Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így jutottunk el a vonalkódolvasótól, a kereskedelmi drónokig

E-gazdaság

Így jutottunk el a vonalkódolvasótól, a kereskedelmi drónokig

Így jutottunk el a vonalkódolvasótól, a kereskedelmi drónokig

A kereskedelem rengeteget fejlődött az ókori időktől napjainkig, mind az áruforgalom mértéke, mind általában a kereskedelem technikai vívmányainak fejlődése tekintetében.

A mögöttünk hagyott évtizedek folyamatosan fejlődő kereskedelmi modelljeinek, illetve ezek költségtípusainak vizsgálata során a szakemberek mind gyakrabban tették és teszik fel a kérdést: mennyibe kerül a kereskedelem elektronizációja, s mennyit nyerhetünk általa költségekben és üzleti lehetőségekben?

A fenti kérdés megválaszolását most nem a hagyományos boltok vs. e-kereskedelmet bonyolító vállalkozások konstellációjában szeretnénk megválaszolni. Sokkal inkább érdekesek lehetnek a kereskedelem modernizációjának azok az állomásai, amelyek a vásárlás gyakorlati megvalósulásának megkönnyítését eredményezik gyakorlatilag évtizedek óta.

Modern kommunikációs rendszerek elterjedése a kereskedelemben

A téma szakértői szerint a kereskedelem modernizációja során megszületett kommunikációs rendszerek  közé az olyan, a hatékony kommunikáció lehetőségét megteremtő automatikus azonosító rendszereket soroljuk, mint amit a szabványos áruazonosítás, vonalkódok, vagy éppen a RFID jelentenek. Utóbbiak elsődleges célja az adatoknak olyan meghatározott minőségben történő rögzítésre, ami a későbbiekben lehetővé teszi az egyszerű továbbítást és a széleskörű felhasználást. Az automatikus azonosító rendszerek által generált standardizált adatokat különböző kommunikációs technikákon keresztül áramoltathatjuk a „célállomások” között.

Egy évtizedek óta velünk élő információhordozó: a vonalkód

A vonalkód közismerten egy olyan optikailag leolvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges sötét vonalak és világos közök meghatározott váltakozása adja tovább az információt. A téma szakavatottjai szerint a vonalkód technika egy meglehetősen fiatal szakterület, melynek alkalmazhatósága döntően az olvasáshoz illetve nyomtatáshoz elengedhetetlen technikai eszközök megszületésétől függött. A mögöttünk hagyott bő három évtizedben, a nyugat-európai országok egyes cégeknél indult fejlesztéseknek köszönhetően csaknem harminc-negyven különböző vonalkód született, amelyek közül azonban közel egy tucatnyi vált elterjedtté illetve szabványossá. Ugyanez igaz a folyamatosan fejlődő vonalkódolvasókra is. A szabványosítást végző szervezetek közül a legfontosabbak egyebek mellett az AIM a, CEN, az UCC és EDI lettek. Talán az egyik legelső  vonalkód-olvasó eszköz egy mai szemmel nézve meglehetősen kezdetleges vonalkód-olvasó ceruza volt, amely úgy működött, hogy a ceruza hegyében elhelyezett fényforrás világította meg a kódot. Persze a technika óriásit lépett előre néhány évtized alatt, a CCD CCD –t „érintő olvasó” vagy éppen az ARGOX 9500 után eljutottunk az olyan ipari alkalmazásokra használatos eszközökig, mint amit az Intermec – SR60 technológia képvisel – írja a Vonalkódshop.

Kiszállítás drónnal! Gondoltuk volna?

Az internetes kereskedelem évről évre folyamatosan nő. A világhálót használók többsége manapság már rendszeresen vásárol valamilyen terméket vagy szolgáltatást az interneten. A fejlődés ezen a területen is szembetűnő. Az Amazon videón mutatta be a közelmúltban postásdrónjait, amelyek semmi máshoz nem fogható gyorsasággal kézbesítik termékeiket. Bár az Amazon prototípusai egyenlőre csupán alig valamivel több, mint 2 kilogrammot bírnak el , a cég azt tervezi, hogy más modelleket is fejleszt a különféle típusú küldeményekhez.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés