Connect with us

technokrata

Puncs-ügy: Az NMHH válaszolt: “nem ő az illetékes”

maxresdefault

E-gazdaság

Puncs-ügy: Az NMHH válaszolt: “nem ő az illetékes”

Tegnapi írásomra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság emailben reagált, álláspontjuk szerint nem illetékesen az ügyben.

Vegyél nőt pénzért: kipróbáltam a Puncs.hu-t című cikk (http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/07/31/vegyel-not-penzert-puncs-hu-tapasztalatok/) utolsó bekezdésében megszólítja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) a Puncs.hu oldal létezésével és az oldalt reklámozó óriásplakátokkal kapcsolatban, azonban az írás által felvetett probléma nem médiaigazgatási jellegű.

Az NMHH hatásköre kizárólag a médiaigazgatási jogszabályok betartatására terjed ki, a felvázolt problémakör nem tartozik ebbe. Egy internetes oldal vagy hirdetés akkor minősül sajtóterméknek, ha egyszerre nyújt önálló gazdasági szolgáltatást, visel szerkesztői felelősséget, van tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célja, illetve a nyilvánosság számára hozzáférhető. Sajtóterméknek nem minősülő weboldallal szemben a hatóság nem indíthat vizsgálatot. A „kerítő tevékenység” gyanúja esetében a rendőrséghez lehet fordulni.

A médiaszabályozás a plakátokra, így az óriásplakátokra sem vonatkozik, e körben a Médiatanács nem rendelkezik hatáskörrel, a plakátokat nem vizsgálhatja, azt elsősorban a reklámtörvény szabályozza (2008. évi XLVIII. törvény), amelynek betartását az illetékes hatóságok – a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelmi hatósága – felügyeli. Az NMHH, illetve a Médiatanács a reklámjogon belül csupán egy korlátozott területen tevékenykedik: az elektronikus médiaszolgáltatók – tévék és rádiók – tevékenységét, ezen belül azok hirdetési gyakorlatát felügyeli a médiatörvény (2010. évi CLXXXV. törvény) előírásai alapján. A kifogásolt plakátokkal kapcsolatban panaszt lehet tenni az Önszabályozó Reklámtestületnél, akik tagjai megvizsgálják, hogy a kifogásolt reklám sérti-e a Magyar Reklámetikai Kódex valamely cikkelyét: http://www.ort.hu/hu/onszabalyozas/panasz

Kérjük a cikk helyesbítését és javasoljuk, hogy hatáskörüknél fogva a fent említett szervezetekhez, hivatalokhoz forduljon.

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd