalat 5G-s technológiai fejlődésének egy újabb bizonyítéka, és egyben fontos mérföldkő a hálózatunk folyamatos bővítését és modernizálását szolgáló stratégiánkban. Az Ericsson Spectrum Sharinggel fontos lépést teszünk afelé, hogy be tudjuk vezetni az 5G-t a kereskedelmi szolgáltatásban, amikor majd a készülékek rendelkezésre fognak állni.”

Telstra (Ausztrália) – A Telstra vállalat 2019 májusában indította el a kereskedelmi 5G hálózatát Ausztráliában, mára az ország 32 nagy- és regionális városában biztosít 5G lefedettséget az Ericsson segítségével, aki a legfontosabb 5G hálózati partnere.

Channa Seneviratne, a Telstra hálózati és műszaki infrastruktúra igazgatója így nyilatkozott:

„Az Ericsson Spectrum Sharing továbbra is kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy a Telstra minél gyorsabban bevezethesse az 5G szolgáltatást, lehetővé téve, hogy ugyanott és ugyanabban az időben szolgáltathassunk a 4G és az 5G ügyfelek számára is. Ezek a mérföldkövek nagyon fontosak a Telstra és Ausztrália számára, ahol az 5G lefedettség széles területekre történő gyors és hatékony kibővítése kulcsfontosságú abban, hogy minél több ausztrál számára biztosíthassuk az 5G szolgáltatások elérését.”

Ooredoo (Katar) – Miután elindította a kereskedelmi 5G szolgáltatást a 3,5 GHz-es sávban Dohában, az Ooredoo most teszi meg a következő lépést az Ericsson Spectrum Sharinggel afelé, hogy a „Supernet” szolgáltatása az egész országban teljesen 5G-képes legyen.

Waleed Al Sayed, az Ooredoo Qatar vezérigazgatójának elmondása szerint:

„Megtéve a következő nagy ugrást az összeköttetések terén, az Ericsson Spectrum Sharing egyedülálló innovációt jelent, mely dinamikusan, a forgalmi igény alapján osztja meg a rádióspektrumot a 4G és 5G vivők között. Ennek köszönhetően hatékonyan használhatjuk ki a spektrumlehetőségeinket, és gyorsan, problémamentesen, költséghatékonyan alakíthatjuk ki az 5G lefedettséget. Ez segít elérni a stratégiai céljainkat, lehetővé teszi, hogy javítsuk a vásárlóink számára nyújtott internetes szolgáltatást és gazdagítsuk a digitális életüket.”

ESS ökoszisztéma

Az Ericsson Spectrum Sharing szoftver az Ericsson által 2015 óta leszállított ötmillió 5G-ready rádiókészülék mindegyikén futtatható. Az Ericsson az „ökoszisztéma” chipszállítóival, egyebek mellett a Qualcomm-mal együttműködésben fejleszti a dinamikus spektrummegosztást, melyben a Qualcomm® Snapdragon™ 865 és a 765 Mobil Platformok, a Snapdragon 5G Modem-RF Systems és a MediaTek (Dimensity 1000) mobil eszközeit alkalmazzák, valamint olyan kulcsfontosságú készülékgyártók eszközeit, mint az Oppo, Sony, Xiaomi, LG, a vivo és a WNC (Wistron NeWeb Corp.) – a megoldás világméretű kiterjesztéséért.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés