Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztő, hogy pár év alatt mennyire hiányszakma lett a nyomdász is

E-gazdaság

Elképesztő, hogy pár év alatt mennyire hiányszakma lett a nyomdász is

Elképesztő, hogy pár év alatt mennyire hiányszakma lett a nyomdász is

A Xerox szerint a nyomdaipar jövőjét a millenniumi generáció jelenti

A Xerox Magyarország és a Nyomda- és Papíripari Szövetség nyomdaipart népszerűsítő, „Print: a Te jövőd” programsorozatának keretében a Xerox csepeli nyomdájában tartott nyílt napot, ahol hátrányos helyzetű fiatalok ismerkedhettek meg a nyomdász szakmával. A szakemberek hiánya nem csak itthon jelent problémát, a Xerox (NYSE: XRX) világszerte azon dolgozik, hogy tapasztalt szakembereik át tudják adni tudásukat a fiatal generációknak.

 

A „Print: a Te jövőd” kampányt 2016-ban indította el a Nyomda- és Papíripari Szövetség azzal a céllal, hogy minél több pályaválasztás előtt álló fiatalt megszólíthassanak. A programsorozat része pályaválasztási iskolai órák és nyomdalátogatások szervezése is, melynek során a szakemberek bemutatják, milyen karrierlehetőségeket rejt a nyomdaipar, és hogy a nyomdász szakma igazi szakmai kihívásokat és kreatív feladatokat tartogat.

A Xerox Magyarország a Nyomda- és Papíripari Szövetséggel együttműködve igyekszik a kampány során közelebb hozni a nyomdaipart a fiatalabb generációkhoz. Az április végi nyomdalátogatáson pesterzsébeti kisiskolásoktól kezdve egészen a közvetlenül pálya- és szakmaválasztás előtt álló gyerekek vehettek részt. A csepeli nyomdában a gyerekek igazi gyakorlati ízelítőt kaptak egy nyomdász mindennapjaiból: kipróbálhatták többek között a hőkötést, a fóliázást és a kiadványok spirálozását is. Az elkészített nyomdai termékeket pedig meg is tarthatták a gyerekek.

Az edukatív program célja az is, hogy a fiatalokat segítsék a pályaválasztásban:

„A fiatal generációk nagy része egyáltalán nem ismeri a nyomdai iparágat, így hajlamosak elhamarkodottan beskatulyázni minket. Éppen ezért szervezünk olyan programokat, ahol lehetőséget teremtünk a fiatalok számukra, hogy a nyomdai szakmákat testközelből megismerhessék, és pár óra erejéig ki is próbálhassák a munkafolyamatokat”

– mondta Sáránszki Gergely, a Xerox Magyarország Direct szolgáltatások vezetője. A vállalat szerint a probléma megoldásához elengedhetetlen az utánpótlás-nevelés támogatása, a fiatalabb generációk személyes megszólítása.

„Napjaink munkáltatói számos új kihívással néznek szembe, különös tekintettel a millenniumi generáció karrierelképzeléseire kell odafigyelniük, ugyanis ezt a korosztályt úgy is tartják számon, mint amelyik a legkönnyebben, viszonylag impulzívan hagyja ott a munkahelyét. Fontos, hogy tapasztalt szakembereink folyamatosan átadhassák tudásukat, mert az egész iparágunk jövője a fiatal generációk kezében van”

– tette hozzá.

A szakma helyzetét jól példázza, hogy a nyomdai iparágban dolgozók átlagéletkora világszerte igencsak magas, 40-50 év között mozog. Magyarországon közel 4000 betöltetlen állás van a nyomdaiparban, így a fiatalabb korosztály és a közvetlenül munkaerőpiacra lépés előtt álló millenniumi generáció elérése és megnyerése különös fontos lett az elmúlt években.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés