Connect with us

technokrata

A magyar jog szótárában ismeretlen fogalom a Bitcoin

Bitcoin

E-gazdaság

A magyar jog szótárában ismeretlen fogalom a Bitcoin

A magyar jog szótárában ismeretlen fogalom a Bitcoin

Hogyan fizethetünk vele, ha nem pénz? Hogyan kereskedhetünk vele, ha nem értékpapír?

A Bitcoin nálunk még nem annyira elterjedt, viszont a nagyvilágban annál inkább, úgyhogy mindenféleképpen érdemes figyelmet fordítani rá és minél többet megtudni működéséről.

 

A Bitcoin nem lehet “dolog”

A Polgárjogi Törvénykönyv szerint csak az minősülhet dolognak, ami kézzel fogható, birtokba vehető tárgy. Az ilyen virtuális pénzekre ez nem vonatkozik, így tulajdonjog tárgyát sem képezheti.

Akkor a bitcoin pénz?

A válasz igen is, meg nem is, hiszen mint “dolog” nem ismeri el a magyar jog, viszont “kötelmi jog” szempontjából már más a helyzet a bitcoin megítélését illetően. Attól függetlenül, hogy a bitcoin nem érvényes fizetőeszköz Magyarországon, ha két fél megegyezik, hogy bitcoinban rendezi tartozását, az teljesen törvényesnek számít, hiszen ha meg tudnak egyezni és mindketten tudják hasznosítani a bitcoint, akkor semmilyen jogi probléma nem merülhet fel.

Vagy inkább értékpapír?

Az értékpapír csak úgy értelmezhető, ha van kibocsátója és mivel a bitcoinnak ilyen nincs, ezért értékpapírnak sem tekinthető jogilag.

Talán akkor követelés?

Ezzel szintén a kibocsátó hiánya a probléma, hiszen jogilag nincs kitől követelnünk, mert nem áll a hátterében senki és semmi.

 

Összefoglalva a bitcoin leginkább a “dolog” fogalmához áll a legközelebb, egyedül a fizikai kézzelfoghatóságot kéne meghaladnia a magyar bírói gyakorlatnak, ennek a jövőben változnia kell, hiszen látjuk, milyen irányba halad a világ.

 

Forrás: dlaPiper

További E-gazdaság

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp