Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Huawei jövendőmondói elárulták mi vár ránk 2025-ben!

E-gazdaság

A Huawei jövendőmondói elárulták mi vár ránk 2025-ben!

A Huawei ismertette jövőképét az 5G hálózatokkal, okos- és önvezető autókkal, és a szupertelefonokkal kapcsolatosan

A Huawei szerint az elkövetkező időszakban hatalmas növekedés várható az Internet of Things (IoT, a „dolgok internete”) területén: nyolc év múlva már csaknem 100 milliárd IoT eszközt tudunk majd nyilvántartásban, és óránként 2 millió szenzor kerül majd telepítésre.

 

Az IHS piackutató cég előrejelzése szerint az IoT eszközök globális megrendelései 2020-ra meghaladják majd a 180 milliót, és piaci részesedésük 30 milliárd amerikai dollár körül lesz. Az ötödik generációs hálózatok hihetetlenül gyors piaci terjeszkedése a kapcsolódó üzletágak számára is kereskedelmi értéknövekedést okoz majd. A Huawei Technologies Hungary hagyományos, éves kamionos road showján vázolta fel az 5G-vel kapcsolatos új információkat.

„Az ötödik generációs mobilhálózatok kutatásfejlesztési, szabványosítási és kivitelezési folyamata kevesebb időt vesz igénybe, mint a 3G, 4G bevezetésekor”

– mondta Vörös Zsolt, a Huawei Technologies Hungary vezeték nélküli hálózatfejlesztési igazgatója. Amikor 5G-ről beszélünk, mindenki a vezeték nélküli hálózatokra gondol, de a hátteret biztosító, átvitel-technikai – s már vezetéken zajló – összeköttetést is fejleszteni kell. Ezek alkotnak majd egy komplett egész 5G rendszert. Míg a korábbi technológiák esetében főleg a beszállítók voltak érdekeltek az újabb és újabb generációs hálózatok kiépítésében, hogy berendezéseiket, fejlesztéseiket minél előbb értékesíteni tudják, addig az 5G terjedésénél a különféle társadalmi és gazdasági igényekre kifejlesztett architektúra lesz a domináns hajtóerő. Ezért fontos a hálózatszeletelés (network sliceing), amellyel ugyanis rugalmasan biztosítható a rendszerkapacitás az éppen szükséges felhasználói igényeknek megfelelően. Tehát nem előre kiosztott, dedikált, és így „pazarolt” erőforrásokkal kell a távközlési szolgáltatóknak gazdálkodni, hanem az adott pillanatban leginkább használt applikációk, funkciók szerint lesz beosztható az erőforrásuk.

vs-zsolt

Huawei X Labs: 5,5 óra mobilozás 2025-ben

Régen az eszközöket egy-egy technológiára dedikáltan fejlesztették, ma már ugyanazok az eszközök szolgálják ki valamennyi technológiát (SingleRan). Az 5G-vel megvalósul majd az, hogy a hálózati erőforrások – eszközök, berendezések – is rugalmasan csoportosíthatóak lesznek, a hálózatszeleteléshez hasonlóan.

A jövőbeni 5G hálózattal szemben jelenleg a következő műszaki elvárások vannak a piacon: magas adatátviteli sebesség (10 Gbit/sec), alacsony késleltetés (1 msec), egy négyzetkilométerenkénti 1 millió kapcsolat (M2M, hívás, stb.). A Huawei szerint azok a cégek, akik ezekkel a jellemzőkkel tervezik a fejlesztéseket, sikeres digitális átalakulást tudhatnak majd maguk mögött.

A Huawei olyan partnerekkel közösen, mint a Vodafone, a Bosch, a KUKA, a Docomo megalapította és működteti az X Labs nyílt platformot, amelynek célja, hogy minél pontosabban megállapítható legyen, hogy milyen előfizetői igények várhatóak a jövőben. A trendek azt mutatják, hogy míg 2010-ben például napi fél órát töltöttünk mindössze mobilozással, a távközlési multi vezette 5G-s előrejelzések szerint 2025-ben ez az idő 5,5 órára emelkedik majd. A többletidőt természetesen már nem a telefonálás tölti ki, hanem leginkább az alkalmazások használata (biztonsági kamerák figyelése, hűtőellenőrzés, parkolóhelyek keresése, stb.) Mivel az applikáció fejlesztés, felhasználói igények vonják majd magukkal a hálózatoldali fejlesztéseket, a Huawei X Labs négy fő területet jelölt ki, amelyek az 5G bevezetésekor elsődleges alkalmazások lesznek, s amelyre elkezdett megoldásokat gyártani a vállalat: a vezeték nélküli virtuális és kiterjesztett valóság használata (560 Mb/s általános sebesség, 10 Gb/s sebesség a szem retináján), az összekapcsolt drónhálózat (1000 méteres magasságban max. 50 msec késleltetés), az önvezető autók és okos közlekedés, illetve a vezeték nélküli robotika, az automatizálás (orvostudomány, gyártás szektorai).

 

Önvezető autók – nulla késleltetési idő

Sándor Dénes, a Huawei Technologies Hungary vezető mérnöke elmondta, hogy az önvezető járműveket már nem autóként, hanem programozott robotokként kell elképzelni. Biztonságos működésükhöz az 5G hálózatoknak négyzetméterenként 10 Mb/s-os hálózati adatátvitelt kell majd produkálniuk, késleltetés nélkül, 500 kilométeres hatótávolságig.

„A közelmúltban Huawei is csatlakozott a Digitális Jólét Program Titkársága által indított hazai 5G Koalícióhoz, amely nem csupán az új generációs hálózat minél korábbi magyarországi bevezetéséről, hanem az egyedülálló zalaegerszegi önvezető járművek tesztpályájának mielőbbi megvalósításáról is szól.”

– mondta el Sándor Dénes –

snes

IoT (dolgok internete): 180 milliárd okoseszköz 3 év múlva

Seth Wang, a Huawei Technologies Hungary fogyasztói üzletágának magyarországi igazgatója elmondta, hogy az Internet of Things (IoT) ágazatban hatalmas növekedés várható az elkövetkező öt évben. A Huawei szerint 2025-re már közel 100 milliárd IoT eszközt tartunk majd számon, és óránként 2 millió szenzor kerül majd telepítésre. Seth Wang elmondta, hogy ez a hihetetlenül gyors piaci terjeszkedés a kapcsolódó üzletágak számára is kereskedelmi értéknövekedést okoz majd.

Azonban a piaci fragmentáció és az ipari szabványok hiánya miatt az IoT penetrációja igen lassan haladt eddig. A Huawei szerint az IoT ágazatban egy benchmark modell kialakítására és univerzális szabványok létrehozására kellene összpontosítani ahhoz, hogy az átjárhatóság problémáját meg lehessen oldani. A vállalat álláspontja szerint ez az egyetlen módja annak, hogy lendületet adjunk az IoT piacnak.

A Huawei szerint az okosotthonok és az okosautók azok a területek, amelyekben a felhasználók a leginkább keresik majd az IoT eszközöket, ezért a vállalat ezt a stratégiai lehetőséget kihasználva dolgozik a fejlesztéseken.

 

A PC, tablet és viselhető okoseszköz ágazatok jövője: lehetőségek és trendek

Ahogy a mobilkommunikáció, a képalkotási technológiák és a mesterséges Intelligencia (AI) integrációja egyre inkább előtérbe kerül, a felhasználó-központú intelligens élet hamarosan valósággá válhat. Ez új lehetőségeket és kihívásokat hoz majd a PC és az egyéb mobil eszközök ágazatába is.

A Huawei szerint a számítógép iparágban három növekedési terület jelent meg nemrégiben: a könnyen hordozható és könnyűsúlyú modellek, az innovatív 2-az-1-ben gépek, valamint a rendkívül magas teljesítményű laptopok, amiket leginkább számítógépes játékokhoz használnak. A vállalat szerint további növekedés várható abban a hibrid kategóriában, ami a laptop és a tablet összeolvasztása.

A vállalat a tablet piacról is megosztotta jövőképét: bár jelenleg ezeknél az eszközöknél durva hanyatlás figyelhető meg a piacon, a niche piaci szegmensek azok, amelyek továbbra is lehetőséget kínálnak a növekedésre. Ilyen például a szórakoztatás: a Huawei szerint a mobil processzorok teljesítményének folyamatos fejlődése és a szórakoztató tartalmak iránti kereslet növekedése miatt a táblagép piac újjászületése várható.

Az okoseszközök területén jelenleg három akadályt kell leküzdeni: egyrészt azt, hogy csupán kevés olyan, már meglévő eszköz van, ami teljesen magától is képes digitális kapcsolódást biztosítani, többségüknek egy okostelefonra is szüksége van ahhoz, hogy minden funkciójuk használható legyen. A másik probléma jelenleg a hamar lemerülő akkumulátorok, valamint a vonzó tartalom hiánya is gondot okoz. A gyártóknak ezért olyan változtatásokat kell végezniük, amik segítségével az okoseszközök megfelelnek majd a fogyasztói keresletnek. Az egészséges életmód és a fitnesz ipar területén nemrégiben történt fellendülésnek köszönhetően az okoseszközök iránti kereslet stabilan emelkedik, így várhatóan az ilyen jellegű alkalmazások terén éleződik majd ki a verseny a gyártók között.

seth-wang

Szupertelefonok

A fogyasztói üzletág igazgató a vállalat által a jövő intelligens telefonjainak tartott készülékeiről, a szupertelefonokról is ismertette a Huawei jövőképét. Ezek az eszközök vadonatúj információkezelést valósítanak majd meg – ezáltal okosabbá és egyszerűbbé teszik számunkra az életet.

„A szupertelefon nem csupán egy módja annak, hogy az internetre kapcsolódjunk, sokkal több annál. A sokféle IoT szenzorral ellátott mesterséges intelligencia technológiák kombinációja lehetővé teszi majd a kütyük számára, hogy észleljék és megértsék környezetüket. A felhő erejét kihasználva a szupertelefonok tulajdonképpen önmaguktól gondolkodnak és cselekednek majd. A Huawei Fogyasztói Trendkutató Intézete szerint a szupertelefon magát a készüléket, az internet kapcsolatot, a felhőt és az őt működtető chipet használja majd fel ahhoz, hogy lemásolja, sorrendben: az emberi test, a beszédnyelv, az agy és a szív működését. A Huawei jelenleg mind a négy technológia területén folytat kutatásokat, hogy megvalósíthassa a szupertelefont.”

– mondta el Seth Wang.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés