Connect with us

technokrata

Egy hónap múlva indul az AFR

E-gazdaság

Egy hónap múlva indul az AFR

Kép: Portfolio.hu

Egy hónap múlva indul az AFR

Az AFR elhozza nekünk a készpénzt és a bankkártyát leváltó fizetési megoldásokat

Alig több mint egy hónap múlva indul az Azonnali Fizetési Rendszer Magyarországon.

A banki átutalások valós idejűvé alakítása mellett az AFR új, azonnali fizetési megoldások megjelenését is lehetővé teszi. Ilyen innovatív megoldás a QR-kódos fizetés is, amely olcsó és biztonságos alternatívája a készpénznek és a bankkártyának. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szerint a felhasználók körében egyre nagyobb az igény a gyors, egyszerű, valós idejű és biztonságos fizetési megoldások iránt.

Sajtóhírek szerint a napokban egyeztet a Magyar Nemzeti Bank a legnagyobb magyarországi bankok képviselőivel az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jei bevezetéséről. A Pénzügyminisztérium tervei szerint tesztidőszakkal indul majd az AFR, amely lehetővé teszi, hogy napi 24 órában, a hét minden napján 5 másodpercen belül célba érjen minden, 10 millió forint alatti belföldi forintátutalás.

Az AFR a banki átutalások reformja és valós idejűvé alakítása mellett új fizetési módok megjelenését is lehetővé teszi, amelyekhez jellemzően elég lesz egy mobiltelefon. Ilyen megoldás például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetés is

– tájékoztat Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. A magyar tulajdonú cég tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, idén pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé. A BlockBenPay olyan QR-kód alapú fizetési szolgáltatás, amely multi-asset kezelést biztosít, blockchain-alapon. A technológia többféle deviza kezelésére alkalmas.

Világszerte teret nyernek és növekednek az innovatív fizetési megoldások. Míg a mobilfizetés Magyarországon gyermekcipőben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt. Hazánkban a bankkártya-elfogadóhelyek száma is meglehetősen alacsony, alig haladta meg a 110 ezret tavaly. Eközben rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt Magyarországon a forgalomban lévő készpénzállomány, és a napi bevásárlások 74 százaléka még mindig készpénzzel történik. A QR-kódos fizetés a készpénz-, és a bankkártya-használat alternatívája is lehet a BlockBen szerint.

A vásárlók és a kereskedők részéről egyre nő az igény az olyan fizetési megoldások iránt, amelyek gyorsak és kevés teendőt igényelnek. Ilyen a QR-kódos fizetés. Egyszerű, mert csökken a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma, olcsó, mert alacsonyak a fizetendő jutalékok, díjak, praktikus, mert egy telefon is elég a fizetéshez, valamint biztonságos, mert a technológia minden tranzakcióhoz egyedi pénztárcaazonosító kódot generál

– mutatja be az innovációban rejlő lehetőségeket Krocsek Attila.

További E-gazdaság

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin