Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztő mértékben terjed a robotika az iparban!

E-gazdaság

Elképesztő mértékben terjed a robotika az iparban!

Elképesztő mértékben terjed a robotika az iparban!

A 2017-es World Robotics Report előrejelzése szerint idén 18%-al növekszik a robotok telepítésének száma. A Universal Robots örül annak, hogy ebben a növekedésben az együttműködő robotok továbbra is nagy szerepet játszanak.

A Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) által kiadott, 2017-es World Robotics Report szerint 2017-ben 18%-os növekedéssel kell számolnunk az ipari robotok alkalmazását érintően, az ezt követő, 2018-2020-ig terjedő időszakra pedig újabb 15%-os emelkedést prognosztizálnak. Az optimista becslés mögött olyan tényezők állnak, mint a világgazdaság vártnál nagyobb növekedése, a gyorsabb üzleti ciklusok, a változatosabb vásárlói igények, és az ún. „Ipar 4.0” várható, további terjedése.

esben_h_oestergaard_universal_robots

Egy érdekes fejlemény, ami nem érte meglepetésként a Universal Robots szakértőit, hogy az előrejelzések szerint ebben a növekedésben a kollaboratív robotok vezető szerepet fognak játszani. A jelentést meghatározó trend, az „ember és robot együttműködése” számtalanszor említésre kerül, csakúgy, mint az olyan tulajdonságok, mint az egyszerűség, a könnyű telepítés és használat, a könnyű súly, a mobilitás és az alacsony ár. Ezek a tényezők pontosan azok a faktorok, amelyek a kobot (kollaboratív robot) szegmens piacvezetője, az Universal Robots küldetését fémjelzik.

„A legújabb Robotikai Jelentés előrejelzései nem is vághatnának egybe jobban a várakozásainkkal és jövőképünkkel.”

– mondja a Universal Robots műszaki vezérigazgatója és alapítója, Esben Østergaard.

„Az Ipar 4.0 keretein belül is marad szerepe a hagyományos ipari robotoknak, azonban a várakozásaink szerint továbbra is a kobot szegmens fogja mutatni a legnagyobb növekedést. Ehhez olyan trendek járulnak hozzá, mint például a növekvő kereslet az emberi érintést igénylő elemeket tartalmazó termékekre és az egyenletesen magas minőségre, valamint a kis- és közepes méretű vállalkozások automatizálási kezdeményezései annak érdekében, hogy gyorsabbá és megfizethetőbbé tegyék gyártási folyamataikat.”

Az IFR ugyancsak az idei évre jósolja az automatizálási igény széleskörű növekedését, beleértve az autó-, az elektronikai-, a gumi- és műanyag-, az élelmiszer-, a gyógyszer-, és a fémipart is. Az előrejelzések szerint Ázsia magasan vezetni fogja a piacot a növekedés terén, de Európa és Amerika is fejlődést fog mutatni, ám kisebb mértékben.

„A nagyobb mértékű automatizálás szinte mindegyik iparág számára előnyt jelent.”

– mondja Esben Østergaard.

„A robotok alkalmazása növeli a minőség és a munkafolyamatok egyenletességét – erre mindenkinek szüksége van. A kobotok manapság több ok miatt is kimondottan ellenállhatatlanok: az emberekkel együtt, és nem helyettük dolgoznak. Ez egy különösen értékes tulajdonság olyan területeken, ahol a gyártással foglalkozó munkahelyek megszűnése érzékeny kérdés. Abban is segít, hogy a gyártást külföldre telepítő cégek hazaköltöztessék e tevékenységet. Különösen hasznosnak bizonyulnak olyan gyártófolyamatok esetében, amelyek nagyobb árréssel rendelkező, személyre szabott tömegtermékekkel foglalkoznak. A kis- és közepes méretű vállalkozások számára pedig továbbra is a kobot jelenti a legjobb megoldást arra, hogy igénybe vegyék a robotika által nyújtott előnyöket anélkül, hogy bankot kellene robbantaniuk. A Universal Robots szempontjából tényleg eljött a mi időnk.”

– foglalja össze Østergaard.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés