Connect with us

technokrata

Az ABB felvásárolja a B&R-t!!!

abb-logo-1

E-gazdaság

Az ABB felvásárolja a B&R-t!!!

A szoftveralapú, nyílt architektúrájú gép- és gyárautomatizálási megoldások világszerte legnagyobb független beszállítóját vásárolja fel az ABB

A két tökéletesen összeillő termékkínálat integrálása nyomán az ABB az egyetlen olyan beszállító lesz az ipari automatizálás terén, amely a mérések, a vezérlés, a mozgásvezérlés, a robotika, a digitalizálás és az energetikai rendszerek teljes spektrumát, átfogó technológiai- és szoftveralapú megoldásokat tud ajánlani a vevői számára. Ezzel az ABB tovább erősíti az ipari automatizálás terén kivívott vezető pozícióját.

  • A B&R (Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH) akvizíciójának köszönhetően teljes körűvé válik az ABB gép- és gyárautomatizálási portfóliója.
  • A B&R megvásárlásával egy egyedülállóan átfogó automatizálási portfólióval áll vevői rendelkezésére világszerte.
  • A B&R sikeres vállalat, amely a programozható logikai vezérlők (PLC), az ipari PC-k, valamint a szervohajtásokra alapozott gép- és gyárautomatizálás terén vezető pozíciót vívott ki magának az innovációban.
  • A B&R bevételének kumulált éves növekedési rátája az elmúlt két évtizedben meghaladta a 11%-ot, a gép- és gyárautomatizálás vonzó, 20 milliárd dolláros piaci szegmensében realizált éves bevétele pedig túllépte a 600 millió dollárt.
  • A B&R szoftver- és ipari internet megoldásai tovább erősítik az ABB AbilityTM platformon egyesített digitális termékkínálatot.
  • Egyértelmű kötelezettségvállalás a B&R növekedési stratégiája és az 1 milliárd dollárt meghaladó középtávú forgalmi célkitűzése mellett.
  • Az ABB biztosítja a B&R üzleti vezetésének folytonosságát, a cég alapítói pedig tanácsadóként támogatják az integrációs folyamatot.
  • A B&R Ausztriában lévő eggelsbergi központja az ABB globális gép- és gyárautomatizálási központjaként folytatja tevékenységét.
  • Az önerőből finanszírozott tranzakció, amely az első évben növeli az ABB működési EPS-ét (azaz részvényenkénti hozamát), várhatóan 2017 nyarán zárul.
  • A hasonló iparági vállalkozások érték-elemzése alapján számított vételi árat a felek nem hozzák nyilvánosságra.

 

Az ABB bejelentette, hogy megvásárolja a B&R-t, amely világszerte a szoftveralapú, nyílt architektúrájú gép- és gyárautomatizálási megoldások legnagyobb független beszállítója.  Az Ausztriában eggelsbergi központtal működő B&R-t Erwin Bernecker és Josef Rainer alapította 1979-ben. A több mint 3000 fős cég közel 1000 kutató-fejlesztő szakemberrel és alkalmazás-tervező mérnökkel büszkélkedhet.

A cég több mint 70 országban működik, a gép- és gyárautomatizálás 20 milliárd dolláros piaci szegmensében évente több mint 600 millió dolláros forgalmat tudhat magáénak.  A B&R modern gép- és gyárautomatizálás terén kifejlesztett innovatív termékeinek, szoftvereinek és megoldásainak az ABB robotikában, folyamatautomatizálásban, digitalizálásban és energetikában meglévő vezető termékkínálatával történő ötvözésével egyedülálló, átfogó ipari automatizálási portfóliót hozunk létre a vevőink számára.

Az akvizícióval az ABB tovább erősíti az ipari automatizálásban kivívott vezető szerepét, és az így megszerzett kiváló pozíciójára támaszkodva képes lesz majd megragadni a Negyedik Ipari Forradalom kínálta növekedési lehetőségeket.   Az ABB az iparág vezető digitális megoldásait felsorakoztató ABB Ability platformjának a B&R alkalmazás- és szoftverplatformjaival, jelentős kiépített bázisával, széles körű vevőkörével és egyedi automatizálási megoldásaival történő ötvözésével hatalmas lépést tesz a digitális termékkínálatának kiszélesítése irányába.

„A B&R-t világszerte a gép- és gyárautomatizálás „ékkövének” tekintik. A két cég termékkínálatának egyesítése pedig egy soha vissza nem térő nagy lehetőséget kínál számunkra. A tranzakció igazi mérföldkőnek tekinthető az ABB történetében, mivel a B&R kínálatával kiegészülő automatizálási portfóliónk teljes körűvé válik. A két tökéletesen összeillő termékkínálat integrálása nyomán az ABB az egyetlen olyan beszállító lesz az ipari automatizálás terén, amely a mérések, a vezérlés, a mozgásvezérlés, a robotika, a digitalizálás és az energetikai rendszerek teljes spektrumát átfogó technológiai- és a szoftveralapú megoldásokat tud ajánlani a vevői számára. Az akvizíció jelentősen elősegíti a Next Level stratégiánkban lefektetett célkitűzések elérését is. Az egyedülálló digitális termékkínálatunkra, valamint a több mint 70 millió összekapcsolt berendezést és 70 000 vezérlőrendszert, illetve a világszerte most már több mint 3 millió automatizált gépet és a 27000 kiépített gyárat is átfogó kiépített bázisunkra támaszkodva lehetővé tesszük a globális vevőkörünk számára, hogy kiaknázzák a Negyedik Ipari Forradalom kínálta óriási lehetőségeket.”

– nyilatkozta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.

„A termékkínálatok ötvözése óriási lehetőségeket kínál a B&R, illetve a B&R vevői és alkalmazottai számára is.  Meggyőződésünk, hogy az ABB a legjobb keretet biztosítja számunkra a jövőbeni növekedésünk eléréséhez.  Az ABB globális jelenléte, digitális termékkínálata és a miénkhez tökéletesen illeszkedő portfóliója jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább gyorsítsuk az innovációs folyamataink és a növekedésünk ütemét”

– mondta Josef Rainer, a B&R társalapítója.

„Fontos és pozitív üzenet az alkalmazottaink számára, hogy az eggelsbergi egységünk a jövőben az ABB globális gép- és gyárautomatizálási központjaként folytathatja tevékenységét. Számomra az a legfontosabb, hogy a két cég dolgozói harmonikusan tudnak majd együtt dolgozni az új keretek között, illetve a cég központja a jövőben is kulcsfontosságú szerepet játszik.”

– nyilatkozta Erwin Bernecker, a B&R másik társalapítója.

 

Egymást jól kiegészítő erősségek

Az akvizíció nyomán az ABB az ipari automatizálási portfólióját tovább bővíti a B&R innovatív PLC-ivel, ipari PC-ivel, szervohajtásaival, szoftvereivel és megoldásaival.  Az ABB a jövőben egy egyedülállóan átfogó, nyílt architektúrájú automatizálási portfólióval állhat majd az ügyfelei rendelkezésére.

A B&R tevékenységét erős növekedés jellemezi, bevételének kumulált éves növekedési rátája az elmúlt két évtizedben meghaladta a 11%-ot. Árbevétele 2000 óta több mint ötszörösére nőtt, a 2015/16-os pénzügyi évben meghaladta a 600 millió dollárt.  A vállalat gyorsan növekvő, több mint 4000 gépgyártót átfogó globális vevőkörrel büszkélkedhet.

Szakmai berkekben közismerten jó eredményeket ért el az automatizálási szoftverek és megoldások terén. Páratlan szaktudással segíti vevőit a gép- és gyárautomatizálási piaci szegmensben.

A két cég portfóliói tökéletesen kiegészítik egymást.  Az ABB vezető szállítóként megoldásokkal segíti a közüzemi szektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális ágazatban működő ügyfeleit.  A B&R vezető piaci szereplőként megoldásokat szállít a műanyagiparban, a csomagolóiparban, valamint az élelmiszer- és italiparban kivitelezett gép- és gyárautomatizálási projektekhez.  A két cég nyílt architektúra iránti közös elkötelezettsége növeli a vevők választási lehetőségét és rugalmasságágát, ami a digitalizálás felé haladó iparágakban kedvezően hat az összekapcsolhatóság és a hálózati infrastruktúra fejlesztésére.

Jelentős innovációs beruházások

Az innovációt mindkét cég kulcsfontosságúnak tekinti.   A kutatás-fejlesztés, illetve az alkalmazásfejlesztés terén közel 1000 főt alkalmazó B&R éves árbevételének több, mint 10%-át fordítja erre.  A 30 000 technológust és műszaki fejlesztő szakembert foglalkoztató ABB évente 1,5 milliárd dollárt fordít kutatási-fejlesztési tevékenységekre. Az ABB és a B&R a jövőben is jelentős beruházásokkal erősíti majd ezen tevékenységüket.

A gép- és gyárautomatizálás kulcsfontosságú elemét alkotja a Negyedik Ipari Forradalomnak és az Ipari Internetnek (IoT) is.   Az ABB folytatni kívánja a B&R erős, megoldás-alapú üzleti modelljét, és a széles körű szakági ismereteire támaszkodva a teljes körű digitalizálás megvalósítását célzó új szoftveralapú szolgáltatásokat és megoldásokat kíván kifejleszteni. A B&R nagy kiépített bázisa, az alkalmazásokkal és megoldásokkal kapcsolatos know-how-ja, a szimulációs szoftveréhez kapcsolódó szaktudása, valamint a korszerű fejlesztési és tervezési eszközei jelentős pozitív hatást gyakorolnak az ABB AbilityTM platformra, amely az ABB iparági vezető digitális kínálatát hivatott egyesíteni.

Jól bevált integrációs módszer

A tranzakció lezárását követően a B&R „Machine & Factory Automation” (gép-és gyárautomatizálás) név alatt új globális üzleti egységet alkot, tevékenységét pedig az ABB Ipari Automatizálás divíziója keretében folytatja majd. Élén továbbra is a jelenlegi ügyvezető igazgató, Hans Wimmer áll majd.   A két cég a B&R vezetőségére és alkalmazottaira a jövőbeni növekedés egyik zálogaként tekint. Ez a vezetőség és alkalmazotti állomány jelentős szerepet játszhat az üzleti integrációs folyamat sikeres lebonyolításában is.  A folytonosságot biztosítandó a B&R két társalapítója, Erwin Bernecker és Josef Rainer tanácsadóként segíti majd az integrációs folyamat zökkenőmentes lebonyolítását.

A két fél erősségeire fókuszáló integrációs folyamat növekedés-orientált lesz. Az integráció részeként az ABB a saját PLC-vel és szervohajtással kapcsolatos tevékenységeit fokozatosan beintegrálja az új üzleti egység termékkínálatába.    Az ABB egyértelműen elkötelezte magát a B&R sikeres növekedési politikájának a folytatása mellett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ABB középtávon 1 milliárd dollárt meghaladó árbevétel elérését tűzte ki célul.

Az ABB vállalja, hogy további befektetésekkel bővíti a B&R tevékenységi körét, és elkötelezte magát amellett is, hogy a jövőben építeni fog a vállalat sikeres üzleti modelljére és márkájára.  A B&R eggelsbergi központja az ABB globális gép- és gyárautomatizálási központjaként működik tovább.

 

Ausztria technológiai és üzleti központtal gazdagodik

Az akvizíció nyomán az ABB az ipari automatizálás terén a legjelentősebb piaci szereplővé lép elő Ausztriában. Az ABB már több mint 100 éve működik Ausztriában.  A B&R és annak ausztriai központja az ABB részeként fontos szerepet tölt be a jövőben, és ebből az új szerepkörből Ausztria, de különösen Felső-Ausztria is sokat profitálhat majd.  A kutatás-fejlesztés, valamint a termelés Eggelsbergben és Gilgenbergben tervezett bővítése jelentősen megerősíti majd Ausztria csúcstechnológiai iparát.

 

A tranzakció pénzügyi vonatkozásai

A tranzakciós árat az iparágban működő hasonló cégek akvizíciójának elemzése alapján határozták meg.  A felek abban állapodtak meg, hogy a vételi árat nem hozzák nyilvánosságra.  Az ABB önerőből finanszírozza az akvizíciót.  A tranzakciónak köszönhetően az első évben várhatóan nő a működési EPS, illetve a jelentős szinergiáknak köszönhetően a B&R külön árbevételével együtt 8%-os forgalom-növekedés várható a negyedik évben.  A tranzakció az ilyenkor szokásos hatósági engedélyek függvényében várhatóan 2017 nyarán zárul.

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd