Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy lépést tett Budapest az okosvárossá válás rögös útján

E-gazdaság

Nagy lépést tett Budapest az okosvárossá válás rögös útján

Nagy lépést tett Budapest az okosvárossá válás rögös útján

Budapest V. kerületében adták át a Vodafone első NB-IoT Smart Parking szenzorait az országban.

A Vodafone Magyarország az IoT megoldások tömeges alkalmazásával szeretné közelebb hozni a jövő okosvárosait. A szolgáltató egyik ilyen innovációja, a keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó (NB-IoT) parkolószenzor Magyarországon elsőként Budapest V. kerületében kapott helyet, ahol 135 szenzor telepítésével egyedülálló közlekedési infrastruktúra épül.  A Vodafone globális szinten is kitüntetett figyelmet fordít az NB-IoT technológiára, 2019-re a világ legnagyobb hálózatát hozza létre Európában, aminek természetesen Magyarország is a része lesz.

img_11

A közelmúlt legfontosabb városfejlesztési áttörését jelentik az egyre több helyen megjelenő okosváros koncepciók, amelyek összekapcsolják a digitális és a fizikai valóságot, jelentősen javítva a városi élet működésén és minőségén. Újabb lépést téve az okosvárosok felé, a Vodafone Magyarország partnerével, a Smart Lynx Kft-vel Budapest Belvárosában, az V. kerületben, az NB-IoT technológiának köszönhetően olyan parkolószenzorokat telepített, amelyek által Magyarországon is egyedülálló közlekedési infrastruktúra épülhet ki.

Az V. kerületben telepített okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják. A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

„Belváros Önkormányzata mindent megtesz az V. kerület tranzitforgalmának csökkentése érdekében. Az okosparkolási rendszer bevezetése fontos állomás ennek a célnak az elérésében és egyúttal jelentős lépés az okosvárosok felé vezető úton. A fejlesztés megvalósítása az V. kerület parkolási díjakból származó bevételének visszaforgatása egy olyan eszköz létrehozásába, ami hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat”

– foglalta össze az okosparkolási rendszer V. kerületi bevezetésének jelentőségét Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere.

 „Többek között az ilyen okosparkolást lehetővé tevő megoldások révén tapasztalhatjuk meg igazán, hogy az okosvárosok már nem a távoli jövő részét képezik, hamarosan a mindennapjaink részét képezik majd. Azzal, hogy a Vodafone hazai és nemzetközi szinten is kiemelt figyelmet fordít az IoT fejlesztésekre, tulajdonképpen a jövőbe fektetünk. Az új okosparkolást támogató technológia bevezetését támasztják alá azok a kutatások, amelyek szerint a közlekedésben résztvevő személyautók számának akár 74 százaléka éppen parkolóhelyet keres, míg az átlagos parkolóhely keresésre fordított idő csúcsidőben akár 14 perc is lehet. A parkolóhely keresésének gyorsításával ez az idő csökkenthető, valamint a forgalom, a légszennyezés mértéke és a zajszennyezés is mérséklődhet.”

– nyilatkozta Király István, a Vodafone Vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A legújabb technológia, az NB-IoT egy ipari célú LPWA (alacsony energiafogyasztású, nagy hatótávolságú) vezeték nélküli technológia, amely számos okosvárosokra jellemző megoldáshoz – például okos utcai lámpákhoz, hálózatba kapcsolt egészségfigyelő megoldásokhoz, vagy okos parkolószenzorokhoz – biztosít olcsó, és a 4G hálózat biztonsági jellemzőivel rendelkező konnektivitást. A NarrowBand-IoT hálózat optimális olyan alkalmazásokhoz, ahol kevés adatot kell gyűjteni sok szenzorból, kevésbé hozzáférhető helyszíneken. A hálózat legfontosabb jellemzői közé tartozik a biztonságos adatkommunikáció, és a mobilhálózat nyújtotta lefedettséghez képest kb. 10-szer nagyobb területi lefedettség. A hatékonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően az eszközök egyetlen elemmel 5 évig, vagy még annál is hosszabb ideig üzemképesek maradnak.

img_6454

A Vodafone Csoport globális szinten is nagy hangsúlyt fektet a technológia további fejlesztésére, hiszen tervei között szerepel, hogy 2019 végére megduplázza állomásai számát az európai NB-IoT (Narrowband Internet of Things – keskenysávú dolgok internete) hálózatában. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a Vodafone egyetlen cellában közel 50 000 eszközt tudjon kiszolgálni, fennakadás vagy torlódás nélkül.  Az, hogy az NB-IoT ilyen rangos helyet kapott a Vodafone Csoport tőkebefektetési tervei között, a vállalati ügyfelek részéről tapasztalt jelentős igényt tükrözi. A vállalatok 67 százaléka szerint az IoT ma már kritikus fontosságú, amit jól bizonyít, hogy 82 százalékuk a 2017-ben készült felmérés idején több ilyen eszközt használt, mint a megelőző év azonos időszakában.

Kezelt IoT-megoldások tekintetében a Vodafone jelenleg a globális piacvezető 74 millió kapcsolattal, illetve nemzetközi hálózati és szolgáltató felülettel, amelyek az üzleti szempontból kritikus alkalmazások széles skáláját támogatják. Mindemellett a Vodafone 2017-ben 39 százalékos részesedéssel Magyarországon is piacvezető lett az IoT-eszközök piacán. A közeljövőben kiépülő, legnagyobb nemzetközi NB-IoT hálózat 10 európai országban fog rendelkezésre állni; többek között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon is.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés