Connect with us

technokrata

A hagyományos izzók kora végleg lejárt

inesa_dunakeszi

E-gazdaság

A hagyományos izzók kora végleg lejárt

A hagyományos izzók kora végleg lejárt

Az INESA nagy LED körképe, 2017

A magyar háztartásokban a kompakt fénycsövek és a hagyományos izzók a legelterjedtebbek, de az otthonok 54%-ában már megtalálhatóak a modern LED fényforrások is. – derül ki az INESA LED gyártó cég magyar otthonokat és fogyasztókat vizsgáló reprezentatív felméréséből. Minden második vásárló már biztosan LED-et venne le a polcról izzócsere esetén, ennek ellenére még sok tévhit kering a kategóriáról.

 

Az INESA, a világ egyik legnagyobb LED gyártójának kutatásából az is kiderült, hogy a magyar otthonokban háztartásonként átlagosan 12 lámpatest és 19 égő található. A kompakt fénycső előfordulása a legmagasabb; ez a háztartások ¾-ében van jelen, míg a második helyen a hagyományos izzó áll 62%-kal. LED-et a magyar otthonok több mint felében találunk. Egy átlagos otthonban az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED izzók is hasonló, 25% körüli arányban vannak jelen. A maradék 25%-ot egyéb, pl. halogén izzók teszik ki.

 

Akik nyitottak, és akik nem

Az INESA kutatásából kiolvasható, hogy a fogyasztók jelentős, 37%-a már erősen elkötelezett a LED izzók irányába: a legmagasabb elköteleződés elsősorban a városi, magasabb végzettségű és magasabb pozícióban dolgozók férfiakra jellemző. Ők leginkább saját tulajdonú ingatlanban élnek, nyitottak az új technológiákra, és foglalkoztatják őket a környezetvédelemmel kapcsolatos dolgok.

Közel minden második válaszadónak már a LED az első számú választása; ők azok, aki izzóvásárlás esetén nagy valószínűséggel LED-et vásárolnának. 10-ből csak 1 ember zárkózik el teljesen a kategóriától, ők azok, akik sajnálják a hagyományos izzók kivonását. Ők jellemzően inkább fiatalok, kistelepüléseken és nem saját tulajdonú lakásban élnek, leginkább költség és teljesítmény okokra hivatkoznak, illetve arra, hogy nem hisznek a termék tartósságában.

„A LED fényforrások élettartama akár 50.000 óra is lehet, ami a kb. 1.000 órát világító hagyományos izzóénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró kompakt fénycsövekének 4-szerese. Könnyen kiszámítható, hogy ilyen élettartam mellett akár több tíz évig is megoldható világításunk LED-del, a megtérülés pedig egy éven belül elérhető.”

– mondta Tóth László, az INESA Europa Kft. műszaki igazgatója.

 

Hideget, meleget

A színhőmérsékletet kelvinben mérjük: a 2700 kelvin körüli melegfehér fény a hagyományos izzó színhőmérsékletének felel meg, míg 5000 K felett hidegfehér fényről beszélünk. Ezekkel a fogalmakkal azonban a válaszadók jelentős aránya, 44%-a nincs tisztában.

A kutatás egyik legmeglepőbb megállapítása is ebből az ismerethiányból fakad: a fogyasztók egyik aggodalma, hogy megvásárolt LED-es izzók nem tudnak meleg, barátságos fényt biztosítani, 5-ből egy embernek ez a félelme.

A valóság ezzel szemben az, hogy a mai modern LED izzók a melegtől a hideg fehérig igen széles színhőmérséklet tartományt képesek prezentálni, ezenkívül színvisszaadásuk is kitűnő.

– mondta Tóth László műszaki igazgató.

 

Mikor váltunk?

2009 óta az Európai Unió energiatakarékossági szempontok miatt több szakaszban elrendelte a hagyományos izzók kivonását: először a 100W-os, később a 75W-os, a 60W-os, és 2012-ben a 25W-os és 40W-os általános célú hagyományos izzólámpák forgalomba hozatalának beszüntetését írta elő a területén. Bár a megkérdezettek 87%-a hallott már erről a folyamatról, energiatakarékosabb fényforrást a megkérdezettek 62%-a csak akkor vásárol, ha az előző kiég, vagy elromlik. Kisebb arányban ugyan, de elégedetlenségből is történhet izzócsere: kiderült, 10-ből heten nem maximálisan elégedettek az otthoni fényforrásokkal az elért megvilágítás és az energiatakarékosság miatt.

Az égők kampányszerű cseréje a LED iránt erősen elkötelezett fogyasztókra jellemző igazán.

 

Spórolás LED-del

A megkérdezettek háztartásuk átlagos villanyszámláját havi 8000 Ft-ra becsülték, amelyből, szintén becslés alapján 30%-ot fordítanak világításra.

A villanyszámla világításra eső része akár 90%-kal is csökkenthető LED fényforrások alkalmazásával.”

– mondta Tóth László, az INESA Europa Kft. műszaki igazgatója.

“A LED-es fényforrások ára évről évre mérséklődik, a hagyományos és az energia hatékony LED izzók közti árkülönbség folyamatosan csökken, ez pedig még versenyképesebbé teszi a LED-et az energiatudatos fogyasztók számára.” – tette hozzá a műszaki igazgató.

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd