Connect with us

technokrata

A LED-es közvilágítás lehet a kulcs a fenntarthatósághoz

3b317467896c7209c1dc4d1eb02b80a7

E-gazdaság

A LED-es közvilágítás lehet a kulcs a fenntarthatósághoz

A LED-es közvilágítás lehet a kulcs a fenntarthatósághoz

Közeledik a G20-as csúcstalálkozó: a globális éghajlatvédelem a városokban és falvakban kezdődik

A héten 19 ország államfői és az Európai Unió vezetői találkoznak a G20-as csúcstalálkozón a németországi Hamburgban, hogy eszmét cseréljenek egy sor globális problémáról, többek között az éghajlatvédelemről.

Az olyan kezdeményezések, melyeket az E.ON regionális elosztótársaságai vállaltak Németországban, már a gyakorlatban is elősegítik az energiahatékonyságot, a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet a városokban és falvakban. Ennek egyik példája a LED-es közvilágítás.

Augusztusban az E.ON egyik dél-németországi elosztótársasága, a Bayernwerk megkezdi a közvilágítás korszerűsítését Altöttingben, az ország egyik legismertebb zarándokhelyén. Az utcai lámpák zömét, mintegy 1300 lámpát hatékony LED-es technológiával váltanak fel. Ennek köszönhetően a város 460 000 kilowattórával kevesebb áramot fog fogyasztani évente – 75 százalékkal kevesebbet, mint most –, és ezzel 230 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kibocsátani. A megtakarítás nagyjából megfelel 20 000 személygépkocsi 100 kilométere megtételére eső kibocsátásának.

Az E.ON által Németországban üzemeltetett utcai lámpák több mint 10 százaléka, körülbelül 95 000 lámpa fényes, hatékony és energiatakarékos LED-es világítótestekkel van felszerelve. Ezek a modern lámpák összesen 14 000 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátásért felelősek, mint a hagyományos lámpatestek, ami körülbelül megegyezik 1750 német polgárra jutó éves kibocsátással. A LED-es technológia gyorsan terjed az egész országban.

Az E.ON elosztótársaságai közel 800 000 utcai lámpatestet üzemeltetnek, beleértve a hozzá tartozó infrastruktúrát, amivel az ország legnagyobb közvilágítási szolgáltatóinak számítanak. Egyetlen utcai lámpatestben rendszerint egy, kettő vagy három világító egység van.

Az E.ON több kísérleti projektet is folytat Németországban, melyek célja az utcák és terek közvilágításának egyszerűsítése és költséghatékonnyá tétele. A vállalat folyamatosan tesztel új világítótesteket, illetve vezérlőrendszereket, melyek adatokat közölnek a világítóegységek aktuális üzemi állapotáról, és üzemzavar esetén automatikusan SMS-t vagy e-mailt küldenek a technikusoknak. Emellett a megvilágítás szintjét egyetlen kattintással vagy egy előre meghatározott ütemterv szerint lehet beállítani. Késő éjszakára például, vagy amikor kicsi a forgalom, csökkenteni lehet a fényerőt.

Korszerű hardver és szoftver alkalmazásával nemcsak a közvilágításban lehet érzékelhető megtakarítást elérni, hanem további digitális megoldások bevezetése is lehetővé válik. A jövőben az okos közvilágítás segítségével lehet majd adatokat gyűjteni a szén-dioxid-kibocsátás mértékéről, a levegőben lévő anyagrészecskék szintjéről, a forgalom alakulásáról, valamint a szabad parkolókról, és ezeket az adatokat a rendszer egy központi vezérlőbe továbbítja.

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő