Connect with us

technokrata

Lassan teljesen kiszorítja a LED a hagyományos égőket

white-smart-led-opening-art-100690420-orig

E-gazdaság

Lassan teljesen kiszorítja a LED a hagyományos égőket

Lassan teljesen kiszorítja a LED a hagyományos égőket

Még jó, hiszen kevesebbet fogyasztanak és sokkal hosszabb élettartamot kínálnak.

Több mint 50 százalék a modern, energiatakarékos LED fényforrások forgalmi részaránya a Praktiker barkácsáruházakban. A kereslet oka a megnövekedett felújítási kedv mellett a piac – uniós szabályozások miatti – átrendeződése, valamint a fogyasztói tudatosság növekedése.

 

Az uniós szabályozások értelmében a korszerűtlen fényforrások forgalomból történő kivonása több ütemben már 2009 szeptemberétől megkezdődött, így a legtöbb hagyományos termék azóta el is tűnt az áruházak polcairól, mondta B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere. 2016 szeptemberétől az irányfény típusok (GU10, GU5.3, R50), 2018 szeptemberétől pedig a klasszikus típusok – körte, gyertya, kisgömb – sem hozhatóak forgalomba az EU-ban. A következő nagy változás pedig az átlátszó tűlábas halogén lámpák kivonásával várható majd 2020-tól. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a készletek kifogyásával körülbelül az áruházak polcairól egy évvel később tűnnek el ezek a cikkek.

 

“A LED alapú fényforrások fejlődése, piaci növekedése továbbra is dinamikus, forgalomban jelentősen maguk mögé szorítják a korábbi fényforrásokat.”

– ismertette B. Molnár Erzsébet.

“A termékcsoport forgalmi részaránya ma már meghaladja az 50 százalékot, míg a halogének és kompakt fénycsövek forgalma folyamatosan csökken. Utóbbi kategória teljesen visszaszorult, és bár energiatakarékosak, a hagyományos világításhoz képest sok a hátrányuk: fényfelfutási, azaz bemelegedési idejük hosszabb, színvisszaadásuk is gyengébb. A halogénizzók egyelőre a kedvező áruk miatt még tartják magukat, de majdnem olyan energiapazarlóak, mint a már betiltott hagyományos izzók. A LED-en belül egyre kedvezőbb áron jelennek meg a nagyobb fényerejű, esztétikusabb és okosabb termékek. Emiatt tolódik egyre növekvő ütemben a LED-ek, azon belül is a minőségi LED-ek felé a piac.”

A régi izzókkal ellentétben a LED már egy igen összetett műszaki cikk. Ezért óriási minőségi különbségek lehetnek egyes típusok közt. Mivel jó esetben akár egy évtizedre ruházunk be, érdemes ezeknél a termékeknél nem feltétlenül a legolcsóbbat, hanem a minőséget szem előtt tartani és a több éves garanciával rendelkező vagy ismert márkák termékeit választani.

A több száz izzót és több ezer lámpát tartalmazó termékkategória a top árucsoportok közé tartozik a Praktikernél. Az elmúlt három évben ugrásszerűen nőtt az értékesítés e kategóriákban, amely nemcsak a gazdasági fellendülésnek és a növekvő felújítási kedvnek, hanem a fényforráspiac és a lámpakínálat átrendeződésének, valamint a fogyasztók tudatosságának is köszönhető. A 2014-es forgalmi bázishoz képest idei év végére a lámpaforgalom várhatóan megduplázódik, az elmúlt évek egyenletes fejlődése után. A szakemberek a következő évekre újabb jelentős növekedést várnak e termékkörben. Ehhez a Praktiker az okosotthonok megoldásaihoz hasonló, azokba is integrálható, okoseszközökkel irányítható lámpák és fényforrások fogalmazásával járul hozzá.

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd