Connect with us

Hirdetés

technokrata

2018-ban valószínűleg több mint 700 ezer használt autó fog gazdát cserélni

E-gazdaság

2018-ban valószínűleg több mint 700 ezer használt autó fog gazdát cserélni

2018-ban valószínűleg több mint 700 ezer használt autó fog gazdát cserélni

Minden eddiginél erősebb negyedévvel zárta 2017-et ahasználtautó-piac

Fokozatosan egyre nagyobb sebességre kapcsol a hazai használtautó-piac: a gazdát cserélt használt személyautók száma 2017-ben elérte a 688 ezret, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az utolsó negyedév minden eddiginél erősebb forgalmat hozott, az átírások száma első alkalommal lépte át a 180 ezres szintet ebben az időszakban. A jelenlegi folyamatok alapján a 2018-as év új rekordot hozhat: a belföldi átírások száma egészen 750 ezerig is emelkedhet.

noname

Egy kisebb év eleji visszaesést követően az előző évben negyedévről negyedévre újabb csúcsokat döntött a használtautó-piac. A növekedést egyaránt támogatta az újautó- eladások, illetve a használtautó-import további erőteljes növekedése: az előbbi 20, míg az utóbbi 9 százalékot meghaladó mértékben növekedett 2017-ben.

„Két év alatt több mint negyedével nőtt a gazdát cserélő használt autók volumene. Ennek eredményeként tavaly a teljes forgalomban lévő 3,4 milliós hazai gépjárműállománynak immár több mint 20 százaléka megfordult a piacon. Ez egyben azt is jelenti, hogy hosszabb távon már nem számíthatunk a jelenlegi növekedési ütem fennmaradására. Amennyiben azonban mostani kedvező gazdasági klíma fennmarad, 2018-ra a hazai használtautó-átírások száma akár a 750 ezres szintet is megközelítheti.”

– magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Ehhez azonban a gazdasági konjunktúra fennmaradásán túl arra is szükség van, hogy a piac mindkét utánpótlási forrása tovább bővüljön. A gépjármű-importőrök az idén 7-8 százalékos bővülést várnak az újautó-piacon. A használtautó-import alakulása körül jóval több a kérdőjel. A 2016-os 16 százalék után tavaly már csak 9 százalékkal hoztak be több használt autót Magyarországra. Amennyiben pedig idén célt érne a szakmai szövetségek azon törekvése, hogy műszaki és környezetvédelmi okokból jobban szabályozzák a behozatalt, további növekedés helyett akár csökkenésre is sor kerülhet ebben a szegmensben.

Ezek voltak a legnépszerűbb márkák 2017-ben

A belföldi használtautó-piacon tavaly is öt márka autói biztosították a teljes forgalom felét. Az Opel 14 százalékos elsőségét egyelőre továbbra sem fenyegette sem a Suzuki, sem a Volkswagen 10-10 százalékos részesedésével. A negyedik és ötödik helyen a Ford és a Renault állt. A behozott használt autók listáján szintén az élen áll a Volkswagen (12%), az Opel (11%) és a Ford (10%), ám őket olyan presztízsmárkák követik, mint a BMW, az Audi és a Mercedes (valamennyien 6-7 százalék közötti részaránnyal).

noname-1

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés